DruštvoZdravljeRajačka narodna škola zdravlja: Kijavica, nazeb, grip, COVID-19

Rajačka narodna škola zdravlja: Kijavica, nazeb, grip, COVID-19

Rajačka narodna škola zdravlja: Kijavica, nazeb, grip, COVID-19

Pre neki dan je započela jesen, a meteorolozi najavljuju zahlađenje i kišu. Hladno i vlažno vreme pogoduje razvoju tzv. respiratornih infekcija, odnosno, infekcijama disajnih organa. Među tim bolestima spadaju kijavica, nazeb, grip i COVID-19. Već se pominje u medijima mogućnost da dođe istovremeno do novog talasa epidemije korona virusa i sezonskog gripa.

Odmah da kažem da ne treba obraćati pažnju na „proroke“ koji čak znaju i datume kada će se te epidemije javiti. Ono što je sigurno je da ćemo imati infekcije disajnih organa koje se javljaju svake jeseni, a to su kijavica nazeb i grip, i već postojeća epidemija oboljenja disajnih organa prouzrokovana virusom COVID-19.

Kijavica može biti posebno oboljenje, ali je često početni znak pojave nazeba, gripa i korone. Kijavica je zapaljenje sluzokože nosnih šupljina koje može biti akutno (hitno, neodložno, jako, silno) ili hronično, koje dugo traje u podnošljivoj formi.

Razlog nastanka kijavice je infekcija sluzokože nosnih šupljina virusom kijavice. Kijavica može da se javi i u epidemijskoj formi, često u školskim kolektivima u septembru, nakon početka školske godine.

Obolenje je samoizlečivo obolenje i prođe posle 5 do 7 dana bez lečenja i ikakvih posledica. Dovoljno je olakšavati smetnje u disanju zbog zapušenja nosa kapljicama za nos koje možete kupiti u apoteci bez lekarskog recepta.

Kijavica je praćenja svrabom i ljutinom u nosu, zapušenjem nosa i nemogućnosti disanja na nos, curenjem sekreta iz nosa, kijanjem, glavoboljom i smanjenjem radne sposbnosti.

Kada u porodici ima beba, a neko od odraslih se razboli od kijavice treba bebu izolovati u drugu sobu, oboleli član porodice treba da nosi masku i da ne dolazi u kontakt sa njom. Treba nastojati da se spreči da u ona oboli od kijavice. Kijavica onemogućava dojenje beba kako bi se hranila.

Kod nekih osoba sa smanjenom otpornošću organizma može da dođe do komplikacije: infekcije nosnih sinusa, prouzrokovanu bakterijama koja traži lečenje kod lekara.

O nazebu će biti reči u narednoj priči o zdravlju.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,024PratilacaLajkuj
4,100PratilacaZaprati
1,238PratilacaZaprati
160PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx