Тимочка Тимочка
Почетна / Друштво / Здравље / Рајачка народна школа здравља: О души
Рајачка народна школа здравља: О души

Рајачка народна школа здравља: О души

Светска здравствена организација се огласила поводом Међународног дана здравља 2017. темом о душевном здрављу. Заиста сложена и важна тема, увек актуелна, о којој треба причати и разговарати са људима и женама како би могли да душевно здравље чувају и унапређују. У време здравствене кризе која погађа нашу земљу, душевно здравље је опет прво на дневном реду.

Врло је важно размишљати и знати доста од душевном развоју деце како би се омогућило да се њихова душа правилно развија и касније од њих постану душевно здраве особе. Сада ђаци у школи живе и уче под маскама и притиском због здравствене кризе. Али да бисте лакше могли да бринете и чините оно што морате, потребно је више знати шта је душевно здравље, односно шта је душа.

Припремајући се за ову причу о здрављу питао сам неке познанике мушкарце и жене шта је душа. Знали су по нешто да кажу, али су то били несигурни и непотпуни одговори, углавном су се односили на религозне представе о души и њеном животу и постојању после смрти. Ипак, сви су се сложили да би волели више о души да знају и шта да чине што је потребно да буду душевно здраве особе. Можете и ви започињати разговоре о души са вашим пријатељима и познаницима како бисте дошли до одговора на питање шта је душа.

Елем, што се тиче ове приче о здрављу и питања на њеном почетку могло би се рећи да је душа основни покретач свих активности у животу човека. То си ваше мисли, осећања и понашање.

Душа се не можете опипати, али је можете видети у изгледу вашег лица, а нарочито очију. Она као да из њих извире, па се каже да су очи огледало душе.

Душа се види и на вашем лицу као нека благост и доброта због чега можемо закључити да неко има добру душу, да је добар човек.

Види се и у поступцима, смирености и понашању које никоме не смета и које вас чини милом и прихватљивом особом. За такве људе и жене кажемо да су добри људи.

Постоји и један невидљиви део душе који се показује у вашим сновима. Они су нека ваша тајна. Многи људи и жене о њима не воле да причају.

Неки снови вас плаше, други вас зачуде, а треће брзо заборавите.

Снови су ненаписана књига о вашој души и загонетке које морате сами одгонетати.

Толико за данас и запамтите, нема здравља без душевног здравља.

Можда ће Вас занимати

Рајачка школа здравља: О корона вирусу

Рајачка народна школа здравља: COVID-19 – члан породице?!

Како? Од када? Где? – можда бисте ми забринути поставили питање. У тренутку када број …

Колумна „Мислописи”: (М)учитељи

МИСЛОПИСИ: (М)учитељи

Негде на путу од вртића до двадесет пете, двадесет шесте рецимо, свако од нас наиђе …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница