Тимочка Тимочка
Почетна / Друштво / Здравље / Рајачка народна школа здравља: Јесење вакцинације
Рајачка народна школа здравља: Јесење вакцинације

Рајачка народна школа здравља: Јесење вакцинације

Докле смо стигли. У последње време говори се о инфекцијама дисајних органа посебно о сезонском грипу. Али, треба имати у виду да међу проузроковачима таквих инфекција се налазе и корона вируси, чак у неком проценту од 10% свих проузроковача. Наравно не ради се о корона вирусу, већ о другим типовима вируса, који ће такође код неких људи проузроковати обољење слично сезонском грипу.

Не бојте се! То чак може бити корисно када је реч о епидемији вируса COVID-19, јер они који се инфицирају тим вирусима не могу истовремено да се инфицрају корона вирусом.

Било како било, улазимо у сезону јесење-зимску, тзв. сезону инфекција дисајних органа. Маске, хигијенске мере, држање одстојања од других особа, посебно оних који кашљу и кијају и хигијенске мере, смањиће број инфекција. Али, постоји још нешто: неке од инфекција могуће је спречити вакцинацијом. Тако, истовремено јесење-зимска сезона, као и сваке године, сезона је јесењих вакцинација:

  • Вакцинације против сезонског грипа и
  • Вакцинације против пнеумокока које изазивају запаљење плућа.

Вакцинација против сезонског грипа

Вакцинација против сезонског грипа препоручује се особама са хроничним болестима срца, плућа или бубрега, дијабетичарима, особама старијим од 65 година, деци, особама из јавних служби (просветни и здравствени радници, полиција и војска…).

Вакцинацију треба започети у периоду јесени, у октобру и новембру, да би у времену настанка епидемије наш организам био спреман за одбрану. Важно је напоменути да је за стварање заштите организма од грипа потребно око 3 недеље и да сваке године овај вирус нападне до 15% светске популације.

Вирус грипа се врло лако и брзо преноси са особе на особу, у јесењем и зимском периоду када се више борави у затвореном простору. Правовремено вакцинисање спречава епидемију грипа и додатне здравствене компликације.

Посебно угрожене групе за обољевање су људи који у свом послу долазе у контакт са већим бројем људи, старија популација, хронични болесници као и деца предшколског и школског узраста.

Вакцинација протоив пнеумокока

Од чега вас штити пнеумококна вакцина и зашто је добро да је примите?

Пнеумокока је бактерија која изазива бројне инфекције од који су неке лакше, неке теже, а неке животно угрожавајуће и доводе до смртног исхода. Што се тиче обољења грла и суседних органа, најчешће су упале средњег ува, слузнице носа и синуса. Посебно су учестале код деце која иду у колектив. Врло често резултирају хирушким лечењем секреторног запаљења уха, уклањањем крајника.

Ради упоредбе, док није било вакцине, 83% деце је имало барем једну упалу средњег ува и 46% деце барем три упале до своје треће године. У земљама у којима је пнеумококна вакцина обавезна, 60% деце је имало једну упалу ува и 24% деце 3 упале ува до своје треће године.

Животно угрожавајуће инфекције су пнеумонија, менингитис и сепса. Пнеумонија или упала плућа изазвана пнеумококом се јавља у свим узрастима. И поред употребе антибиотика, 20% свих случајева са пнеумонијом се могу завршити смртно. На светском нивоу је најчешћи узрок смрти од пнеумококне болести код деце.

Сепса подразумева продор бактерија и инфекције у крвоток, што резултира телесном високом температуром и лошим општим стањем.

Запаљење менингитис подразумева бактеријску инфекцију можданих овојница и мозга. Око 15% пнеумоконог менингитиса код деце има смртни исход, док 25% после излеченог менингитиса може имати трајне последице као што су трајно оштећење слуха, тешкоће у говору и учењу, застој у развоју и епилептичне нападе.

Тешке инфекције пнеумококом погађају малу децу и старије особе са ослабљеним имуним системом и хроничним болестима.

Имајући све што је поменуто у виду, јавите се вашем лекару и затражите да вас вакцинише против пнеумокока. Вакцинишите децу и ваше старе родитеље

Вакцинација против пнеумокока спроводи се сваке пете године.

Можда ће Вас занимати

Рајачка школа здравља: О корона вирусу

Рајачка народна школа здравља: COVID-19 – члан породице?!

Како? Од када? Где? – можда бисте ми забринути поставили питање. У тренутку када број …

Колумна „Мислописи”: (М)учитељи

МИСЛОПИСИ: (М)учитељи

Негде на путу од вртића до двадесет пете, двадесет шесте рецимо, свако од нас наиђе …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница