Timočka Timočka
Početna / Društvo / Zdravlje / Rajačka narodna škola zdravlja: Kad bi moglo biti, što biti ne može…
Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka narodna škola zdravlja: Kad bi moglo biti, što biti ne može…

U poslednje vreme podigla se velika prašina oko toga od čega umiru zaraženi korona virusom i da li se podaci o obolelima i umrlima tačno vode i saopštavaju. Izgubilo se poverenje u lekare, Krizni štab i Institut za javno zdravlje „Batut” u Beogradu gde se nalazi baza podataka, srce srpskog zdravstvenog statističkog sistema.

Takva sumnja postojala je još od početka epidemije virusa COVID-19, a pojačala se naročito u drugoj polovini epidemije, jer su u to vreme istovremeno vršene pripreme za parlamentarne izbore u Srbiji koje vlast nije htela nikako da odloži zbog epidemije korona virusa. Sumnju su najviše pojačali svakodnevni izveštaji o epidemiološkoj situaciji u kojima se broj novootkrivenih i umrlih, nekoliko dana pred izbore smanjuje do te mere, da članovi kriznog štaba najavljuju kraj epidemije. Posle izbora 21. juna, broj novootkrivenih obolelih naglo raste i ubrzo dostiže trocifrenu brojku. Za kratko vreme epidemija je buknula u celoj zemlji, a u vreme pisanja ovog članka, čak u 18 gradova, žarištima epidemije, proglašeno je vanredno stanje.

Kako teški bolesnici zaraženi korona virusom, umiru u bolnicama, hteo sam da znam da li se, radi potvrde dijagnoze u bolnicama, rade obdukcije leševa bolesnika umrlih od virusa COVID-19. Da to saznam, obratio sam se za pomoć našem Zaječarcu, prof. dr Slobodanu Nikoliću, patologu koji radi na Patološkom institutu Medicinskog fakulteta u Beogradu. Veoma sam zahvalan na pismu koje mi je ubrzo uputio naš profesor, sa objašnjenjem koje će koristiti da i vi sami više o tome znate. Evo šta u pismu piše prof. Nikolić:

„Dragi doktore Pero,

O virusu se vrlo malo zna, a o njegovoj virulentnosti posle smrti, tek se ne zna ništa. Kada se o mikrobu zna malo ili se ne zna ništa, onda se misli da je vrlo virulentan i posle smrti zaraženog. U pitanju je respiratorna infekcija, a ćelije traheje (dušnika) mogu da žive i do 30 sati od smrti osobe, odnosno 30 sati posle prestanka rada srca. Respiratorni epitel (epitel disajnih organa) može da prima vazduh kroz nos i usta pokojnika. Ćelije žive još 30 sati posle smrti osobe i virus još tih 30 sati može da se replicira (razmnožava) u živim ćelijama respiratornog sistema.

Kada se otvara lobanja, elektronska testera pravi finu prašinu koja je takođe potencijalno vrlo zarazna na koronu. Prilikom pomeranja leša pri obdukciji iz nosa i usta mogu da se šire fine kapi sa virusom. Zato obdukciona sala treba da ima snažne usisne ventilatore koji isisisavaju zagađeni vazduh iz obdukcione sale, a testere koje se upotrebljavaju pri obdukciji leša, takođe treba da budu sa nekom vrstom usisivača koji sakuplja koštanu prašinu. Mi na Institutu nemamo takve tehničke mogućnosti, jer nismo zamišljeni da se bavimo visoko infektivnim slučajevima. Takođe, obducent i pomoćnik, treba da imaju specijalne maske N95, tehničke naočare, vizire, duple rukavice sa žičanom armaturom otporne na sečenje, nepromočivi skafander i čizme. Sala posle obdukcije leša zaraženog kovidom, treba da se specijalno dezinfikuje, a leš stavi u dve plastične vreće i limeni sanduk, bez oblačenja. Zato mi u Srbiji ne obdukujemo tela pokojnika koji su pozitivni na korona virus ili su umrli od njega.

Nalaz kod umrlih je uvek najbitniji na plućima i liči na ARDS, akutni respiratorni distres sindrom ili na obično virusno zapalenje pluća. Sada neki navode da kovid bolesnici imaju i trombnu emboliju i da je to u oko polovine slučajeva krajnji uzrok smrti. Virus aktivira hiperkoagulabilnost (zgrušavanje) krvi. Virus izgleda, takođe aktivira previše imuni sistem preko aktivnih interleukina što takođe dovodi do ARDS i komplikacija DIK (sepsa). Sepsa je teški poremećaj sistematskog zapalenja i obilnih oštećenja tkiva. Sepsa nastaje kada odbrambeni imuni sistem umesto da kontroliše infekciju dovodi do oštećenja sopstvenog tkiva i organa. Posledica je septički šok, slabljenje funkcije organa i smrt. Uvek kod umrlog postoje i udružene bolesti, najčešće šećerna bolest, srčana slabost, gojaznost, rak, ali i opstruktivne bolesti pluća.”

Na kraju pisma Prof. Nikolić je dodao i ove reči:

„COVID-19 je opasna bolest, vrlo zarazna, nepredvidiva i smrtonosna.

Smrt korona virusu! Perite ruke. Nosite maske! Držite distancu od govornika!

Pozdrav, Nikolić.”

Možda će Vas zanimati

Republika Srbija: Statistički podaci o virusu COVID-19

U Srbiji 276 novih slučajeva korona virusa, preminulo još pet osoba

U Republici Srbiji je do 15:00 časova 7. avgusta 2020. godine registrovano ukupno 27.608 potvrđenih …

Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka narodna škola zdravlja: Javni govor i nadrilekari

Ovih dana bavimo se maskama preko lica da bismo otkazali gostoprimstvo agensu pandemije, virusu korona, …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica