Timočka Timočka
Početna / Društvo / Zdravlje / Rajačka narodna škola zdravlja: Famozna maska protiv famoznog virusa COVID-19
Rajačka narodna škola zdravlja: Maska — COVID-19

Rajačka narodna škola zdravlja: Famozna maska protiv famoznog virusa COVID-19

U nameri da svaku reč prevedem na srpski da biste bolje razumeli ovu pouku o zdravlju, pojam famozan znači čuven, slavan, izvrstan o kome se mnogo govori, opštepoznat, ali čuven po zlu, na zlu glasu i izvikan.

Tačno prema značenju pojma maske smo stavili na jednu stranu, onu dobru, a korona virus drugu – zlu. Masku smo suprotstavili korona virusu, kao jedan od tri, četiri najmoćnija načina da korona virus pobedimo.

Maska je teška, mučna i nepraktična zaštita. Poput virusa COVID-19 koji onemogućava disanje i maska to čini. U izjavi prim. dr Milana Roganovića, višesatno nošenje maski izazivalo je kod 81% od 158 ispitivanih zdravstvenih radnika glavobolje, a kod oko 91% smanjenje radnih sposobnosti.

Razlog za ove pojave je što se kod dugotrajnog nošenja maski smanji nivo kiseonika u krvi i poveća nivo ugljen-dioksida. Krv se zakiseljava, pa to deluje štetno na rad srca i bubrega, i smanjenje otpornosti organizma koja je od velikog značaja u borbi sa korona virusom.

Sa polaskom u školu maska je stvorila nove probleme u životu i razvoju školske dece. Iz prvih izveštaja vidimo da deca ne shvataju ozbiljno značaj nošenja maski. Igrali su se njima, razmenjivali, takmičili čija je bolja, a verovatno će je i na drugi način iskoristiti.

Ali kada počnu reagovanja na takvo ponašanje i kažnjavanje, deca umesto da budu srećna i ponosna što su učenici, umesto da slobodno trče hodnicima i dvorištem, da se slobodno igraju, viču, smeju se i pevaju i tako idu korak po korak napred u svome razvoju, maska i zabrane koje dolaze s njom, sputavaće im krila i činiti ih tužnim i nesrećnim.

A COVID-19, po zlu poznat i izvikan, poznat u svetu kao oličenje zla, patnje i smrti, čekaće u zasedi i iskoristiti svaki momenat kada deca ostanu bez zaštite koju im maska pruža da ih razboli.

Možda će Vas zanimati

Master inž. saobraćaja iz Bora Igor Velić: Prednosti električnih trotineta

„Sigurne staze”: Prednosti električnih trotineta

Širom sveta električni trotineti polako postaju simbol modernog gradskog prevoza. I kako stvari stoje izgleda …

Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka narodna škola zdravlja: Budite strpljivi

Biti strpljiv, to je najteže, reći ćete. Ali, u ovoj zdravstvenoj krizi, pred trećim naletom …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica