Тимочка Тимочка
Почетна / Друштво / Здравље / Рајачка народна школа здравља: Добре и лоше вакцине
Рајачка школа здравља: О корона вирусу

Рајачка народна школа здравља: Добре и лоше вакцине

Нема добрих и лоших вакцина и неће их ни бити.

Вакцине против заразних болести су генијални изуми човека у настојању да нађе спас у борби против смртоносних заразних болести. COVID-19 је смртоносна болест од које ће једини спас бити вакцина и лек.

У сваком случају, вакцином ће бити могуће заштитити већи број људи. Њена употреба је у једној или две дозе, а дејство траје годинама. Лек треба користити дуже време и лечење је скупље од заштите вакцином. Лечење за сада најбољим леком против вируса COVID-19 – ремдесивиром, кошта 6.000 долара! Заштита вакцином је јефтинија и ефикаснија, јер зашита траје дуго и штити од нових инфекција корона вирусом.

Која ће вакцина бити најбоља и најефикаснија процениће, нажалост, политичари, велике фармацеутске фирме и трговци вакцинама и лековима уз помоћ вакциналних лобија. Већ трљају руке и рачунају да ће на вакцини зарадити гомиле новца. Увек је тако било.

У овом веку због економских интереса у купородаји вакцине против свињског грипа ишло се и у затвор. А ја се сетих једног догађаја из времена појаве вариоле на Косову 1972. године. Моја група је прва стигла у жариште вариоле у Ђаковици и почела вакцинацију 14. марта југословенком вакцином коју је производио „Серум-Завод” из Загреба.

Елем, том вакцином вакцинисасмо за неколико дана више хиљада људи, када неко пронесе вест да је вакцина дуго седела у неком магацину и да јој је прошао рок, па је, ето, искрсла прилика да се она што пре утроши. Зато нам поделише чехословачку вакцину.

На крају истека од три дана, поновисмо цепљење са чехословачком вакцином истих људи, којима, истини за вољу, није се била “примила” наша вакцина. И тако прођоше још три дана, а неко донесе на Косово румунску вакцину уз наређење да и њу, “за сваки случај” употребимо.

Следећа контрола успеха вакцинације је показала да су се све три вакцине “примиле” и да су они који су били цепљени имали на подлактицама 3 пута по 2 вакциналне пустуле. Ето, шта значи када се у рад епидемиолога уемешају политика и трговци вакцинама.

Из истих разлога, бринући за здравље становнштва своје општине у којој је био председник и директор медицинског центра „Кладово”, др Сибин Илић, “затвори” територију Кључа код Брзе Паланке и Добре, купи румунску вакцину и изврши цепљење свих људи са тог подручја. Ко зна како се и зашто то могло и оно време када је земљом владао маршал Тито.

На крају, када се ради о вацинацији против корона вируса, под претпоставкама да су вакцине прошле сва испитивања која се раде у таквом случају и да се није открило да имају штетно дејство на људе, треба је урадити што пре, како би се прекинуло да људи пате, болују и умиру од корона вируса.

Можда ће Вас занимати

Ашик Жена: Вратите своју енергију у само 3 корака

Ашик Жена: Вратите своју енергију у само 3 корака

Одговорно тврдим да је енергија коју носимо у себи наше највеће богатство. Без ње не …

Рајачка народна школа здравља: Сиромаштво — COVID-19

Рајачка народна школа здравља: COVID-19 и сиромаштво

Пратећи развој епидемије корона вируса на подручју Неготинске Крајине, дошао сам до сазнања да се …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница