Timočka Timočka
Početna / Kolumna / MISLOPISI: KŽS – Koncept “živeti slobodno”
Kolumna „Mislopisi”: KŽS – Koncept "živeti slobodno"

MISLOPISI: KŽS – Koncept “živeti slobodno”

Psihologija tvrdi da je strah jedna od najintenzivnijih negativnih emocija, jer može odvesti do mentalnih oboljenja, razaranja porodica, čak i do ratova. Umesto pitanja: „Od koga/čega se plašim?”, možda treba poći putem kojim se ređe ide i postaviti pitanje: „Ko je i zašto posejao strah u meni?”.

Čekam da počne koncert grupe „Hari Mata Hari”. Pored mene sede dve devojke, u svojim dvadesetim otprilike, vesele, “hi hi ha ha hu hu”, ne mogu da dočekaju da ustanu da igraju. U jednom trenutku čujem jednu: „Hej, ako neko pita ja ću reći da si me ti povela na koncert, jer nisam nikog zvala da ide sa nama, htela sam ovog puta da uživamo solo, ne bih da moram da se objašnjavam svima kako i zašto”.

Čemu strah da je nekoga ugrozila time što ju je koncert Harija usrećio za ta dva i po sata? Izvorno, to bi možda mogao da bude strah da ne bude odbačena, zbog toga što nekoga nije integrisala u svoj užitak. Ili strah od ljudi koji očekuju da uvek budu servisirani i prioritet svima, i ponašaju se bez pokrića poput faraona. Dokle “bele laži” mogu da nas služe?

Ta “bela laž” njoj deluje praktično, jer se navodno osigurala od predstojećeg pravdanja. I za mesec dana će možda opet otići na neki koncert, predstavu, putovanje i šta onda? Dokle laganje?

Već nam samo hrišćanstvo otelotvoreno u rečima Svetog Jovana Bogoslova nalaže da budemo uvek iskreni: „Dečice moja, ne ljubimo rečju ni jezikom, nego delom i istinom” (Prva Jovanova poslanica 3, 18).

U Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima je, članom 18, pojašnjeno da svakom ljudskom biću pripada sloboda mišljenja, savesti, uverenja i veroispovesti. Data nam je religiozna i pravna sloboda da živimo kako se osećamo. Čemu onda farsa i odlaganje preuzimanja odgovornosti i iskrenog delanja prema nekima koji ne zaslužuju naše vreme i uho? Koji će nas osuđivati što smo dali sebi za pravo da uživamo i bez njih?

Pa koliko je samo prijateljstava u kojima se vrhunac druženja zasniva na lažnoj propagandi o sopstvenim životima koju donosimo u šoljici te kafe koju ispijamo sa svojim lažnim družbenicima? Zašto prihvatamo ulogu “slušalice” u odnosima i nikada naši problemi ne dolaze na red, a i kada dođu, obično čujemo: „Ma dobro srediće se to, nema zime za tebe sigurno, jak si ti, nego slušaj meni šta se dešava…”. Da, jaki smo, sve dok nismo. Zašto uopšte držimo ljude koji nam seju strah i nesigurnost, pored sebe?

Valjda je esencija stvari “Živeti Slobodno” i poštovati i sebe i tuđu slobodu. Gospodin Karl Sagan rekao je jednom: „Sve što istina može da uništi zaslužuje da bude uništeno”. Tamo gde nema iskrenog ostvarenja ličnosti, preovladava egoizam i unutrašnja destrukcija životnog duha.

Moć da kažemo “ne” nekome ko nas objektivno ne tretira sa dovoljno poštovanja i ugrožava naše dostojanstvo, je jedan od najviših vidova samopoštovanja. Sve izazovne istine, ako ih moramo izreći ljudima, neka budu u ljubavi i nežnosti, i savest će biti mirna. Zar nije bolje i biti sam, nego okružen lošim društvom?

Živite slobodno, za svoju dušu i gušt. Koegzistirajte se ljudima koji podjednako poštuje Vaše “Ne” i Vaše “Da”. Sa ljudima sa kojima kreirate zajedno bolju realnost. Kako kažu u našem narodu: „Bolje dobar razvod, nego loš brak”, „Bolje dobar otkaz, nego loš posao”. Oprostite se sa svakim ko Vam na bilo koji način budi nemir i stvara osećaj da nešto dugujete, da morate da se objašnjavate. I ono najdvinije je činjenica da čim ih pustite, doći će neko novi i bolji.

Pitanje sa početka teksta je ko je posejao strah u meni. Istražujte malo taj glavni izvor, tu je ključ. Svi ostali potočići će nakon njega prirodno presušiti sami. Rastanci poseduju specifičnu težinu, ali i moć. Kreativnu moć, za dalje životne korake. Sloboda dolazi kada naučimo da ’’pustimo’’ iz sebe ono što nas je držalo zatočenim.

Za sve one biserne duše koji se preterano plaše da ne ugroze tuđe emocije i očekivanja svojim običnim življenjem… dišite i čuvajte svoj mir.

— „U srcu neka ti borave Vera, Vizija i Strpljenje, i ceo je svet tvoj.” —

Možda će Vas zanimati

Rajačka narodna škola zdravlja: U grožđu je snaga

Rajačka narodna škola zdravlja: U grožđu je snaga

Stiglo je grožđe. Ono što su za proleće trešnje,  to je za jesen grožđe. U …

Kolumna „Mislopisi”: Zlatni dan

MISLOPISI: Zlatni dan

Volim povremeno da prošetam psa u Hajd parku na Senjaku, inače jednom od najlepših beogradskih …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica