Timočka Timočka
Početna / Društvo / Zdravlje / Rajačka narodna škola zdravlja: Korona u školskom dvorištu
Rajačka narodna škola zdravlja: Deca, škola — COVID-19

Rajačka narodna škola zdravlja: Korona u školskom dvorištu

Korona virus je stigao u školsko dvorište.

Nema prostora u koji nije dospeo COVID-19. Bio je u bolnicama, staračkim domovima, razboleo četu vojnika Vojske Srbije, razboljevali su se i umirali policajci, lekari, medicinske sestre, seljaci, sportisti, radnici, starci, deca…

Ima se utisak da mu niko u Srbiji nije odoleo. Svako od vas koji ovo čita, ima poznanika, komšiju, kolegu, a poneko i nekog svog najbližeg koji je oboleo ili umro od korona virusa.

Na osnovu jučerašnjih zvaničnih podataka, u Srbiji ima 41 novi slučaj zaraze korona virusom. Brojke se menjaju iz dan u dan, a broj nikako da spadne na nulu – očigledno je da epidemija još uvek traje.

Korona virusu otvorena su vrata školskog dvorišta u vreme kada je iz samo sebi poznatih razloga Krizni štab podigao sve barijere skinuvši i ublaživši mnoge mere zaštite.

Hoće li COVID-19 ući 1. septembra zajedno sa učenicima i u škole i školske učionice ostaje da se vidi. Najveći adut je da deca nisu osetljiva na korona virus, što će se najzad proveriti na licu mesta. Dan ranije, juče, roditelji i deca su stigli u školsko dvorište. Ako među njima ima inficiranih korona virusima, COVID-19 je dan ranije stigao u školsko dvorište. Da li će proći kroz školska vrata – pitanje je sad?

Sa koje god strane da se stvar pogleda, u vreme kada u Srbiji, zvanično, postoji 41 novi zabeležen slučaj korona virusa, deca ne bi trebalo da ide u škole. Politika (ministar za prosvetu) je jednom rekao da je polazak u škole 1. septembra imperativ! Politički imperativ. Zdravstveni – nije sigurno! Još jedan od načina da se pokaže neprikosnovena moć Vlasti i Kriznog štaba sa Anom Brnabić na čelu.

Vruć krompir je prebačen u škole prosvetnim radnicima. Ako se ne dogodi raspirivanje epidemije korona virusom u školama, pohvale će dobiti političari. Ali, već su u medijima targetirani kao krivci nastavnici u školi i đački roditelji. Biće da su oni slušali i primenjivali sve mere i sredstva koja su bila obezbeđena za uspešnu borbu sa koronom u školi, ne bi korona virus izazvao epidemiju među školskom decom.

Iskazivati političku moć u borbi sa korona virusom, podmećući školsku decu, je kukavički poduhvat.

Mediji sa dosta optimizma izveštavaju o polasku dece u školu. Slušao sam juče direktora neke velike pirotske osnovne škole. Dva, tri puta je ponovio da su deca u školi potpuno bezbedna i da im se ništa loše ne može dogoditi. Na drugoj strani jedna majka mi reče: „Šest meseci sam čuvala i sačuvala dete da ne oboli, a sada moram da ga odvedem u školu i prepustima na milost i nemilost virusima”.

U majčinoj izjavi ima i mudrosti i brige, ali i nekog nejasnog osećanja naslućivanja da se detetu može dogoditi u školi ono najgore.

Polazak dece u školu, posebno đaka prvaka, a zatim i učenika do četvrtog razerda osnovne škole, otvara mnoga pitanja obrazovanja i vaspitanja učenika u nekoj “novoj realnosti”, suživotu sa virusom COVID-19. Na nošenju maske zasnivaće se i obrazovanje i vaspitanje te kategodije učenika. Otvara se pitanje školske discipline u učionici i dvorištu. Disciplinovan je onaj ko nosi masku!

Kažu, u medijima, sve zavisi od kreativnosti učitelja i roditelja kako da nauče (nateraju) đaka da nosi masku. Ali i doslednosti starijih da maske nose, kao primer deci. To niko ne pominje.

Tokom epidiemije korona virusa u Srbiji, nošenje maske je za Vlast bio znak poslušnosti i lojalnosti prema Predsedniku. On je preklinjao narod da nose masku.

Sada, u školi školska disciplina imaće za osnovni sadržaj i cilj da deca poslušno, bez prigovora nose maske. Postavlja se pitanje, u kojoj meri će to nošenje maske, vaspitanjem đaka u prvim razredima osnovne škole ostaviti utisak o pokornosti i poslušnosti tokom celog života? U kojoj meri mogu te generacije postati odrasli, narod sa maskama, u nekom “novom poretku” posle korone.

Možda će Vas zanimati

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 13.01.2021.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – sreda, 13.01.2021.ZAJEČARNa osnovu 83 novoobrađena PCR i AG …

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 12.01.2021.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – utorak, 12.01.2021.ZAJEČARNa osnovu 69 novoobrađenih PCR i AG …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica