DruštvoZdravljeRajačka škola zdravlja: Probijena je protivepidemijska barijera!

Rajačka škola zdravlja: Probijena je protivepidemijska barijera!

Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Opredeliviši se za izolaciju i policijski čas, opredelili smo se za najteže i nejnehumanije mere, čvrsto uvereni da će baš te mere ugasiti epidemiju, pod uslovom da se dosledno i dovoljno dugo primenjuju. Koliko dugo? –pitate se. Onoliko dugo koliko iznosi trajanje dve inkubacije virusa COVID-19, posle poslednjeg slučaja oboljenja.

I pored toga što još uvek ne znamo koliko je trajanje inkubacije virusa COVID-19, računamo da je to 15-ak dana. Dve inkubacije trajale bi 30 dana od poslednjeg slučaja bolesti.

Međutim, događaji od protekle nedelje: dolazak hiljada i hiljada naših građana iz zapadne Evrope, prekidanje izolacije i policijskog časa u nedelju ujutru, kada je hiljade penzionera oaravdano izašlo iz izolacije radi snabevanja hranom i drugim potrepštinama, ozbiljno su narušili odbranu od virusa COVID-19.

Iz medija saznajemo da pozivamo ostatak naših građana u zapadnoj Evropi da se prijave da nam pomognu u suzbijanju epidemije korona virusa. To je izazov solidarnosti i okupljanja i ujedinjenja celog naroda u borbi potiv zajedničkog neprijatelja. Ipak, potrebno je prethodno odmeriti koliko će koristi i štete biti od toga.

Epidemija bukti i dalje. Broj obolelih se povećava, trenutno je preko 300 obolelih osoba u Srbiji, dok ih je četvoro preminulo. Na jednoj od konferencija za štampu predstavnica Instituta za javno zdravlje „Batut” u Beogradu izjavila je da „imamo oko 2.000 potencijalnih rezervoara zaraze“. Oni će ostaviti iza sebe nova rasejanja virusa korona i nove bolesnike.

Imajući sve što je pomenuto u vidu, ispada da smo sada na početku borbe protiv virusa COVID-19. Neka je i tako, ali hajmo sada, učvrstimo ponovo protivepidemijsku barijeru i održavajmo je čvrstom do kraja borbe.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

1 KOMENTAR

Pretplatite se
Obavesti o
guest
1 Komentar
stariji
noviji najviše rangiran
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Zorica Vasiljevic

Osecam da nam prava bitka tek predstoji

1 KOMENTAR

Pretplatite se
Obavesti o
guest
1 Komentar
stariji
noviji najviše rangiran
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Zorica Vasiljevic

Osecam da nam prava bitka tek predstoji

Društvene mreže

24,123PratilacaLajkuj
4,154PratilacaZaprati
1,245PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
1
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx