Timočka Timočka
Početna / Društvo / Zdravlje / Rajačka narodna škola zdravlja: COVID-19 neće moći u školske klupe
Rajačka narodna škola zdravlja; Učionica, školske klupe — COVID-19

Rajačka narodna škola zdravlja: COVID-19 neće moći u školske klupe

Slušajuće neke direktore osnovnih škola na televiziji, imam utisak da će škole isključiti svaku mogućnost i preduprediti svaku slučajnost koja bi mogle doprineti da korona virus dospe u škole. Škole su važne epidemiološke tačke u zajednici iz kojih se šire epidemije u narod, ali i iz naroda u školu.

Veliki problem je što postoje veoma živi i brojni kontakti između škole i zajednice na njenom području. Svakog dana nastavnici, đaci i osoblje dolaze na nastavu i svakog dana se vraćaju kući. Uz to još poneko svrati u školu službeno i od roditelja i vrati se nazad.

Brojni kontakti imaju veliki epidemiološki značaj kada u zajednici vlada epidemija korona virusa, što od škola traži veliku odlučnost da spreči, putem njih, unošenje korona virusa u školu i zaštiti učenike od infekcije.

Svake godine, od početka školske godine, pa do njenog kraja, i pre pojave virusa COVID-19, postoji takav problem. Škola se brani od drugih zaraznih bolesti u zajednici sa ciljem da zaštiti učenike od poboljevanja. Kada kažem i verujem da škole mogu sprečiti nastanak epidemije korona virusa, znam da prosvetni radnici i osoblje u školi imaju dobrog iskustva u tom smislu. Škola danas u našoj zemlji jedino je mesto gde rade i žive školovani ljudi, koji su dovoljno stručni, iskusni i duhoviti da zaštite učenike od virusa COVID-19 i da infekciju korona virusa izigraju.

Da bi se pojavila epidemija neke zarazne bolesti u školi potrebna si dva uzroka:

  • Dovoljan uzrok
  • Neophodan uzrok

Pod pojmom dovoljnog uzroka podrazumevamo sve one pojedinačne činioce: mikrobe, viruse i bakterije, koji mogu da prouzrokuju bolest đaka, nastavnika i osoblja. Oni mogu doći u školu, a zatim iz škole, vratiti se poput bumeranga u zajednicu zaražavajući na svome putu zdrave osobe. To znači, u našem slučaju dovoljni uzrok su COVID-19, odnosno bolesnik ili osoba zaražena korona virusima – izvor, rezervoar zaraze – bolestan čovek, ili zaražena osoba koja nema simptome bolesti. On će preneti u školu virus na đake i ostale, a ovi će po izlasku iz škole, preneti virus na stanovništvo na području škole.

Takve osobe ne mogu ući u školu. Moraju biti zaustavljene ispred ulaza u školu. O njima treba obavestiti najbližu kovid ambulantu, koja će preduzeti dalje mere. Dobro bi bilo da pored samog ulaza u školu postoji prostorija – izolator gde bi se stavljala osoba pod sumnjom da je inficirana. Profesionalci iz najbliže kovid ambulante došli bi da provere situaciju. Ako bi se dogodilo da se neko tokom nastave požali na simptome slične korona virusu, odmah bi bio stavljen u izolator i o tome bi bila obaveštena kovid ambulanta.

Mnogobrojni činioci definišu dovoljan uzrok, ali oni sami po sebi ne mogu prouzrokovati bolest, dok ne postanu činioci neophodnog uzroka.

U Uputstvu za rad u školi od 1. septembra postoje mere koje čine školu snažnom epidemijskom barijerom. One treba da spreče da dođe do pojave epidemije  sprečavanje dolaska u školu roditelja, identifikovanje obolele dece pre dolaska u školu i njihovo zbrinjavanje, nošenje maski, držanje propisanog rastojanja, pranje ruku, provetravanje učionica, dezinfekcija predmeta i školskog prostora, ovekcija i dr.). Ako ih ne izvršavamo dosledno i promtno, onda one postanu jedan od neophodnih uslova za nastanak epidemije.

Kao što pomenuh, u školama rade inteligentni, stručni i požrtvovani ljudi, koji zdravlje učenika stavljaju na prvo mesto. Zato verujem da COVID-19 može biti pobeđen u zajednici, uz pomoć škole.

Možda će Vas zanimati

Kolumna „Mislopisi”: Portal očajnih

MISLOPISI: Portal očajnih

Postprvomajska kafica sa mojom drugaricom Ivanom i prepričavanje dogodovština od proteklih dana. Na repertoaru je …

Vakuumske epruvete za prikupljanje krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 28. oktobra u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša u sredu, 28. …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica