Timočka Timočka
Početna / Društvo / Zdravlje / Rajačka narodna škola zdravlja: Kovid kriza, narod, politika, lekari
Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka narodna škola zdravlja: Kovid kriza, narod, politika, lekari

U najgorem danu, Ana Brnabić je podnela izveštaj o epidemiološkoj situaciji. Izgleda da je ona trenutno glavni epidemiolog, u odsustvu Aleksandra Vučića. Opet, posle svega što se događalo ovih dana u Srbiji i sa korona virusom i narodom koji sve gore strada i pati od opasne smrtonosne bolesti, nije bilo epidemiologa, nekog od članova Kriznog štaba, da to učini. I posle velikih grešaka u vođenju borbe protiv epidemije od marta do juna, i posle velike lične greške u ponašanju koju je priznala bez ustezanja, bez griže savesti i osećanja krivice, predsednica Kriznog štaba, još uvek neformirane vlade, sklopila je ruke kao za molitvu i preklinjala narod da preduzme tih, nekoliko jednostavnih mera zaštite, za koje ona veruje da bi bila efikasne.

U isto vreme, kada se COVID-19 rasplamsava u 18 gradova u Srbiji, rasplamsavale su se i demonstracije protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i političke situacije oko izbora u Srbiji i Kosova. Ana Brnabić je rekla da za borbu protiv korona virusa nema vremena, ali da će ga za demonstracije uvek biti – zato bi trebalo da se svi ujedine u borbi protiv epidemije, opet naglašavajući, da će u slučaju ako bude bilo potrebe za tim biti uvedene restriktivne mere.

Da li je to ono što je bio predmet razgovora i dogovora na Kriznom štabu o epidemiji virusa COVID-19 u Srbiji? Oni bi bili mnogo interesantniji narodu, ako su bili konstruktivni i celishodni. Oni bi mogli ujediniti sve koji se naprežu da pobede COVID-19. Najzanimljivije u izveštaju Ane Brnabić bilo je da je od poslednjeg dostavljenog izveštaja obolelo novih 386 osoba i umrlo 18! Zato je jučerašnji dan proglašen – crnim, najgorim danom.

I šta sad? Iz svega što se događa niko neće odstupiti sa svojih pozicija: politika sa svojih pozicija i COVID-19, koji nas napada o uništava. Politika kaže da na silu niko neće preuzeti vlast i da oni koji zbog toga demonstriraju neka to čine posle pobede nad korona virusom.

Narod se povija, izgubio je poverenje u politiku, Krizni štab i vlast, negoduje, buni se. Narod je siromašan i nema dovoljno novca za kupovinu maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju – a to znači ni da primeni, ni tako jednostavne mere koje predlaže Ana Brnabić.

Lekari se trude da urade ono što od njih očekuju zaraženi korona virusom i bolesni. Uspevaju koliko znaju i mogu, bez dovoljno sredstava za rad, bez vakcine i lekova.

Izgleda, po svemu sudeći, da su na jednoj strani COVID-19 i političari, a na drugoj narod i lekari. Borba se nastavlja, dok epidemija ne sagori sve što se sagoreti može i onda stane. „Neka bude borba neprestana”, kako kaže Njegoš, „Srbija se umiriti ne može”, kaže narodna pesma.

Možda će Vas zanimati

Republika Srbija: Statistički podaci o virusu COVID-19

U Srbiji 276 novih slučajeva korona virusa, preminulo još pet osoba

U Republici Srbiji je do 15:00 časova 7. avgusta 2020. godine registrovano ukupno 27.608 potvrđenih …

Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka narodna škola zdravlja: Javni govor i nadrilekari

Ovih dana bavimo se maskama preko lica da bismo otkazali gostoprimstvo agensu pandemije, virusu korona, …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica