Тимочка Тимочка
Почетна / Друштво / Здравље / Рајачка народна школа здравља: О ковид стручњацима – др Мичел Рајан
Рајачка школа здравља: О корона вирусу

Рајачка народна школа здравља: О ковид стручњацима – др Мичел Рајан

О нашим ковид стручњацима и популаризаторима – знамо све. Чим се појаве на медијима или у новинама др Кон, проф. др Тепавчевић, проф. др Тиодоровић и други знамо шта ће да кажу пре него што прозборе једну реч.

Све своде на три просте реченице: НОСИ МАСКУ, ДРЖИ ОДСТОЈАЊЕ И ПЕРИ РУКЕ, за које верују, ако се спроводе редовно и предано, да могу зауставити епидемију вируса корона. Кинески ковид стручњак у своме Приручнику превентиве COVID-19 инфекције, проглашавајући ратом борбу против инфекција корона вирусом, пише да су “прво бојно поље болнице где су војници здравствени радници… на коме ћемо елиминисати вирус, уместо да вирус победи нас”.

Из свега што је поменуто, држава, преузимајући на себе одгворност за активности болничког лечења, подиже до крајње мере одговорност појединца за заустављање епидемије. Никад нисмо чули о потреби теренског ангажовања екипа на терену Завода и Инситута за јавно здравље, тамо где је клица корона вируса, где се он укорењује и бокори. У поменутом је суштина такозваног “српског модела” борбе са вирусом COVID-19.

У овој причи о корона вирусу биће речи о једном ковид стручњаку Светске здравствене организације др Мичелу Рајану. Његове поуке су за вас одабране и побројане хронолошким редом, захваљујући преводима са енглеског језика, неуморног, вредног сарадника Рајачке школе народног здравља Данка Николића, професора енглеског језика из Зајечара.

Ко је др Мичел Рајан?

Др Мичел Рајан је извршни директор за Програм хитних случајева у Светској здавственој организацији (СЗО). Скоро 25 година је на челу тима који управља глобалним ризицима. У СЗО ради од 1996. године, у новооформљеном одељењу задуженом да реагује на претње које долазе од заразних болести.

Рођен је 1965. године. Бивши ирски трауматолог, сада специјалиста за заразне болести, води тим који је одговоран за обуздавање и лечење корона вируса.

Често је у друштву Генералног секретара на конференцијама за штампу у вези вируса COVID-19, где даје неке кратке додатне информације. Одржао је велики говор 13. фебруара 2020. године, који је овде приложен у скраћеној верзији.

„Да почнем са новим подацима у вези вируса COVID-19. До сада је у Кини потврђено 46.550 нових случајева. Постоји повећан број случајева у последњих 24 сата, а то је углавном због промене у начину дијагностике и извештавања. Другим речима, једино у провинцији Хубеј, обучен медицински професионалац може да класификује сумњиве случајеве корона вируса, као клинички потврђене, пре на бази снимка плућа, него на бази лабораторијских налаза. Тиме се убрзава процес дијагностике. У осталим деловима Кине и остатку света и даље је потребна лабораторијска потврда. Ван Кине, у 24 државе регистровано је 447 случајева и двоје мртвих.”


30. март 2020.

Самоизолација неће зауставити гашење корона вируса, али је неопходна јер су друге алтернативе гора решења.


13. мај 2020.

Свака особа мора да рачуна на сопствени ризик. Морате бити свесни шта је то локални пренос.

Извршни директор СЗО, др Мичел Рајан, распршио је лажну дихотомију између здравог друштва и здраве економије. У суштини, само пажљива и одмерена стратегија излаза из тренутне изолације спасиће животе, а у исто време ће бити заштита против могућих поновних серија изолације које би биле много штетније за економију. Др Рајан наглашава потребу да се инвестира у јаку структуру јавног здравља и у рана упозорења и ране механизме реакције које би помогле да се избегне понављање истих ситуација (изолације). Такође је нагласио одговорност приватног сектора у овом процесу јер је потребно показати да постоји безбедан и одговоран начин са контролисаним ризиком који би омогућио да се људи врате на посао да би се, генерално, изградило поверење у друштво (државу).

Коначно, др Рајан упозорава на различиту политику изазова која постоји, која је врста вакцине против корона вируса добра, уз његову бојазност да постоје многа питања без одговора о тој вакцини и да многе земље немају ни структуралне ни регулаторне капацитете да ту вакцину производе и докажу ваљаном. Закључио је рекавши да је превенција и заштита здравља инвестиција, а не модел по коме се троше већа финасијска средства.

„Морамо да престанемо да на здравље гледамо као на ‘трошак’ него као на ‘инвестицију’, која је добробит за свакога.”


2. јул 2020.

Свака особа мора да рачуна на сопствени ризик. Морате бити свесни шта је то локални пренос вируса, морате да знате како се вирус преноси у вашем крају.

Ми, као људска бића, свакога дана контролишемо ризик у нашим животима, ми одлучујемо када ћемо да пређемо улицу, када ћемо летети авионом, ми одлучујемо када ћемо извршити неку операцију, а када не.

Оно што нам је потребно је информација да би донели одлуке, које су у вези са ризиком. Треба да поседујемо знање да би могли да доносимо добре одлике.

Ми одлучујемо о интензитету нашег друштвеног ангажовања. Ми одлучујемо колико ћемо бити удаљени од неке особе. Ми одлучујемо колико ћемо времена провести у неком окружењу.

Може да саветује Влада, наука, али се на крају све своди на личну мотивацију и лични избор. На крају све се своди на појединца и заједницу.


13. јул 2020.

Поставља се питање колико деца учествују у преносу корона вируса. Постоји релано питање како школе могу да поново безбедно буду отворене.

Најбољи и најсигурнији начин да се школе поново отворе је у контексту ниске стопе преноса вируса у заједници, који се ефикасно обуздава једном свеобухватном стратегијом.

Ми не можемо да радимо тако да ћемо ово применити на школе, а то ће трајати недељу или две, па онда слично на радним местима, са инфекцијама се нађемо и у болницама или старачким домовима.

Морамо да се фокусирамо на свеобухватну и дугорочну стратегију која подразумева да се на све ово фокусирамо у исто време.

Не можемо школе претворити у још једну политичку утакмицу јер то није фер према деци. На све ово морамо да гледамо пажљиво у светлу преноса вируса, у било којој земљи и у било ком месту, и морамо да донесемо одлуке које се базирају на најбоље интересе за нашу децу, било да се то односи на њихово образовање или здравље.

А све то мора да се базира на подацима, на схватању да постоји ризик. Ако у нашем друштву и заједници зауставимо вирус онда школе могу поново да се отворе.


Можда ће Вас занимати

Др Ненад Ристовић: Обраћање медијима поводом епидемиолошке ситуације у Зајечару

Др Ненад Ристовић: Мање оболелих у септембру, него у јулу и августу

Након данашње седнице Скупштине града Зајечара, медијима се обратио др Ненад Ристовић – начелник Инфективне …

Рајачка народна школа здравља: Срећно дете – здраво дете

Рајачка народна школа здравља: Срећно дете – здраво дете

Да бисте се лакше снашли у животу испричаћу вам једну причу о васпитању деце – …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница