DruštvoZdravljeRajačka narodna škola zdravlja: "Sitnice" koje ne smete zaboraviti

Rajačka narodna škola zdravlja: „Sitnice“ koje ne smete zaboraviti

Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Družeći se sa korona virusom, već punih pet meseci, naučili smo kako da se čuvamo od zaražavanja korona virusima, ali nismo uvek dosledni u raznim okolnostima u svakodnevici u primeni mera zaštite.

Iz praktičnih razloga, ali i zbog pojednostavljenja situacija, sve svedosmo na tri: NOSI MASKU, PERI RUKE I DRŽI ODSTOJANJE OD DVA METRA.

Imao sam prilike da čujem da oni koji su oboleli od korona virusa često kažu kako se ne sećaju kada su i od koga bili inficirani. To je istina! Naš Zaječarac, akademik prof. dr Kosta Todorović, specijalista infektivnih bolesti i dugogodišnji direktor Infektivne klinike u Beogradu, poručio je jednom prilikom da su putevi širenja zaraznih bolesti često tajanstveni i nedokučivi. Iz tih razloga pripremio sam ovu priču o zdravlju o nekim „sitnicama“ u svakodnevici, koje možete izgubiti iz vida, a bile bi od koristi, da se ne inficirate korona virusom i ne obolite.

Kada se radi o merama zaštite života i zdravlja, treba da znate da telo i „glava“ (pamet) moraju funkcionisati kao celina. Kada se nađete u situaciji da Vas opeče vatra ili vruća voda, ili zapreti opasnost od udara strujom zbog neispravnog potrošača električne energije ili oštećenog provodnika struje, Vi mahinalno trgnete ruku.

Brojne su situacije u svakodnevici gde Vi reagujete na sličan način. Ako nam lekari savetuju da ćemo još dugo „živeti sa virusom COVID-19“, onda je potrebno da se tako uvežbate da na opasnosti od zaražavanja reagujete promptno. Već sam primetio kako, kada je o držanju odstojanja reč, osobe pri susretu se mahinalno udaljavaju na pristojno odstojanje i izbegavaju da se pozdrave. Pozdravljaju se dodirom nadlaktica.

Kada je o maskama reč, nismo to još postigli, jer da bismo uspeli u tome moramo imati masku. Mnogi nemaju dovoljno para da nabave maske, što je najveći problem. Zbog toga ispada da oni namerno ne poštuju ovu meru i da su u nekoj vrsti pobune. Jesu, protiv siromaštva! Taj problem bi se mogao rešiti ako bi se maske davale besplatno.

Kada je reč o pranju ruku, još teže je uvežbati se toliko da se ova mera „lako“ i spontano primenjuje, jer na javnim mestima nema svuda sapuna i tekuće vode. Iz ovih nekoliko primera videli ste da moramo svakodenvno raditi na usvajanju novih navika i stvarati uslove da one postanu sastavni deo naše svakodnevice.

Ali, da se vratimo naslovu ove priče o zdravlju: „sitnicama“ u svakodnevici da ne biste oboleli od virusa COVID-19. Pored pomenutih mera, predlažem sledeće:

  • nastojte da što više vremena provodite u svojoj kući ili stanu. Tako ćete smanjiti broj kontakata u toku dana. Možete provoditi na sličan način vreme u vikendici u blizini grada, ali i na prostorima pored reka i jezera, ili u šumicama blizu grada daleko od drugih ljudi.
  • kada perete ruke činite to temeljno tokom 20 sekundi. Nasapunjajte dlanove, pa nadlanice, a zatim i svaki prst ponaosob i isperite vodom. Ako u sebi, dok to činite, ponavljate stih koji zna svako dete: „Pre i posle jela treba ruke prati, nemoj da te na to opominje mati”, 20 sekundi proći će Vam brže. Ako nemate sapun, možete ruke nakvasiti alkoholom.
  • naviknite se da kada kašljete i kijate, to činite u prevoj lakta.
  • ako ste odvojeni od porodice, pošaljite im poruke elektronskom poštom, napišite im pismo ili razgovarajte s njima telefonom. Zapamtite, nastojte po svaku cenu, da u epidemiji korona virusa očuvate jedinstvo porodice.
  • ako se osećate zdravo, potrebno je da izađete napolje i nadišete se svežeg vazduha. Idite na plažu, na jezero, reku i bazen za kupanje, ali budite oprezni. Virus i tamo može sa inficirane osobe preći na zdravu.
  • važno je da izbegnete pozajmljivanje opreme za kupanje: naočare za kupanje, štipaljke za nos, loptu, gumeni čamac, pojas za spasavanje, dasku za voženje po vodi i opremu za ronjenje.
  • budite oprezni da ne sedite na ivici bazena i kada koristite javni klozet.
  • da ne zaboravim, nosite masku uvek u zatvorenom prostoru, posebno u velikim marketima, poštama, kada idete kod lekara, u bankama, restoranima, taksiju, vozu i autobusu, i u drugim sličnim prilikama.

Eto, to su „sitnice“ kojih se setih. Verovatno da ima i drugih, ali za sada je dosta. Najvažnije da ne zaboravite da ih koristite.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,353PratilacaLajkuj
4,213PratilacaZaprati
1,262PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub