Timočka Timočka
Početna / Društvo / Zdravlje / Rajačka narodna škola zdravlja: Ajd’ Jovo ponovo
Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka narodna škola zdravlja: Ajd’ Jovo ponovo

Posle svakodnevnog povećavanja broja obolelih od virusa COVID-19 u Srbiji i sednice Kriznog štaba 16. oktobra, došlo je do panike među njegovim stručnjacima.

Doneto je pet odluka, od kojih su neke odmah opovrgnute. Na primer: doneta je odluka da se maske nose stalno i na otvorenom prostoru, da bi se posle nepunih sat vremena ta odluka opovrgla, izjavom plave profesorice da to nije odluka već samo preporuka.

Očigledno je da su kovid stručnjaci Kriznog štaba, kao što su i do sada bili, sputani u svome radu predlozima i odlukama vlastodržaca i da ne donose odluke koje se zasnivaju na jedinstvenom naučnom, epidemiološkom metodu u suzbijanju epidemija. Shodno tom pristupu, svako zašto mora da im svoje zato, odnosno svaka odluka mora da ima svoje stručno, naučno objašnjenje.

Ističe se opet značaj svemoguće, reklo bi se čarobne, maske, omrznute u narodu, u sprečavanju širenja zaraze što nije tako, a zatim insistira na držanju odstojanja, higijenskom ponašanju i samodogovornom zatvaranju u stanove i kuće.

Sve te mere, koje su standardne imaju svoj značaj i uticaj na širenje epidemije, ali je ne mogu prekinuti i zaustaviti. To se videlo i u pokušajima, bez uspeha, da se prvi talas obolevanja od korona virusa prekine i zaustavi. Pomenute mere donete na Kriznom štabu samo usporavaju tok epidemije, a njeno zaustavljanje odlažu na neodređeno vreme. Ima se utisak da neko namerno usporava i rasteže tok epidemije do ko zna kada, iz ko zna kakvih razloga i interesa.

Ove standarde mere u maloj meri sprečavaju širenje epidemije. Zato epidemija plamti u velikim gradovima, iz tih žarišta se poput šumskog požara širi po Srbiji, sagorevajući sve što je osetljivo na korona virus, osim onih koji su razvili toliko samoodgovornosti i predanosti da strogo primenjuju mere zaštite.

U iščekivanju vakcine Srbija polako ide ka razvijanju kolektivnog imuniteta, prepuštajući korona virusu svoje stanovnike, umesto da sprečava dalje razbolevanje stanovništva. Nema kraja epidemiji dok se napori zdravstva i zajednice ne usmere ka traženju izvora zaraze i postupcima sa njima.

Kovid ambulante i područni Zavodi za javno zdravlje ne traže izvore zaraze i njihove kontakte na terenu, prepuštajući onima koji se razbole da se sami jave i potraže pomoć.

U Timočkoj Krajini, škole se dobro drže. Za sada nema u njima obolelih. Ako bi sprečili da u škole uđu oboleli i zaraženi korona virusom, škole bi mogle odoleti i naletu tzv. trećeg talasa virusa COVID-19. Sve zavisi od dobre saradnje roditelja, nastavnika i đaka, koja je tokom skoro sedam nedelja od početka školske godine bila odlična.

U situaciji kada se u Srbiji broj novoobolelih povećava iz dana u dan, a sigurno je višestruko veći od onog objavljenog na zvaničnim sajtovima i u medijima, vlast u Srbiji koja direktno rukovodi Kriznim štabom, najavljuje ponovo zatvaranje škola od 1. i uvođenje karantina, a možda i policijskog časa od 8. novembra.

Možda će Vas zanimati

Kolumna „Mislopisi”: Portal očajnih

MISLOPISI: Portal očajnih

Postprvomajska kafica sa mojom drugaricom Ivanom i prepričavanje dogodovština od proteklih dana. Na repertoaru je …

Vakuumske epruvete za prikupljanje krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 28. oktobra u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša u sredu, 28. …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica