Тимочка Тимочка
Почетна / Друштво / Здравље / Рајачка народна школа здравља: О прељуби и здрављу
Рајачка народна школа здравља: О прељуби и здрављу

Рајачка народна школа здравља: О прељуби и здрављу

Међу приватним стварима које су од значаја за здравље спада – неверство. Оно почива на полном задовољству, које је најјаче задовољство у животу мушкараца и жена. И друга задовољства која су увек приватна ствар сваког појединца такође могу бити штетна за здравље.

Неверство се другачије назива прељубом, а када су у питању веренички и супружнички односи, реч је о прекршају и игнорисању обавеза о верности које треба да постоје. Слична је ситуација и са дуготрајним љубавним везама.

Ради се о честој појави судећи према разлозима учесталих развода бракова и прекида дуготрајних озбиљних љубавних веза. Брачно неверсто или прељуба је чешће једна нервозна, неуротична појава, а не знак слободе или одраз превелике полне моћи. Погрешно васпитање од малена, донекле људско биће усмери на једно такво незрело понашање, када се мушка деца васпитавају да “преваре” девојку и томе се приписује значај веће способности за живот и мушкост.

И радозналост за стицањем полних искустава код одраслих мушкараца и жена такође може бити разлог честог мењања полних партнера. Неки мушкарци развију погрешну навику заводника описану у књижевности као Дон Жуан, и иду толико далеко да у томе виде значај једне врсте занимања и важне обавезе. Они се удварају свакој жени без обзира и “траже” задовољство, неразмишљајући ни о свом статусу у друштву, ни о своме здрављу. Мушкарце и жене терају на уживање у полном задовољству порнографија и медији. И поједина занимања су промискуитетна, као што су занимања лекара и адвоката.

Друштвене прилике такође, а посебно сиромаштво жене, стварају услове за промискуитет. Ратови, економске кризе и здравствена криза као што је COVID-19 такође терају мушкарце и жене на полна уживања на путу неверства. У томе налазе краткотрајна решења, умирење психичких тензија и туробног расположења.

Климатске прилике такође појачавају полну жељу, која некада нађе своје задовољење у неверству. Јесење-зимско време када су ноћи дуге и када нема довољно сунчане светлости буди код мушкараца и жена жељу за учесталије полне односе, а код неких људи за упуштање у неверство.

Нека искуства и подаци показују да највећи број мушкараца и жена током живота промени 4 до 6 полних партнера. У Америци 15 до 25% удатих жена је имало неку ванбрачну везу и 25% мушкараца. Код нас, на 324 полно активне жене, 24% су имале паралелне ванбрачне везе, а мушкарци у нешто већем проценту. У Тимочкој Крајини, 10 до 15% ожењених мушкарца и и удатих жена одржавају ванбрачне полне односе. О томе индиректно говори и трећина разведених бракова, где се неверство помиње као најчешћи разлог.

Став народа према неверсту је такав да 70% људи мисли да не треба толико полагати на верност у браку, јер је живот дуг и свако некад дође у ситуацију да превари свог брачног друга. На крају, има и таквих људи који, једноставно речено, воле себи да компликују живот, па чине прељубе, тражећи “преко хлеба погачу”.

А када је реч о вама који ово читате о неверству, све зависи од вашег личног става и става вашег партнера према тој појави. Треба да знате да је неверство штетно по здравље. Последице могу да буду тешке. Можете изгубити пријатеља и друга, супруга и супругу, комшију и комшику, посао и децу, постати несрећни, незадовољни и усамљени, понекад се и сам живот доведе у питање.

А шта можете добити? Полне болести, има их сијасет – сиду, COVID-19… Ипак, најважније је да проживите живот, колико је то могуће, срећни и задовољни, и да избегнете тешке последице неверства по ваш брак, телесно и ваше душевно здравље.

Можда ће Вас занимати

Црвени крст Зајечар: Добровољно давање крви

Акција добровољног давања крви 25. новембра у Зајечару

Црвени крст Зајечар у сарадњи са Службом за трансфузију крви из Ниша у среду, 25. …

Ашик Жена: Вратите своју енергију у само 3 корака

Ашик Жена: Вратите своју енергију у само 3 корака

Одговорно тврдим да је енергија коју носимо у себи наше највеће богатство. Без ње не …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница