ДруштвоЗдрављеРајачка народна школа здравља: Кијавица, назеб, грип, COVID-19

Рајачка народна школа здравља: Кијавица, назеб, грип, COVID-19

Рајачка народна школа здравља: Кијавица, назеб, грип, COVID-19

Пре неки дан је започела јесен, а метеоролози најављују захлађење и кишу. Хладно и влажно време погодује развоју тзв. респираторних инфекција, односно, инфекцијама дисајних органа. Међу тим болестима спадају кијавица, назеб, грип и COVID-19. Већ се помиње у медијима могућност да дође истовремено до новог таласа епидемије корона вируса и сезонског грипа.

Одмах да кажем да не треба обраћати пажњу на „пророке“ који чак знају и датуме када ће се те епидемије јавити. Оно што је сигурно је да ћемо имати инфекције дисајних органа које се јављају сваке јесени, а то су кијавица назеб и грип, и већ постојећа епидемија обољења дисајних органа проузрокована вирусом COVID-19.

Кијавица може бити посебно обољење, али је често почетни знак појаве назеба, грипа и короне. Кијавица је запаљење слузокоже носних шупљина које може бити акутно (хитно, неодложно, јако, силно) или хронично, које дуго траје у подношљивој форми.

Разлог настанка кијавице је инфекција слузокоже носних шупљина вирусом кијавице. Кијавица може да се јави и у епидемијској форми, често у школским колективима у септембру, након почетка школске године.

Оболење је самоизлечиво оболење и прође после 5 до 7 дана без лечења и икаквих последица. Довољно је олакшавати сметње у дисању због запушења носа капљицама за нос које можете купити у апотеци без лекарског рецепта.

Кијавица је праћења сврабом и љутином у носу, запушењем носа и немогућности дисања на нос, цурењем секрета из носа, кијањем, главобољом и смањењем радне спосбности.

Када у породици има беба, а неко од одраслих се разболи од кијавице треба бебу изоловати у другу собу, оболели члан породице треба да носи маску и да не долази у контакт са њом. Треба настојати да се спречи да у она оболи од кијавице. Кијавица онемогућава дојење беба како би се хранила.

Код неких особа са смањеном отпорношћу организма може да дође до компликације: инфекције носних синуса, проузроковану бактеријама која тражи лечење код лекара.

О назебу ће бити речи у наредној причи о здрављу.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,762ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб