Timočka Timočka
Početna / Društvo / Zdravlje / Rajačka narodna škola zdravlja: Najzad Institut
Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka narodna škola zdravlja: Najzad Institut

Koliko god se trudim da svojim poukama i porukama o zdravlju i virusu COVID-19 idem ispred događaja, ne uspevam u tome. Više postižem kao hroničar događaja o velikoj nesreći srpskog naroda koju smo proglasili epidemijom korona virusa, koja besni u Srbiji već punih devet meseci.

Ovo napominjem stoga što kasne oni koji treba da su (bili) na čelu borbe protiv zaraze prouzrokovane korona virusom.

Takav je slučaj sa Institutom za epidemiologiju Medicinskog fakultetu u Beogradu koji se, sa nekoliko sličnih institucija u preventivnoj medicini, otezao na užetu konjovodca koji ide nekuda bespućima praveći prtine “imuniteta krda” bez smisla i kraja. Najzad, pre neki dan javno se oglasi profesor dr Tatjana Pekmezović, direktorica Instituta za epidemiologiju Medicinskog fakultetat u Beogradu, koja dade i prvu, skrivenu ocenu pređenog puta.

Elem, u listu „Danas” od 23. novembra, prof. dr Tatjana Pekmezović, upravnica Instituta za epidiemiologiju i prodekan za nauku Medicinskog fakulteta u u Beogradu oglasi se člankom krupnog naslova: „Treba osnažiti epidemiološki nadzor”. Da li to znači da se i Institut za epidemiologiju uključuje u borbu protiv korona virusa? I odmah nudi strateški pristup u borbi sa kovidom – EPIDEMIOLOŠKI NADZOR.

Epidemiološki nadzor, kao što je više puta pisano u ovim porukama i poukama je prva, osnovna mera sprečavanja širenja i suzbijanja svake zarazne bolesti zasnovane na principima tzv. Vogralikovog lanca.

Nažalost niko nije ni pominjao ni Vogralikov lanac ni epidemiološki nadzor do promena i dopuna Zakona o zaraznim bolestima i zakonom ustanovljenja kućne izolacije i karantina.

U vreme kada postoji haotični razvoj epidemije virusa COVID-19 u Srbiji sa po pet, šest hiljada novozaraženih dnevno, nemoguće je sprovesti epidemiološki nadzor, jer je potrebno svaki novoregistrovani pozitivan slučaj na korona virus i njegove kontakte epidemiološki “obraditi” i staviti pod nadzor, a to je nemoguće, jer takvih slučajeva ima i više desetina hiljada.

U ovom trenutku razvoja epidemije, kada korona virus napada i razara porodice, moguće je primeniti ga, u nekom obimu zahvata porodica u kojima još nema obolelih, pod uslovom da se u njima ne sprovodi izolacija i lečenje obolelih, jer ako se to tamo čini one se pretvaraju u kovid bolnice.

Složena je, zamršena, teška i neizvesnog ishoda, ali ne i uzaludna borba, sa izvorima zaraze korona virusa kojih ima na sve strane i gde se, posebno u žarištima epidemije kakav je Beograd, Novi Sad, Niš i drugi, svaki pojedinac može smatrati izvorom zaraze.

U ovom trenutku korona virus napada porodicu i razara je. Pre nekoliko dana, u susednom gradu, od posledice infekcije korona virusom uništena je jedna četvročlana porodica. U vrlo kratkom vremenskom roku umrli su otac i majka od posledica kovida i ostavili decu siročiće da dalje nastave život sami. Takvih primera ima u Srbiji mnogo, gde deca zaštićena prirodnim imunitetom ne stradaju od korona virusa. Često, ostaju posle smrti odraslih radno sposobnih sami bez sredstava za život. To je cena tzv. “imuniteta krda”.

Može se reći da su naše porodice potpuno nespremne ušle u borbu sa korona virusom, osim onih najbogatijih koje se lako mogu prilagoditi vanrednoj situaciji.

Prvo, najveći broj članova naših porodica su oskudni u znanjima o korona virusima, infektivnim bolestima uopšte i načinu zaštite od njih.

Drugo, najveći broj stanovnika Srbije živi u stanovima sa malim brojem prostorija da bi se mogla sprovesti izolacija i lečenje zaraženih virusom COVID-19, a da se ne ugrozi zdravstvena bezbednost drugih članova porodice.

Treće, nema mogućnosti da se u stambenim uslovima manje kvadrature od, prema podacima poslednjeg popisa stanovništva, 13 metara u proseku, sprovede prostorna distanca.

Četvrto, zbog siromaštva, srpska porodica ne može da obezbedi sredstva i lekove za borbi sa korona virusima.

I u takvim uslovima, bilo bi uputno upustiti se u jednu široku preventivnu akciju zdravstenog nadzora na prostorima, u gradovima i selima, u zabačenim delovima Srbije, gde još ima zdravih ljudi koji žive, koliko je to moguće, normalnim životom. Bila bi to akcija spasavanja od uništenja srpskih porodica.

Možda će Vas zanimati

Crveni krst Zaječar: Dobrovoljno davanje krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 27. januara u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša u sredu, 27. …

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 25.01.2021.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – ponedeljak, 25.01.2021.ZAJEČARNa osnovu 34 novoobrađena PCR i AG …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica