ДруштвоЗдрављеРајачка народна школа здравља: О сови и менталном здрављу

Рајачка народна школа здравља: О сови и менталном здрављу

Рајачка народна школа здравља: Сова и ментално здравље

У народу су још увек сачувана сујеверја везана за живот и понашање птица.

Још увек ће неко када му сврака слети на неко дрво у дворишту и почне да крешти помислити: „Ето нам гостију”, и одмах почети да припрема џезву кување кафе. У овом случају, птица је код људи пробудила радозналост ко би могао да им сврати у кућу у току дана и једно пријатно осећање ишчекивања гостију. Али, постоје и сујеверја везана за понашање птица која су непријатна и узнемирујућа, какво је на пример, хуктање сове током ноћи.

И у граду и у селу, може мала сова својих непријатним „човикањем“ пробудити неког ко има слабији сан у сред ноћи и дугим и упорним „ћурликањем“ стварати у његовој глави непријатне мисли о умирању. Оно је знак да ће неко у некој од кућа у близини умрети.

Колико је ово сујеверје и данас присутно, био сам сведок, када у једном крајинском селу смрт зареди по домаћинствима и за кратко време однесе четири старе особе. Остали се почеше пребројавати испуњени непријатном слутњом смрти која долази. Они најсујевернији почеше ширити вести да су те смрти предсказивале сове које су са дрвећа или димњака кућа у близини, у време када су стари људи умирали, упорно „ћурликале“ по целу ноћ.

У селима, где живи највећи број старих људи, нормално је очекивати да они чешће умиру, него у насељима где их нема у толиком броју. А када је о сови реч, није она никакав весник смрти него птица, као и свака друга, која се од других разликује што дању спава, а ноћу лови и храни своје младунце инсектима и глодарима који живе у близини стамбених зграда.

Погледајте само како изгледа околина уличне сијалице која ноћу окупља инсекте и подсетите се само колико има глодара у кућама и ђубриштима у околини који такође ноћу излазе из својих скровишта и привлаче пажњу малих сова. У граду, обично мале сове живе у близини контејнера који се нередовно празне.

А када је реч о малој сови или ћуку који живи у близини стамбених зграда или се задржава на димњацима, још од старе Грчке постоји веровање сачувано до данас, да је то мудра птица и све зна, па ето, зна и када ће неко умрети. Човек се споро мења!

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,762ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб