Timočka Timočka
Početna / Kolumna / MISLOPISI: Osvojiti valutu ili čoveka
Kolumna „Mislopisi”: Osvojiti valutu ili čoveka

MISLOPISI: Osvojiti valutu ili čoveka

Osvojiti valutu ili čoveka?

Kako izgleda učenje u fakultetskim čitaonicima ili u većini studentskih domova? Pročitaš sve vesti na mobilnom telefonu, prozujiš pogledom u svaki ćošak prostorije, šesnaest puta odeš do toaleta, izmisliš mnoštvo razloga da sa društvom još još koji minut “izblejiš” napolju, i tako u krug. A u pauzama od tih aktivnosti, planiraš koliko gradiva treba da pređeš sutra, ako danas ne stigneš sve isplanirano, zbog gluvarenja.

Nakon dana ispunjenog “efektivnim” učenjem, ulazim u autobus. Iza mene stoje dvojica momaka, ne vidim ih, ali moje uvo upija.

Momak broj 1:„Brate realno, danas ti je teško bez kinte za devojku. Pazi realno, soma i po, dva (dinara) u džepu dnevno i možeš svaku da imaš. Mislim, šta ćeš tebra, to ti je surova istina, tako je to danas.”

Momak broj 2:„Pa da, možda čak i više, možda ipak tri hiljade dinara dnevno, ako hoćeš da zadržiš ribu.”

Draga, “realno braćo”, da. Tako je. Za puno devojaka je potrebno baš to izvući iz džepa. Ali to je surova teorija, a ne činjenica. Bolje reći, surova pretpostavka. A čvrsto tvrdim da je najsurovija za vas dvojicu. Ubeđeni u to, vi sami sebi eliminišete bilo kakvu šansu da upoznate osobu koja ne traži to što vi smatrate ključnim za držanje devojke za ruku.

Naša najdublja i najjača uverenja su ono kako projektujemo sebe svetu. Naše odluke proizilaze iz našeg pogleda na stvari. Ukoliko je nečije uverenje da se devojka može imati samo ukoliko je kasica-prasica prepuna, um će se nesvesno prilagođavati toj teoremi i prihvatati realnost kao takvu, a kao posledica toga će u život upravo i dolaziti ono što duboko verujemo da je jedino što postoji.

Možda ako bismo mi malo promenili ugao gledanja i kada ne bismo uvek slepo pratili većinu i dozvolili sebi da budemo to što jesmo, možda bi stvari u spoljašnjem svetu bile promenjene našom unutrašnjom promenom.

Da, evo ja kao pripadnik ženskog pola potvrđujem da visok koeficijent ženske populacije u Srbiji gleda baš šta se nalazi u džepu. Ali, biram da verujem da tamo negde postoje muškarci, a poznajem i sama nekolicinu, koji imaju nešto drugo da izvuku iz džepa pri osvajanju. Nešto mnogo jeftinije od tih “soma i po dinara”. Nešto što je besplatno i ne može se kupiti, može se samo sticati i razvijati.

Ako u svom džepu nudiš humor i težnju da nasmeješ neko tebi lepo lice, ako nudiš neke elementarne manire od velikog broja manira koje poseduje pravi kavaljer, ako poseduješ spontanost, čokoladnu „Bonžitu” ili neku zanimljivu priču, pa ti si “brate moj realno” već pola puta prešao. I ta priča će trajati duže od one koju bi platio te tri hiljade dinara.

Žene treba osvajati duhom i karakterom, jer to je igra na dugoročno. A mudri muškarci kroz običan razgovor mogu da ulove momente gde i kako mogu osvojiti ženu.

Evo primera iz ličnog iskustva. Verujem da svi imamo kolekcije plišanih meda, nekoliko komada nakita ili garderobe, i to je zauvek provereno dobar izbor. Svaki poklon pokazuje nameru, uglavnom da se osetimo posebnim, paženim i tako dalje.

Bio je jedan posebno neobičan u mom životu, kojim argumentujem teoriju o volji i kreativnosti, a demantujem novčanu teoriju. Momak je primetio da volim kisele krastavčiće dok me je u nekom trenutku osmatrao na nekoj od srednjoškolskih ekskurzija. Pozvao me je par dana nakon povratka u park ispred moje zgrade na klupicu. Po mom dolasku, izvadio je dva tanjira i pribor, veliku teglu kiselih krastavčića i objasnio se: „Ja sam video da ti voliš kisele krastavčiće, nadam se da ćeš uživati”.

Možda taj momak nije imao novca za ustaljen poziv na piće u kafić, a možda je i imao. Ono što zasigurno tvrdim da je imao jeste namera da me oduševi i animira, po cenu svega.

Prošlo je dosta godina od tada, ali tada sam, a posle toga retko i dalje, bila ganuta načinom na koji neko jednu običnost pretvara u posebnost, samo zbog mene. Želim da verujem da postoje takvi muškarci i dalje, koji iz džepa nude trud. A takve muškarce prate žene koje recipročno odgovaraju takvoj osobi, i kojima novac kao merilo nečije vrednosti nije ni blizu glavnog kriterijuma. Nemojmo misliti da se samo parama može privući pažnja. Zaista nije tako. Život nas relativno brzo nauči da je zapravo pare u životu najlakše i dati nekome, a da je najteže dati sebe.

— „U srcu neka ti borave Vera, Vizija i Strpljenje, i ceo je svet tvoj.” —

Možda će Vas zanimati

Kolumna „Mislopisi”: Portal očajnih

MISLOPISI: Portal očajnih

Postprvomajska kafica sa mojom drugaricom Ivanom i prepričavanje dogodovština od proteklih dana. Na repertoaru je …

Rajačka narodna škola zdravlja: Beograd i COVID-19

Rajačka narodna škola zdravlja: Beograd i COVID-19

Šta uraditi sa Beogradom? Beograd je najveće i najopasnije žarište širenja korona virusa u Srbiji. …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica