DruštvoZdravljeRajačka narodna škola zdravlja: O vakcini i vakcinacijama

Rajačka narodna škola zdravlja: O vakcini i vakcinacijama

Rajačka narodna škola zdravlja: Vakcina, vakcinacija — COVID-19

Ovih dana, više nego ikada ranije, bilo je radosnih vesti o vakcinama i vakcinacijama, a najradosnija je da ćemo vakcinu protiv virusa COVID-19 dobiti pre Nove godine. Možda je to previše kratak rok, ali to nije toliko bitno. Svakako da je moramo dobiti što pre, jer svakoga dana stradaju naši sugrađani, naši najrođeniji, komšije i prijatelji, što ne bi bilo da su vakcinisani. Vakcina je jedini izlas i spas iz ove teške situacije poboljevanja i umiranja od korona virusa.

Već nekoliko zemalja je počelo da dobija vakcinu protiv kovida, a u zemljama sa mnogo brojnijim stanovništvom, hiljade ljudi svakodnevno dobijaju vakcinu. Zanimljiv je uslov koji su postavile službe za javno zdravlje u Rusiji gde oni koji žele da se vakcinišu treba dve nedelje pre i dve nedelje posle vakcinacije da se odreknu cigareta i pijenja alkoholnih pića. Hteli bi Rusi da jednim udarcem ubiju tri muve: da učine ljude otpornim na COVID-19, da smanje pušenje duvana i potrošnju alkohola u populaciji. Videćemo kako će to proći.

Kod nas se najviše manipuliše sa dobrovoljnošću primanja vakcine. Imamo i tzv. antivaksere koji izjavljuju, organizovano nastupajući, da neće primiti vakcinu. Otkud strah od vakcine i vakcinacije? Moguće je da je to slično onom ponašanju u detinjstvu kada nas je majka vodila da primimo vakcinu, a mi smo se otezali plačući, ritajući je i ujedajući.

Nekada je kod neke dece strah od vakcinacije bio toliki da su nemoćni roditelji odustajali od vakcinacije deteta čak i pod rizikom da plate novčane kazne. Moguće je da kod onih koji misle da neće da prime vakcinu postoji skriveni strah od vakcinacije stvoren u detinjstvu koji sada, u odraslom dobu, u vreme kada se pripremamo za vakcinaciju protiv korona virusa, dolazi do izražaja kao – detinjarija, reakcija jogunastog, uznemirenog deteta pred nepoznatim sličnim bolnim iskustvom. A razlog za to nalazi se u nekim sasvim drugim idejama i predrasudama.

Problem protivljenja vakcinaciji nije samo prisutan u našoj zemlji.

U Francuskoj, recimo, oko 30% stanovništva protivi se vakcinsanju. Bore se za dobrovoljni pristanak ili odbijanje da se vakcinišu ako ne žele. Moguće, prema izjavama najodgovornijih u državi, da kod nas ima čak 65% koji se protive vakcinisanju. Verovatno je razlog tome opšti nivo obrazovanja i zdravstvene kulture koji je na višem nivou u Francuskoj u odnosu na naš. Zato je u toj zemlji manji broj onih koji ne bi želeli da se vakcinišu.

Imam utisak da su oni koji ne žele da prime vakcinu u stvari protiv vakcinisanja, a ne protiv vakcine. Zato je dobro da dobijemo nekoliko različitih vakcina. To će biti interesantan test, jer ako su protiv vakcinisanja, oni će odbiti da prime svaku od tih vakcina, a ako su protiv neke od vakcina, oni će odbiti da prime samo jednu od njih, ali će druge prihvatiti i vakcinisati se. Tako ćemo rešiti problem vakcinisanja protiv virusa COVID-19.

Ostaje da se ponovo pozovemo na LIČNU ODGOVORNOST koja je toliko puta svakodnevno pominjana i priželjkivana tokom devetomesečnog trajanja epidemije. Ona se do sada odnosila na nošenje maski, rastojanje u komunikaciji sa drugim osobama, što kraće kontakte sa njima i pojačanu higijenu, a sada svemu tome dodajemo i vakcinisanje protiv kovida.

JEDINO VAKCINOM MOŽEMO ZAUSTAVITI EPIDEMIJU. VAKCINISANJE JE SADA VAŽNIJE I JAČE U BORBI SA VIRUSOM COVID-19 OD SVIH DRUGIH POMENUTIH MERA. VAKCINA PROTIV KORONA VIRUSA ŠTITI VAŠE ZDRAVLJE, ZDRAVLJE VAŠE PORODICE I ZAUSTAVLJA EPIDEMIJU.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,102PratilacaLajkuj
4,147PratilacaZaprati
1,241PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx