Timočka Timočka
Početna / Društvo / Zdravlje / Rajačka narodna škola zdravlja: Dve neprijatne vesti
Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka narodna škola zdravlja: Dve neprijatne vesti

Za one sa područja Timočke Krajine koji se bave korona virusom, ili barem za Zaječarce, dolazak na prostor jugoistočne Srbije profesora doktora Branislava Tiodorovića, jednog od onih koji se često viđa na konferencijama za novinare Kriznog štaba, zaduženog za kretanje i kontrolu epidemije virusa COVID-19, definitivno je obeležio prošlu nedelju u Zaječaru.

Prof. dr Branislav Tiodorović posetio je Zdravstveni centar i Gradsku upravu u Zaječaru, prisutvovao konferenciji na kojoj je govorio šta i kako treba raditi na suzbijanju epidemije korona virusa na području Timočke Krajine i pohvalio je rad zdravstvene službe i lokalne samouprave.

Na konferenciji je učestvovala i dr Jelena Cvetković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje „Timok” Zaječar koja je podnela izveštaj o epidemiološkoj situaciji na području Timočke Krajine. Slučaj je hteo da njen susret sa prof. dr Tiodorovićem bude susret đaka i profesora. Dr Tiodorović je bio mentor pomenutoj doktorki dok je specijalizirala epidemiologiju na Institutu za javno zdravlje u Nišu.

Sa njim je razgovarala, kako reče, “formalno i neformalno”, veoma zadovoljna tim susretom. Ali, ostaće zabeleženo, da prof. dr Tiodorović ne nađe vremena da usred epidemije korona virusa i kada je Zaječar jedno od mogućih žarišta epidemije poseti Zavod za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru i u neposrednom susretu razgovara sa ekipama Zavoda, da ih iz prve ruke uputi šta da rade, ohrabri i pokudi, ako treba; kao veliki stručnjak preventivne medicine i pedagog.

Imao sam prilike u životu da upoznam ljude od nauke i struke koji su veoma poštovali svoje učitelje.

U nekim složenim sutuacijama i pred složenim stručnim problemom neko bi od njih pomislio ili rekao, javno, da svi čujemo: „Šta bi sada rekao moj učitelj taj i taj?” ili, „da li bi tako uradio moj učitelj?”. Pokrenut tom idejom, postavih sebi pitanje šta bi sada rekli njegovi prethodnici iz legendarnog niškog Pasterovog zavoda, koji ove godine obeležava 120 godina postojanja i rada.

Na primer, dr Stuparević, direktor Pasterovog zavoda u Nišu, tridesetih godina 20. veka, koji je ostavio dubog trag u zdravstvenoj kulturi Timočke Krajine radeći na suzbijanju endemskog sifilisa, malarije, crevnih zaraznih bolesti i tuberkuloze.

U to vreme, preteča današnjeg Zavoda za javno zdravlje „Timok” u Zaječaru bio je Dom zdravlja, kojeg je, pored dr Stuparevića, kasnije pred Drugi svetski rat posećivao često dr Mladen Hadži-Pavlović, takođe direktor Higijenskog zavoda u Nišu, a posle rata prof. Zorka Perošević, epidemiolog i drugi.

Na kraju, kako bi ocenio ovaj postupak aktuelni direktor Intituta za javno zdravlje u Nišu, prof. Miroslav Stojanović koji je Zaječarac. To je ta prva neprijatna vest u vezi epidemije korona virusa.

Druga neprijatna, ali mnogo neprijatnija i zabrinjavajuća vest je članak u listu „Danas” od 30. jula o Kriznom štabu, njegovom sastavu i statusu i zaduženjima u njemu pojedinih članova. Prosto je neverovatno da je telo formirano na osnovu Zakona o vladi, umesto na osnovu Zakona o suzbijanju zaraznih bolesti.

Na osnovu tog Zakona, postoji Republička stručna komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, sastavljena od profesionalaca, o kojoj ne beše pomena tokom svih ovih pet meseci borbe protiv virusa COVID-19. Ona je suvišna, umesto da je to Krizni štab.

Najveći broj članova Kriznog štaba nema veze sa medicinom. Improvizovan po sastavu, Krizni štab povlači diletantske, nestručne, improvizovane poteze protiv korone, a rezultat toga je odugovlačanje i prolongiranje, bez kraja, toka epidemije.

Iz svega što se o tome zna, Krizni štab nema prava da donosi odluke, osim preporuka. Eto, to je druga neprijatna vest u vreme kada protestuje više hiljada lekara i drugih istomišljenika, tražeći promene u Kriznom štabu, koje Predsednik proglasi neradnicima i kibicerima, a prof. dr Darija Tepavčević Kisić da nisu stručni da ocenjuju rad Kriznog štaba jer se ne bave zaraznim bolestima! To je druga neprijatna vest sa kojom želim da vas upoznam.

Kada se radi o neposeti prof. dr Branislava Tiodorovića, člana Kriznog štaba za suzbijanje virusa COVID-19, Zavodu za javno zdravlje „Timok” u Zaječaru, ostaje da on sam proceni koliko je to bilo potrebno.

Možda će Vas zanimati

Vakuumske epruvete za prikupljanje krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 28. oktobra u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša u sredu, 28. …

Rajačka narodna škola zdravlja: Beograd i COVID-19

Rajačka narodna škola zdravlja: Beograd i COVID-19

Šta uraditi sa Beogradom? Beograd je najveće i najopasnije žarište širenja korona virusa u Srbiji. …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica