ДруштвоЗдрављеРајачка школа здравља: Противепидемијске баријере вирусу COVID-19

Рајачка школа здравља: Противепидемијске баријере вирусу COVID-19

Рајачка школа здравља: О корона вирусу

Три најважније вести о развоју епидемије COVID-19 су да је у нашу земљу ових дана, дошло 70 и више хиљада људи од којих су многи од њих из подручја где има заражених и оболелих, да је тренутни број оболелих у Србији 149, као и то да је јуче на Клиничком центру Војводине у Новом Саду преминуо човек старости од 59 година из Кикинде, што је први забележени смртни случај од последица короне вируса. Зато је потребно подсетити се још једном на мере спречавања и сузбијања ширења вируса COVID-19.

Постоје противепидемијске баријере у чију ефикасност полажемо истинску наду. Научне студије показују да се корона вируси шире капљицама из ждрела, уста и носа оболелих и безсимптомних носилаца вируса када кашљу и кијају, затим загађених вирусима руку и површина. Зато је потребно да се не грлите и љубите, перите често руке текућом водом и сапуном и дезинфикујте их, да на одстојању од три метра разговарате са другом особом, кашљете и кијате у превој лакта или марамицу за једнократну употребу коју ћете одмах да баците у корпу за отпатке. Пазите да марамицу не стављате у џеп, јер ћете га загадити вирусима.

У склопу ових препорука можете избећи да се заразите додиром са загађеним вирусима корона у Вашој околини. Вируси короне се у различитом трајању времена задржавају на површинама. Око 24 сата на картонским површинама, на пластичним 2 до три дана, а много краће на површинама од метала. Није познато да ли су они за све то време активни. Зато је важно да своје руке често дезинфикујете неким дезинфекционим средством.

Један од највећих проблема је како успоставити контролу над оболелима под сумњом да су оболели, а дошли су из земаља западне Европе у којој пламте епидемије вируса корона. Потребно је да такви појединци остану код својих кућа, да се телефоном јаве своме лекару или на бројеве телефона који су предложени за коришћење у таквим случајевима и прихвате савете лекара. Ако би одлазили до Дома здравља или у болницу они би пробили противепидемијску баријеру и ширили вирус на здраве особе у својој околини.

Најзад, део противепидемијске баријере чини и маска. Она је баријера између Вас и Ваших најближих. Њоме штитите њихово здравље. Нажалост, до ње је тешко доћи.

Један наш академик је једном рекао да су путеви ширења заразних болести често тајанствени и непредвидиви (Коста Тодоровић). Зато останите код својих кућа, а лекару се пожалите само ако имате тешке поремећаје здравља дисајних органа.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

2 КОМЕНТАРА

  1. Не вреде ништа те баријере. Наше комшије који живе у Немачкој су дошли пре дана, све време се шеткају и шепуре по селу!

Тема је затворена за коментаре

2 КОМЕНТАРА

  1. Не вреде ништа те баријере. Наше комшије који живе у Немачкој су дошли пре дана, све време се шеткају и шепуре по селу!

Тема је затворена за коментаре

Društvene mreže

24,845ПратилацаЛајкуј
4,400ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб