DruštvoZdravljeRajačka škola zdravlja: Protivepidemijske barijere virusu COVID-19

Rajačka škola zdravlja: Protivepidemijske barijere virusu COVID-19

Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Tri najvažnije vesti o razvoju epidemije COVID-19 su da je u našu zemlju ovih dana, došlo 70 i više hiljada ljudi od kojih su mnogi od njih iz područja gde ima zaraženih i obolelih, da je trenutni broj obolelih u Srbiji 149, kao i to da je juče na Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu preminuo čovek starosti od 59 godina iz Kikinde, što je prvi zabeleženi smrtni slučaj od posledica korone virusa. Zato je potrebno podsetiti se još jednom na mere sprečavanja i suzbijanja širenja virusa COVID-19.

Postoje protivepidemijske barijere u čiju efikasnost polažemo istinsku nadu. Naučne studije pokazuju da se korona virusi šire kapljicama iz ždrela, usta i nosa obolelih i bezsimptomnih nosilaca virusa kada kašlju i kijaju, zatim zagađenih virusima ruku i površina. Zato je potrebno da se ne grlite i ljubite, perite često ruke tekućom vodom i sapunom i dezinfikujte ih, da na odstojanju od tri metra razgovarate sa drugom osobom, kašljete i kijate u prevoj lakta ili maramicu za jednokratnu upotrebu koju ćete odmah da bacite u korpu za otpatke. Pazite da maramicu ne stavljate u džep, jer ćete ga zagaditi virusima.

U sklopu ovih preporuka možete izbeći da se zarazite dodirom sa zagađenim virusima korona u Vašoj okolini. Virusi korone se u različitom trajanju vremena zadržavaju na površinama. Oko 24 sata na kartonskim površinama, na plastičnim 2 do tri dana, a mnogo kraće na površinama od metala. Nije poznato da li su oni za sve to vreme aktivni. Zato je važno da svoje ruke često dezinfikujete nekim dezinfekcionim sredstvom.

Jedan od najvećih problema je kako uspostaviti kontrolu nad obolelima pod sumnjom da su oboleli, a došli su iz zemalja zapadne Evrope u kojoj plamte epidemije virusa korona. Potrebno je da takvi pojedinci ostanu kod svojih kuća, da se telefonom jave svome lekaru ili na brojeve telefona koji su predloženi za korišćenje u takvim slučajevima i prihvate savete lekara. Ako bi odlazili do Doma zdravlja ili u bolnicu oni bi probili protivepidemijsku barijeru i širili virus na zdrave osobe u svojoj okolini.

Najzad, deo protivepidemijske barijere čini i maska. Ona je barijera između Vas i Vaših najbližih. Njome štitite njihovo zdravlje. Nažalost, do nje je teško doći.

Jedan naš akademik je jednom rekao da su putevi širenja zaraznih bolesti često tajanstveni i nepredvidivi (Kosta Todorović). Zato ostanite kod svojih kuća, a lekaru se požalite samo ako imate teške poremećaje zdravlja disajnih organa.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

2 KOMENTARA

Pretplatite se
Obavesti o
guest
2 Komentara
stariji
noviji najviše rangiran
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Malina

Ne vrede ništa te barijere. Naše komšije koji žive u Nemačkoj su došli pre dana, sve vreme se šetkaju i šepure po selu!

Mića

Retki su ti pojedinci koji postuju propise.

2 KOMENTARA

Pretplatite se
Obavesti o
guest
2 Komentara
stariji
noviji najviše rangiran
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Malina

Ne vrede ništa te barijere. Naše komšije koji žive u Nemačkoj su došli pre dana, sve vreme se šetkaju i šepure po selu!

Mića

Retki su ti pojedinci koji postuju propise.

Društvene mreže

24,123PratilacaLajkuj
4,154PratilacaZaprati
1,245PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
2
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx