Timočka Timočka
Početna / Društvo / Zdravlje / Rajačka narodna škola zdravlja: COVID-19 i alfabetizacija naroda
Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka narodna škola zdravlja: COVID-19 i alfabetizacija naroda

Alfabetizacija – strana reč u naslovu ove priče o zdravlju, koja znači opismenjavanje, može da zvuči ružno i ponižavajuće, ali ona znači da će u ovoj priči o zdravlju biti reči o zdravstvenom opismenjavanju naroda u vezi virusa COVID-19. Takva inicijativa i aktivnost sadrži u sebi hitnost u smislu poslednje pomoći narodu kada, osim predloženih mera zaštite koje su stvarno alfa i beta borbe protiv zaražavanja kovidom, alfabetizacija bi upravo doprinela da se mere strpljivo, disciplinovano i efikasno sprovode u jednoj fazi epidemije kada je korona virusom, ispunjen svaki naš dan, od jutra do večeri.

Kolika je stvarna opasnost od zaražavanja korona virusom najbolje govori izjava dr Kona da je sada u najvećem žarištu epidemije – Beogradu, takva situacija, da je moguće da svako bude izvor zaraze! I drugo, u jednom marketu u Beogradu, kada je kupac bio spreman da na ulazu stavi masku i upitao prodavačicu zašto ona ne nosi masku, dobio je ljutit odgovor: „Pa, neću valjda celog života da nosim masku? Ovo traje, traje, ko zna koliko će dugo trajati…”! Brojni su takvi primeri ponašanja na svakom koraku.

Vlada je, predlažući strožije mere zaštite od korona virusa već predvidela kazne od 5.000 dinara za one koji ne nose maske. Ali, pored toga postoji još jedan put i mogućnost – alfabetizacija naroda ili zdravstveno opismenjavanje – jer primena mera zavisi više od toga, nego od kažnjavanja. Ako bi ljudi više znali o virusu COVID-19, ako bi dobili objašnjenja zašto se te mere koriste, nego samo ono suvoparno, naredbodavno: „Nosi masku!”, „Peri ruke!”, „Drži odstojanje!” i sl. – dali bi veći doprinos zaustavljanju epidemije.

Alfabetizaciji naroda u smislu zdravstvenog opismenjavanja moralo bi se pristupiti odmah, isto kao što se pristupa primeni kazne (i pre njih), ali programski. Program bi morali da naprave profesionalci koji se bave zdravstvenom edukacijom. Takvih ima u Institutu za javno zdravlje „Batut” u Beogradu i u sličnim institucijama u Nišu i Novom Sadu, kao i na medicinskim fakultetima u tim gradovima.

Dobra iskustva koja su stečena u onlajn nastavi đaka u realizaciji školskih programa mogla bi biti iskorišćena. Na sličan način trebalo bi pristupiti zdravstvenom opismenjavanju naroda u vezi epidemije korona virusa. Takvi programi zdravstvenog opismenjavanja naroda bili bi svakodnevno emitovani na državnoj televiziji i na lokalnim televizijama širom Srbije.

Možda će Vas zanimati

Republika Srbija: Statistički podaci o virusu COVID-19

U Srbiji 276 novih slučajeva korona virusa, preminulo još pet osoba

U Republici Srbiji je do 15:00 časova 7. avgusta 2020. godine registrovano ukupno 27.608 potvrđenih …

Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka narodna škola zdravlja: Javni govor i nadrilekari

Ovih dana bavimo se maskama preko lica da bismo otkazali gostoprimstvo agensu pandemije, virusu korona, …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica