Timočka Timočka
Početna / Kolumna / MISLOPISI: Ljiljani mirišu zauvek
Kolumna „Mislopisi”: Ljiljani mirišu zauvek

MISLOPISI: Ljiljani mirišu zauvek

Simbolika cvetova tvrdi da…

„Ljiljan, poznatiji i kao krin, je verovatno jedini cvet na svetu koji u sebi objedinjuje vladarsko, dostojanstveno držanje, strastveni, gotovo opojni miris, a ipak uspeva da zadrži i svoju urođenu nežnost i nevinost”.

Baš zbog ovakvih svojih karakteristika, ljiljani su oduvek važili za simbol milosrđa i bezuslovne ljubavi. Pored očigledne lepote kojom prosto zrači gotovo svaki predstavnik ove vrste, u direktnoj su vezi i sa nadom, verom, plodnošću i rađanjem. Zato i ne čudi što se upravo za ljiljan često koristi i naziv “rajski cvet”.

Ipak, čini se da je ljiljan svoj najveći trag ostavio u hrišćanstvu, pa ne čudi što se metafore vezane za ovaj cvet javljaju na više mesta kako u Starom tako i u Novom zavetu. Hrišćani širom sveta u ljiljanu vide bezgrešnost, čistotu, čednost, pa i sliku Device Marije.

Nisam znala puno o ljiljanu, osim da je u pitanju cvet. Ali imala sam čast da upoznam jednu Ljiljanu, koja je, po svemu sudeći, aposlutno opravdala tvrdnje o ovoj biljci iz familije Liliaceae.

Ljiljana je za mene bila teta Ljilja, mama moje bliske prijateljice. Bašta u kojoj je živeo cvetić Ljiljana nalazila se u Kutinskoj ulici, u Zaječaru. Hodali su tom baštom razni ljudi, i sve ih je Ljiljana dočekivala veličanstvenim mirisom i bojama. Dočekivala je i dobre i loše, i jednako ih dostojanstveno i sa velikim poštovanjem tretirala, iako je znala razliku.

Prvi put sam posetila dom ovog cveta davne 2002. godine, kada je u moj život ušla ćerka cveta Ljiljane. Ljiljana nije bila običan cvet, ona je imala super moći.

Moja prijateljica je imala morsko prase, a Ljiljana je jedina pričala nemušti jezik, te je na glas Ljiljane prasica uvek cvilela i radovala se što će je njena spasiteljica Ljiljana obići i nahraniti. Kod Ljiljane su stalno živele i životinje. To je žena koja je sklonila i očuvala ubedljivo najviše pasa i mačaka sa ulice. Kada god sam dolazila u Ljiljanin vrt, ja sam se osećala kao u životinjskom i ljudskom carstvu, koje koegzistira zajedno, i u bezuslovnoj ljubavi. Kada sam i sama odlučila da čuvam psa, cvetić Ljiljana je pri prvom susretu sa mojim psom ispustila takve zvuke oduševljenja da sam u par navrata pomislila da voli mog psa više nego svoju sopstvenu decu. Sjaj u Ljiljaninim očima dok se družila sa mojim psom dopirao je do neba.

Ljiljana nije bila mnogo zahtevan cvet. Štaviše, nije imala nikakve zahteve. Uživala je u malim stvarima, i u svojim ritualima. Volela je da puši i pije kafu, isprobava nove recepte, farba kosu, sređuje i uređuje svoju baštu, i da čini svoje ukućane srećnima. Mnogo je brinula o sreći svojih beba cvetića. Bila je nezaustavljiva i neuporediva sa drugima, kada je u pitanju strepnja i briga o svojim najbližima.

Kod Ljiljane je uvek bilo predivne hrane. I uvek je bilo egzotičnih recepata i novih đakonija. Glasine o njenim kulinarnim umećima dosezale su daleko. Toliko daleko, da sam često pomišljala kako bi bilo lepo da sam ja Ljiljin beba cvetić, jer bih jela slatko, i cvetu Ljiljani ja bih bila najbolji i najdivniji cvetić, šta god svet mislio.

U vreme porodične slave, cvetić Ljiljana se postarala da mi na kućnu adresu brzom poštom stignu sve te đakonije, a u posebnoj činiji slatkiši. Kada sam prestala da budem u mogućnosti da jedem slatkiše iz zdravstvenih razloga, cvetić Ljiljana se potrudila da jedem posebne slatkiše, prilagođene mojoj ishrani.

Kada sam slavila rođendan, cvetić Ljiljana se postarala da dobijem poklon i od njene bebe cvetića, ali i od nje same.

Ovaj svet ume da bude preteško mesto za tople i čiste duše, koje ne poseduju trunku zla u sebi i imaju razumevanja za ceo svet, a koje mogu da oproste i neoprostivo. Možda te duše dođu na ovaj svet da nas sve nauče Božjim vrlinama kroz sopstveni primer. Velika je privilegija poznavati cvetić Ljiljanu. Još je veća privilegija da vas voli cvetić Ljiljana.

Verujem da tamo gde je otišla, cvetaće zauvek i obasjava sa visine ceo svet. Nemojmo mnogo žaliti za dobrim ljudima koji su nas napustili, jer na prvom mestu, verujem da oni to ne bi ni želeli, a i zato jer su previše dobri za ovaj svet, i neka se ta njihova toplina i dobrota negde, daleko od fizičkog sveta, sačuva.

Ovaj rajski cvet živi kroz svoje primere dobra, bezuslovne ljubavi i neizmerne topline koja je dotakla svaku osobu koja se susrela sa njim. Hvala mu što miriše i cveta zauvek u mojim uspomenama. Ostaje nada da negde tamo u ćoškovima ovog sveta cvetaju i dalje ljiljani-ljudi koji čine život boljim svima oko njih.

— „U srcu neka ti borave Vera, Vizija i Strpljenje, i ceo je svet tvoj.” —

Možda će Vas zanimati

Obrazovni kanal „e-učim” o drumskom saobraćaju

Obrazovni kanal „e-učim” o drumskom saobraćaju

U ovom članku vam predstavljamo obrazovni YouTube kanal „e-učim” namenjen učenju u području rada drumski …

Rajačka narodna škola zdravlja: Promiskuitet — COVID-19

Rajačka narodna škola zdravlja: Promiskuitet u kovid krizi i zaštita porodice od infekcije korona virusima

Dođe na red da se ispriča priča o promiskuitetu i virusu COVID-19.Promiskuitet je pojava čestog …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica