DruštvoZdravljeRajačka škola zdravlja: Preporuke za one koji su bili u kontaktu sa...

Rajačka škola zdravlja: Preporuke za one koji su bili u kontaktu sa bolesnikom od korona virusa

Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

U jeku pandemije korona virusa sve je više bolesnih osoba u vašoj okolini od kojih se možete zaraziti. Na osnovu postojećih saznanja, zaražavanje osoba izloženih bolesniku od korona virusa, događa se kapljicama sluzi koje bolesnik emituje iz usta i nosa prilikom kašljanja i kijanja. Ako ste vi bili u takvoj situaciji, stavljate se pod zdravstveni nadzor, odnosno morate biti u izolaciji.

Evo okolnosti u kojima ste se mogli inficirati dolazeći u kontakt sa bolesnikom od virusa COVID-19:

 • ako živite u istoj prostoriji sa osobom koja ima simptome virusa COVID-19,
 • ako ste imali kontakt, licem u lice, na rastojanju manjem od 1 metra, kada je osoba obolela od virusa COVID-19, kašljala, kijala ili razgovarala,
 • ako ste bili prisni ili imali intimni odnos sa obolelom osobom,
 • ako ste radili u istoj kancelariji ili bili na času (u školi) sa obolelom osobom i
 • ako ste putovali avionom, vozom, autobusom ili u zatvorenom prostoru (u automobilu) sa obolelom osobom.

Kod osoba koje su se našle u pomenutim okolnostima sa obolelom osobom od virusa COVID-19, mogu se za 14 dana posle kontakta, pojaviti simptomi oboljenja korona virusa.

Zašto takve osobe stavljamo pod zdravstveni nadzor, izolaciju?

Pod zdravstveni nadzor, takve osobe stavljamo, jer su bile u kontaktu sa obolelim od virusa COVID-19, koji može biti izolovan u bolnici gde mu je obezbeđena nega i lečenje.

Lekari zajedno sa vama, procenjuju značaj vaše izloženosti virusu korone i rizik od oboljevanja, a zatim vas o tome obaveštavaju i stavljaju pod zravstveni nadzor (u izolaciju). Stavljanje pod zdravstveni nadzor ima za cilj da potvrdi da li ste zaraženi korona virusom i da se, ako se simptomi bolesti pojave, hitno podvrgnete u bolnici nezi i lečenju koje je predviđeno u takvom slučaju.

Nadzor o kome je reč sprovode lekari telefonom, tokom 14 dana od poslednjeg kontakta sa bolesnikom od virusa COVID-19, a ima za cilj da spreči širenje korona virusa u okolinu.

Ako se simptomi u periodu od 14 dana (maksimalna inkubacija), ne pojave, vi niste zaraženi.

Šta morate da radite dok ste pod zdravstvenim nadzorom (u izolaciji)?

Morate meriti temperaturu svakog dana, ujutru i uveče, tokom 14 dana od vašeg poslednjeg kontakta sa bolesnikom od virusa COVID-19. Poslednjeg dana zdravstvenog nadzora treba da pozvati lekara radi dogovora da li će se zdravstveni nadzor produžiti.

Kada je reč o temperaturi, temperaturu merite svakog dana, termometrom koji jedino vi koristite. Pritom zapišite datum i čas merenja temperature i vrednosti temperature na poseban list.

Temperaturu merite uvek na isti način.

Ako vaš lekar drugačije ne preporuči merite temperaturu u ustima na sledeći način:

 • stavite termometar ispod jezika tako da bude u dobrom kontaktu sa njim,
 • zatvorite potpuno usta i dišite na nos,
 • neka termometar stoji dugo ispod jezika 45 do 90 sekundi ili dok sam ne pokaže da je merenje završeno. To će se dogoditi ako koristite elektronski termometar, koji će pokazati da je merenje završeno zvučnim signalom,
 • pošto ste zapisali rezultat merenja, obrišite termometar gazom natopljenom alkoholom.

Koje ćete mere predostrožnosti preduzimati dok ste pod zdravstvenim nadzorom (u izolaciji)’?

Za vreme trajanja zdravstvenog nadzora možete nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima kada nemate groznicu i kad se osećate dobro.

Ako u toku zdravstvenog nadzora dođe do pojave groznice i temperature od 38°C, ili ako je groznica praćena drhtavicom i simptomima kao što je kijavica, bolovi u grlu ili u slučaju da se pojavi zamor, bolovi u mišićima i glavobolja, hitno pozovite lekara, obavestite ga da ste osoba pod zdravstvenim nadzorom.

U tom slučaju:

 • prestanite sa svim aktivnostima,
 • izbegnite kontakt sa osobama u vašoj blizini i ostanite na udaljenosti od 1 metra,
 • ne možete ići kod lekara u zdravstvenu ustanovu i hitnu pomoć,
 • nakon dolaska lekara specijaliste on će vas pregledati, odrediti vaše zdravstveno stanje i neodložno uputiti tamo gde je potrebno.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

2 KOMENTARA

 1. Nemački Dr. izjavio da Korona cirkuliše svetom već desetinama godina, i da je njen postotak u svetu obolelim od gripa i virusa uvek izmedju 7 i 15%, i da nerazume zašto baš ove godine ova frka oko korone. U Srbiji je 2018 bilo preko 120000 obolelih od gripa i dnevno 280 smrtnih slučajeva pa nije bilo ni karantina niti panike kao danas.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

2 KOMENTARA

 1. Nemački Dr. izjavio da Korona cirkuliše svetom već desetinama godina, i da je njen postotak u svetu obolelim od gripa i virusa uvek izmedju 7 i 15%, i da nerazume zašto baš ove godine ova frka oko korone. U Srbiji je 2018 bilo preko 120000 obolelih od gripa i dnevno 280 smrtnih slučajeva pa nije bilo ni karantina niti panike kao danas.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,195PratilacaLajkuj
4,189PratilacaZaprati
1,251PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub