Timočka Timočka
Početna / Kolumna / MISLOPISI: Portal očajnih
Kolumna „Mislopisi”: Portal očajnih

MISLOPISI: Portal očajnih

Postprvomajska kafica sa mojom drugaricom Ivanom i prepričavanje dogodovština od proteklih dana. Na repertoaru je tema internet zabavljanja. Elem, ona je na nagovor svog društva iz dosade instalirala Tinder, mobilnu aplikaciju koja funkcioniše po principu “sviđanja” određene osobe putem slika, zatim se dogodi “spoj”, ako se oboje međusobno “lajkuju”. Krenula je povremeno pred spavanje da vrti slike potencijalnih muževa i istovremeno ispituje teren internet upoznavanja partnera. Desilo se par ispraznih dopisivanja, a onda se desio Milan. Sa Milanom je navodno imala “klik” na prvu. Ista muzika, humor koji obećava i celodnevno dopisivanje. Polako su prešli na Facebook, pregledali “zidove” jedno drugom i ugovorili prvi sastanak.

Susret uživo otpočinje pričom o manjku ljudi koji neguju pozitivne misli, smeh i koji prihvataju dostojanstveno probleme, a nastavlja se zaključivanjem kako je puno njih koji su u nekom kolektivnom snu, zaspali i čekaju nekoga da im reši probleme. Moja Ivana je inače jedna harizmatična devojka koja je u potrazi za smehom i zanimljivim ljudima, gleda sebe i gleda da joj bude dobro u životu. Drugi je ne interesuju, i ne bavi se tuđim životima, zato se i družimo. Ispred sebe je na sastanku imala osobu koja je svesna, poput nje, “loših” pojava na tržištu u 21. veku. Odmah su shvatili da su na istoj talasnoj dužini što se tiče iskustava, lekcija i ožiljaka. Ključna razlika, međutim, koja je i odredila dalji tok sastanka, bila je u tome što je Ivana u svom životu prevazišla te društvene “istine” i donela davno odluku sama sa sobom da joj je jedini cilj u životu da bude zadovoljna sobom. Milan, s druge strane, je propovedao o optimizmu i smehu, ali nije ih zapravo i živeo. Svi znamo one ljude koji su kvazi optimistični. Ubrzo je Ivani udelio kompliment o samosvesnosti. Motiv komplimenta bila je pomoć za koju je Milan nesvesno prosio. Videvši da ima kvalitetnog sagovornika ispred sebe, koji mu može pomoći u njegovom očaju, Milan je ishalucinirao da je na seansi psihoterapije i prešao je u ulogu Ivaninog pacijenta.

Sebično je nametnuo temu o njegovom nesrećnom drugu koji ga “energetski zrači” hroničnim pesimizmom, i kako ovaj ne zna šta više da radi. Ivana je bila u šoku, ali je odlučila da bude čovek i udostoji ga neke konstruktivne replike. Nadajući se da je to otprilike to što se tiče pesimizma, suptilno je promenila temu na koncert grupe „Scorpions” koji se bliži, pošto oboje vole rok muziku. Milan je, međutim, u svom osećaju olakšanja od njenih saveta, počeo polako da otvara Pandorinu kutiju svoje psihe i tu je već sve bilo nekako nepovratno. Usledila je molba Ivani da “posluša” priču o njegovoj bivšoj devojci i iskaže svoje cenjeno psihoterapeutsko mišljenje. Šta? U kojoj se dimenziji nalazila njena glava u tom trenutku, da mi je znati? Devojka je otišla na sastanak sa momkom, i završila u ulozi savetnika o propalim vezama. Definitivno sastanak za pamćenje!

Šta se dalje desilo? Ivana se odjednom našla u ulozi terapeuta parova i ovim je sastanak zvanično prekvalifikovan u seansu Frojda i njegovog učenika.

Da stvar bude još smešnija, postojala je jedna situacija u tom nesrećnom susretu koja je čist dokaz da se čovek zaista na sitnicama oda. O čemu se radi? Naime, ponekad se u nekim mačvanskim i vojvođanskim selima glagol “šorati” koristi kao sinonim za obilaženje seoskih kafana, po principu: „Hoćemo li večeras šorati, vikend je?”. A pored tog značenja termina, sigurna sam da svi znamo i drugo žargonsko značenje tog izraza, kada se čoveku javi potreba da ode u toalet. Naime, Ivana je, ispijena od očaja koji izlazi iz Milana, rekla kako mora da ode do toaleta, na šta je Milan kulturno i veoma neobavezno ispratio njen odlazak rečenicom koja je u sebi sadržala gore pomenut termin, u kontekstu pitanja da li joj se…? E tu smo došli već do PAKLA realnosti kada je u pitanju osoba sa kojom je na sastanku. Jedino što je u pozadini falilo toj sceni po mom skromnom mišljenju je poznata pesma „Hit the road Jack and don’t you come back… No more, no more, no more, no more…”.

Ivana je po povratku iz toaleta iskoristila belu laž za brži odlazak kući i na putu do stana je obrisala aplikaciju Tinder iz svog telefona, koja je definitivno poslužila svojoj svrsi.

Složile smo se da u našim glavama i dalje vlada doba u kome muškarci prilaze devojkama i umeju to da urade spretno, kulturno i kreativno. I uživo. Kakve to nesigurnosti poseduje senka nekog čoveka kada on mora da se krije iza ekrana da bi započeo razgovor? Ne generalizujem, ali teška srca verujem u one “uspele” priče internet zabavljanja, gde se dvoje zaista jesu venčali i srećni su. Možda su bili u bežanju i skrivanju od sebe i sveta, pa su naišli na svoje ogledalo i odlučili svesno da je to ono pravo. Ako je njima dobro u njihovim uverenjima, i nama je svakako.

Primećujem ogroman virtuelni monopol mobilnih aplikacija i društvenih mreža nad kolektivnim umom koji je doveo do toga da prave vrednosti utihnu. Razvijamo apatiju, asocijalizacija napreduje, zanemarujemo trud i rad na sebi koji je potreban svakoj individui kako bi dostigla i ostvarila najbolju verziju sebe. Sociološki “poremećaj” interneta kreirao je takozvane dualne identitete u ljudima, jedan koji posedujemo u realnom životu, i drugi koji plasiramo svima ostalima virtuelno.

Čemu potreba da publiciramo svoj život svačijim očima, kakvu to potvrdu tražimo? Je l’ se to neki strah od neprihvatanja nastanio u nama, pa težimo stalno da obavestimo i podsetimo svet oko sebe da imamo idealne živote? Znam. Lakše je dizati rejting sebi na internetu gde možemo da ulepšamo sliku, objavimo neki “pametan” citat i zavaramo druge da “vredimo” i da smo “kul”. Ali zašto imamo uopšte potrebu da se dokazujemo drugima da vredimo? Zašto naša lepota, kvaliteti i sreća moraju da budu javni da bismo mi zaista uživali u njima?

— „U srcu neka ti borave Vera, Vizija i Strpljenje, i ceo je svet tvoj.” —

Možda će Vas zanimati

Ašik Žena: U kom dobu se nalazite?

Ašik Žena: U kom dobu se nalazite?

„Stiže proleće… Žao mi je svih onih kojima to nije važno”, rekao je veliki Duško …

Ašik Žena: Nikad nije kasno

Ašik Žena: Nikad nije kasno

Pronašla sam ga pre desetak godina. Napušten, usamljen i prilično oštećen, čamio je na tavanu …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica