Timočka Timočka
Početna / Društvo / Zdravlje / Rajačka narodna škola zdravlja: Kovid demokratija protiv kovid diktature
Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka narodna škola zdravlja: Kovid demokratija protiv kovid diktature

Kovid demokratija protiv kovid diktature, ili, na početku ove pouke o zdravlju bilo bi bolje pitanje: „Šta je najefikasnije u borbi sa pomenutim korona virusom?”.

Od pojave pandemije virusa COVID-19, pa do današnjeg dana, svet traga za najefikasnijim pristupom i sredstvom koje bi sprečilo dalje širenje opasne pandemije, saglašavajući se, u moru nesaglasnosti i kontroverzi o korona virusu, da je vakcina jedini izlaz iz ćorsokaka i bezizlaza čovečanstva.

Mi smo tragali za “srpskim modelom” borbe sa koronom. Predsednik i premijerka Republike Srbije uz povike: „Pobedićemo!” i „Živela Srbija!” pokazali su brojne nedostatke takvog diletantskog pristupa nametnutog Kriznom štabu i našli se u plamenu epidemije koji se ne stišava. U takvoj situaciji pojavila se spasavajuća vest: Kinezi i Rusi pronašli vakcinu protiv virusa COVID-19 i uskoro počinju sa masovnim vakcinacijama! Predsednik je nedavno obećao da ćemo među prvima dobiti vakcinu i spasiti živote stanovnika u Srbiji.

Ali, vakcina protiv korona virusa nije česmovača, koju ne treba piti, ako na česmi nije okačeno obaveštenje da se voda redovno kontroliše i hloriše, te da se može upotrebljavati za piće, ili da nije za piće. Imajući u vidu činjenicu da su u nekim selima takvu vodi i dalje ljudi pili, jer su polazili od iskustava svojih predaka koji nisu kontrolisali zdravstvenu ispravnost vode iz svojih česama, pa su bili zdravi i čili, ništa im nije falilo i živeli po 90 godina. I da je česmovača, opet bi bilo upitno da li se može vakcina koristiti bez ozbiljne provere njene zdravstvene ispravnosti.

Ko će sada odrediti koja je to institucija i stručnjaci koji će staviti svoj potpis da je vakcina zdravstveno-bezbedna i da će biti od koristi u borbi protiv virusa COVID-19, ili će biti štetna po ljudsko zdravlje, a samim tim neupotrebljiva; i koja od pomenutih ili nekih drugih vakcina protiv korone će ispuniti željeni kvalitet?

Postoji opasnost da se baš na tom putu traženja kvalitetne vakcine i opredeljivanja da se vakcina koristi u borbi protiv korona virusa sukobe “kovid diktatura” i “kovid demokratija”. Ruski predsednik, koga ceo svet proglašava diktatorom, baci rukavicu u lice svima koji to čine, izjavivši da će se u Rusiji vakcinisati oni koji to žele dobrovoljno da učine. Kinezi kažu da se u njihovoj zemlji svi moraju vakcinisati. Sada je red na Srbiju. Ako stalno traži mogućnost i priliku da bude među prvima u svemu, pa i da će među prvima dobiti spasonosnu vakcinu i zaustaviti epidemiju, moći će to da učini.

U današnjoj štampi pojaviše se, ne po prvi put, članci protiv primanja vakcine, i kao novi fenomen u vezi sa epidemijom korona virusa, suprotstavljenost kovid demokratije kovid diktaturi. U stvari, tokom celog toka epidemije u Srbiji, postojao je stalni sukob kovid diktaturte i kovid demokratije, ali pod maskama i u rukavicama. Istina, kovid diktatura je nosila maske i koristila rukavice kada je ona to propisivala i uvek pobeđivala. Da li je sada, sa najavom vakcine došao trenutak za borbu bez maski i rukavica, i za pobedu kovid demokratije?

Verovatno će ta borba uzeti maha i u Narodnoj skupštinii, gde će se predstavnici poslanika suočiti sa davanjem podrške upotrebi vakcine ili biti protiv jedinog efikasnog rešenja protiv diktature nepredvidivog korona virusa.

Ovo je tužna priča o korona virusu. Tužnija utoliko što od odluke da li ćemo primiti, što je moguće pre, vakcinu protiv korona virusa, zavise najvrednije stvari u životu čoveka – život i zdravlje. Ili ćemo se proglasiti demokratskom zemljom u kojoj svako ima pravo na izbor u životu, pa čak i da sam izabere svoju zdravstvenu sudbinu. U susret takvoj odluci, opet pojedinca sa izmišljenom dilemom, pojedincu će se svaliti na pleća veliki teret odgovornosti za sudbinu sopstvenog života i zdravlja i života i zdravlja svoje porodice.

Odluka šta ćemo učiniti zasniva se na našem odnosu prema životu i zdravlju, bolesti i smrti, na naučnoj proceni kvaliteta vakcine i šta je korisnije za pojedinca, porodicu, potomstvo i ceo narod: Da prime vakcinu ili da se prepuste sudbini i riziku da obole – po onoj narodnoj „nema smrti bez suđena dana”.

Možda će Vas zanimati

Rajačka narodna škola zdravlja: Srećno dete – zdravo dete

Rajačka narodna škola zdravlja: Srećno dete – zdravo dete

Da biste se lakše snašli u životu ispričaću vam jednu priču o vaspitanju dece – …

Apoteka „Zaječar”: Akcija „Pitajte svog farmaceuta”

Apoteka „Zaječar” organizuje akciju „Pitajte svog farmaceuta”

Povodom obeležavanja gradske slave u ponedeljak, 21. septembra, Apoteka „Zaječar” organizuje akciju „Pitajte svog farmaceuta”.Tom …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica