Тимочка Тимочка
Почетна / Друштво / Здравље / Рајачка народна школа здравља: Будите стрпљиви
Рајачка школа здравља: О корона вирусу

Рајачка народна школа здравља: Будите стрпљиви

Бити стрпљив, то је најтеже, рећи ћете. Али, у овој здравственој кризи, пред трећим налетом корона вируса, то је најпотребније. Живот се убрзава, поред осталог и због свега оног што се догађа у ковид кризи.

COVID-19 гази све пред собом. Све баријере је до сада порушио, а оно што би стварно помогло немамо: лекове и вакцину. Свима је досадило позивање ковид администрације и ковид стручњака на одговорност појединаца, поштовање анти-ковид мера, посебно ношење маске, претње казнама и кажњавање и др. Прогласили су да је у току трећи талас COVID-19 епидемије.

Када је реч о томе колико ће све ово трајати, нико не зна да каже. Рачунајте да када буде прошао последњи случај обољења, мораћемо да сачекамо још 28 дана, па да кажемо завршила се епидемија. У таквој ситуацији нисам чуо да је неко поменуо да у свакој, па и оваквој животној кризи, потребно је имати – СТРПЉЕЊЕ. Позивају нас и предлажу да научимо да живимо са корона вирусом. То значи да прихватимо епидемију као стварност, да је прихватимо и помиримо се са њеним постојањем.

Данас, у породичном васпитању тешко је веровати да се стрпљење уопште изговара. После ратова, сорошовска пропаганда је понудила – толеранцију као излаз из друштвено-политичке кризе која је настала после бомбардовања Србије. Организоване су стотине и хиљаде радионица са децом по школама и одраслима о толеранцији. Али, да ли је исто значење речи стрпљење и толеранција?

Толеранција је помирљив однос, допуштање, признавање нечега. Толерисати значи прихватати, допуштати, мирити се с чим.

Стрпљивост је особина оног који је стрпљив. Стрпљив је онај који је способан да дуго, истрајно, стрпљиво ради на нечему, на решавању неког проблема и промене стварности на боље.

Значи, када је реч о стрпљењу треба рећи да је оно врлина. То не значи бити статичан и незаинтересован, чекати неку бољу прилику да нешто учините за себе, него радом на себи и против ковида учините оно што је најпотребније да се не заразите и не оболите. Али, треба у животној кризи као што је ова, не само стрпљиво се борити против ње, него и не журити са трошењем новца, јер је он неопходно потребан у животној кризи. Када је реч о раду, радите предано, стрпљиво и на најбољи могући начин све што лекари препоручују у борби против корона вируса. Када је реч о учењу, учините све што је до вас да децу васпитате да буду стрпљива и предано и стрпљиво уче и усвајају корисна знања неопходно потребна за живот.

Ето, размишљајте о стрпљивости и ковид кризи и покушајте, ако имате децу, да им својим примером покажете шта је стрпљивост – врлина и колико се стрпљивошћу може допринети победи над вирусом COVID-19.

Можда ће Вас занимати

Рајачка школа здравља: О корона вирусу

Рајачка народна школа здравља: Најзад Институт

Колико год се трудим да својим поукама и порукама о здрављу и вирусу COVID-19 идем …

Рајачка школа здравља: О корона вирусу

Рајачка народна школа здравља: COVID-19 – члан породице?!

Како? Од када? Где? – можда бисте ми забринути поставили питање. У тренутку када број …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница