Timočka Timočka
Početna / Društvo / Zdravlje / Rajačka narodna škola zdravlja: Javni govor i nadrilekari
Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka narodna škola zdravlja: Javni govor i nadrilekari

Ovih dana bavimo se maskama preko lica da bismo otkazali gostoprimstvo agensu pandemije, virusu korona, koji traži mesto ѕa svoj opstanak. To radimo mi koji smo poznati kao gostoljubivi narod u drugim situacijama. Ali, maskama se zapravo brani cela naša planeta.

Pamti se vreme kada su kod nas difterija i šarlah činile pomor među decom, a vrebale su i mnoge druge zarazne bolesti. To vreme dobro je zapamtio dr Laza K. Lazarević koji je tada počinjao svoju lekarsku praksu. Povod za poređenje tog i sadašnjeg vremena je nadrilekarstvo i javni govor.

„Medicinska praksa bila je pravo polje za varanje”, izrekao je lekar i književnik Laza u svom čuvenom eseju „Obmanjivanje publike lažnim lekovima” koji se našao na prvoj strani „Srpskih novina” 10. oktobra 1879. godine. Nije bilo jasnih granica između nadrilekarstva i sadašnje medicinske prakse. Varalice su navirale sa čudotvornim kapljicama, sirupima, eliksirima, čuvenim katranima itd. – što ga je nagnalo, a i prijatelji su ga nagovorili da povede javan govor.

Dr Laza dalje kaže kako „nijedna druga nije tako izložena nestručnoj i nezanalačkoj kritici kao medicina i što je publika ne ume ceniti koliko ona zaslužuje”. Dalje konstatuje „publika ne zna šta je efekat medicine i ne ume da ga nađe”. Za njega, Lazu, to predstavlja “pravu nesreću”. Tekst završava sa „Pozvani ovde imaju mesta, prava i dužnosti da čine svoje. Neka pojedinci ne ćute gde treba i gde se mora govoriti”. Bio je to početak duge borbe protiv nadrilekara i za javni govor, borbe koja i dalje traje.

Drugi veliki korak predstavljala je knjiga dr Milana Jovanovića Batuta „Nadrilekar: kako varaju, globe i zatiru narod; neobaveštenom i lakovernom svetu za pouku” koju je 1923. godine objavilo Ministarstvo narodnog zdravlja. „Njome ste sami sebi podigli spomenik, drugi od drugih vam ne trebaju”, napisao je tim povodom jedan poštovalac Milana Jovanovića Batuta. Imao je pravo, zaista, uvek je aktuelna.

Silina i savremenost Batutove knjige je upravo u proširenju pojma nadrilekarstva. I lekar postaje nadrilekar kada izgubi obraz, kao i njegov slično-sudbenik apotekar. A trebalo bi da su baš oni, zbog svoje obrazovanosti, nosioci najviših etičkih vrednosti.

Naposletku da kažemo i reč, dve o savremenom trenutku koji je i bio povod njegovog spominjanja. Ceo svet se suprotstavlja širenju ovog virusa nošenjem maski uz ostale mere predostrožnosti. Sve ostalo što se čuje ovih dana kod nas, nažalost, baš od lekara, remeti borbu sa virusom i spada u nadrilekarstvo i narod bi tome morao oštro da se suprotstavi. Takvim rečima pojedinaca treba otkazati gostoprimstvo u glasilima kao što merama zaštite otkazujemo virusu. O tome su nas davno podučili narečeni lekari prethodnici, po dobru za narod zauvek upamćeni.


Tekst: Dr Slavica Žižić Borjanović iz Beograda.

Članak je objavljen u „Politici” 4. avgusta 2020. godine.

Možda će Vas zanimati

Vakuumske epruvete za prikupljanje krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 23. septembra u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša u sredu, 23. …

Republika Srbija — COVID-19

Više od 60 novozaraženih korona virusom u Srbiji, preminula jedna osoba

U Republici Srbiji je do 15:00 časova 18. septembra 2020. godine registrovano ukupno 32.757 potvrđenih …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica