Timočka Timočka
Početna / Društvo / Zdravlje / Rajačka narodna škola zdravlja: 1. septembar – dan discipline
Rajačka narodna škola zdravlja: Deca, škola — COVID-19

Rajačka narodna škola zdravlja: 1. septembar – dan discipline

Ne bi nikada ovaj datum mogao biti ovako određen, jer je to dan polaska đaka u škole. Za svako selo i grad, za đake i roditelje to je dan radosti i nade. I to bi i bio da nije proklete epidemije korona virusa.

Već desetak dana spremaju se škole, đaci i roditelji za polazak u školu, zatrpani obavezama iz Uputstva kako da se ponašaju kada krenu škole da ne obole od korona virusa. Ali ga još više zagorčaše odluke vanredno održane sednice Kriznog štaba 31. avgusta, o strogim merama protiv svih prekršilaca mera koje su predviđene.

Najbolja ilustracija svega toga je izjava Ministra Lončara koji kaže: „Danas smo imali vanrednu sednicu štaba, jer ne želimo da ugrozimo polazak u školu i zdravstvene radnike. Dobili smo snimke okupljanja u zatorenim prostorima, nije vreme za to i odlučili smo da to nećemo tolerisati. Kazne (za takvo ponašanje) su 500.000 dinara minimum, ne možemo o manjim kaznama da razmišljamo”.

Takvo ponašanje razbesnelo je i “štabskog” epidemiologa dr Kona. Krizni COVID-19 štab, obezbedio je da Vlada, MUP i inspekcijske službe krenu od ponedeljka uveče u pojačanu kontrolu svega i svakoga i kažnjavaju koga stigne i gde stignu. Odredili su i dežurni telefon za potkazivače.

Srpski narod ne voli potkazivače. Ova gledišta su daleko od grube procene zdravog razuma, zato su nepopularne u javnosti. Pa, sve to je već jednom bilo, i ništa nije vredelo. Svejedno. Dobro je uvežbano i sračunato da zastraši narod. I sve to u danu kada đaci polaze u školu. Zato i nazvah ovaj dan – danom discipline.

Simbol borbe protiv korona virusa je famozna maska. Ona je dokaz državne moći, kovid discipline i lojalnosti. Ne bi me čudilo kada bi se našla na zastavi nekog COVID-19 klana i počela da se vije po Srbiji.

Ali da biste se bolje snašli napisaću šta je disciplina.

Disciplina je: „Red i poredak koji se održava ne na osnovu pokornosti, slepe poslušnosti i straha, već iz ubeđenja da je takvo stanje neophodno radi normalnog života i rada u društvenim zajednicama”.

S tim je povezan i prvi dan škole učenika i ono što se događa. Od đaka se traži i očekuje da u smislu primene mera predostrožnosti ne unesu u školu korona viruse i da se spreči njihovo prenošenje i opet pretnja kaznama za one koji to ne izvršavaju. I u školi je simbol poslušnosti i pokornosti učenika – maska, koju gradonačelnik Beograda prof. medicinskog fakulteta nazva – maskica.

Kada neko na silu hoće da učini poslušnim decu, počne da ono što želi da deca prihvate naziva deminutivima: da bi ih odobrovoljio da uče, knjige zove knjigicama, da bi ih odobrovoljio da jedu, hranu – hranicom, a eto, da bi ih naterao da nose masku, masku naziva – maskicom.

Ali, bez obzira na to, škola ne može bez discipline. Postoji ocena iz vladanja koju mnogi nastavnici i roditelji veoma cene, više nego ocene iz nastavnih predmeta, jer ona pokazuje da je učenik u školi pokoran i poslušan.

Kada je reč o školskoj disciplini ona može biti tradicionalna i savremena. Tradicionalna disciplina zasnivala se na slepoj poslušnosti i strahu učenika i suverenom autoritetu nastavnika. Od učenika se tražilo da u klupi sedi nemo i skrštenih ruku, sluša i pamti šta nastavnik priča i eventualno izlazi i radi nešto na tabli kada se to od njega traži. Nekada je ovakav primer discipline nazivan – stega. Takav način discipline je činio školsku klupu najžuljevitijim, najtešnjim, najneudobnijim kalupom koji učenik nikada u životu nije zaboravljao.

Sa kakvom će strogoćom da se primenjuju mere borbe protiv korona virusa u školi, videćemo. Na nastavnicima, učiteljima i roditeljima je da smisle kako da dete shvati i primeni sve mere koje je Krizni kovid štab predložio. Savremena disciplina bi sve postavila na nove osnove gde se u sve pedagoške aktivnosti u školi uključuje učenik – svesno učeći. U ovom slučaju učeći o virusu COVID-19.

U drugom slučaju, primenom tradicionalne discipline u školi, posebno kod prvaka i u prvih nekoliko godina školovanja, gde će mera njene uspešnosti biti korišćenje maskice, može biti i početak stvaranja poslušnih, lojalnih generacija odraslih koje će ići kroz život sa devizom: „Veži konja gde ti gazda kaže”, pa će biti sve u redu.

Možda će Vas zanimati

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 20. januara u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša u sredu, 20. …

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 13.01.2021.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – sreda, 13.01.2021.ZAJEČARNa osnovu 83 novoobrađena PCR i AG …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica