ДруштвоЗдрављеРајачка народна школа здравља: Математика и политика против вируса COVID-19

Рајачка народна школа здравља: Математика и политика против вируса COVID-19

Рајачка школа здравља: О корона вирусу

Веровао сам да би крајем јуна 2020. године, могли о корона вирусу да разговарамо као о једној непријатној ситуацији која је прошла, као летња олуја праћена олујним ветром, пљуском, грмљавином и градом, али се то није догодило. Свакодневни извештаји о побољевању и умирању од вируса COVID-19 показују супротно. Крај епидемије се не назире. Борба сa немилосрдним вирусом корона се наставља, али у другачијим околностима него на почетку. Случај је хтео да се кампања против вируса COVID-19 и преизборна кампања нађу истовремено на истом месту и у истом времену – заједно. Тако да су услови и начин борбе сложени, а средства која се користе су испреплетена.

На једној страни боре се математика и политика, једна против друге, а на другој наука против незнања. Свако са сваким у једном безизлазном клупку, муке и патњи, уз стално присутну могућност фаталног ризика. Између то четворо, стручњаци и народ као у жрвњу. Стручњаци се прерачунавају и меркају победника да га подрже и да му се прикључе, а народ је разочаран и у математику и политику, као и у стручњаке и науку.

Тешко је рећи како ће се изаћи из овог четвороплета и када ће бити крај овој епидемији. Политика смета математици, а незнање науци. И једно и друго саплићу струку и не дају јој да примени науку.

Епидемиологија као наука служи се научним принципима. Политика, још од Макијавелија принципом да циљ оправдава средство. Ако је потребно 1 + 1 нису 2! Могу бити три или 100. И принципима либерализма који користи принципе западне етике капиталистичких земаља да је добро радити оно што је корисно (за оне који то чине).

А незнање, шта оно користи! Народ у Србији не воли математику, а о статистици има досетке које је девалвирају и подсмевају јој се. Када медицина не може неку болест да спречи и излечи, потеже за вештинама надрилекара. То су „народни лекари“ којима је и наш Закон о здравственој заштити допустио да могу да раде ако њихова вештина не штети кориснику. Ко ће то знати и утврдити? Да би се то сазнало науци су потребни месеци и године истраживања. А сада, за то нема времена. Понекад, као што је то случај и у другим земљама (др Раул у Француској) и код нас се надрилекарством бави понеки лекар и фармацеут.

Ето, ту смо стигли. У борби против корона вируса као да смо на почетку. Сада се подсетите поново свега што смете и не смете чинити проив вируса COVID-19 да бисте сачували здравље и изнели читаву главу на рамену. Чините то предано и упорно.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,762ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб