Тимочка Тимочка
Почетна / Друштво / Здравље / Рајачка народна школа здравља: О сновима и здрављу
Рајачка народна школа здравља: О сновима и здрављу

Рајачка народна школа здравља: О сновима и здрављу

Прво да вам поставим питање шта сте одлучили да данас учините за своје здравље? Када знате шта да чините, зашто, када и како онда је лако. Да бисте се лакше снашли у животу испричаћу вам причу о сновима и здрављу.

Ноћи су све дуже, а ово доба године испуњено је разним догађајима због којих не спавате најбоље. На почетку јесени, због промена у природи и преласку лета у јесен многи од вас имају проблеме са спавањем.

Неки спавају и дању да би надокнадили оно што губе ноћним бдењем, али без обзира колико дуго и када спавате ви сањате.

Неке снове заборављате, други вас чине задовољним и срећним, трећи вас збуне, четврти вас узбуде и њихова садржина вам се целог дана враћа у свест и подсећа на њихов пријатан или непријатан садржај. Има и таквих међу вама који верују да им сан нешто предсказује, па се муче да одгонетну и погоде, шта ће их после сна снаћи.

Имајући у виду све што поменух, један мој пријатељ често сања да му отказује волан при вожњи, да му се ауто строваљује у провалију, да вози у сусрет другим возилима и не може да кочи, да губи контролу и налази се пред сударом са другим возилима у сну, буди се сав у зноју и веома је забринут за своју судбину возача. Замолио ме је да о свему томе поразговарамо, а ја искористих прилику да и вама саопштим оно што сам њему рекао и шта о сновима мислим.

Прво, ја нисам погађач судбине из снова, нити специјалиста за тумачење садржине снова, јер таквих погађача нема. Постоје једино професионалци психолози или лекари, који знају више од осталих и функционисању мозга и душе са којима бисте могли о сновима да поразговарате.

Да бих више сазнао о сновима, не користим Сановнике, већ једну дебелу књигу о симболима, у којој се могу наћи решења за нека питања душевног и духовног живота и здравља. Али, има нешто друго што бих препоручио сваком од вас: Добро је подсећати се и сучељавати са садржајем сна и тражити одгонетке, јер он заиста поручује нешто о вашем животу.

Душа нема уста и језик да вам исприча о ономе што се у њој догађа, али има сан помоћу којег вам прича о радостима и мукама. Добро је о својим сновима разговарати са својим најближем у роду или са пријатељем. У таквој ситуацији догађа се, када заједнички нађете одговор на ребус постављен у сну, да вам после тога лакне. И савремени психолози и психијатри, траже од својих пацијената да се присете својих снова и сами протумаче шта они значе, јер тако сазнају више о своме животу.

У некој књизи сам читао, када је убијен Кенеди, да је четворо људи у сну видело његову погибију. Не знамо да ли је неко сањао убиство премијера Ђинђића. Највећи зналац и одгонетач људских снова је Сигмунд Фројд. Ако хоћете да више сазнате о сновима и шта они значе читајте Фројда. Занимљиво је његово тумачење снова који предсказују зубобољу. У нашем народу људи често сањају да их боли или не боли зуб, да га ваде уз крвављење или без њега и сл. Тада нагађају да ће их задесити овакво или онакво зло.

Када се неки пацијент јавио Фројду због таквих снова овај га је упутио зубару. Зубар је открио да има више зуба који су кваре и да су потребне оправке. Зато није ни чудо што наш народ често сања да има проблеме се зубима. Када би било могуће да људи иду улицама отворених уста тако да им се виде зуби, лако бисмо уочили да српски народ не само да има проблеме са зубима, него да многима многи зуби због небриге и нехигијене уста, недостају. Зато, ако ви сањате снове у вези са зубима најбоље је поћи стоматологу у сусрет.

Али, да се вратимо сновима мога пријатеља са колима на почетку ове приче о здрављу. Склон сам да верујем да има и других међу вама који такве снове сањају. Сањати саобраћајну несрећу у којој учествујете са својим колима не значи да ће се тако нешто заиста догодити, већ да постоји нека лична тескоба у вашем животу која вас притиска. Јер, живот је путовање, поред осталог и колима.

Друго, такви снови, упућују вас на решавање неких практичних, техничких ствари у вези са колима. После таквог сна требало би проверити исправност возила код механичара, посебно кочнице или волана, јер сте и раније сумњали или сте се посведочили у њихову недовољну исправност.

Ту је и брига о понашању других у саобраћају које није увек коректно, што вас нервира, чини вас чини брижним у вожњи и упућује да предузмете све што од вас зависи да возите сигурно и безбедно. Ту је, на крају и ваша савест и одговорност возача, који свему што се догађа у саобраћају, на јави, поклања највећу пажњу.

Могуће је да вам је сада лакше и да сте нашли решење за снове о саобраћајним несрећама које вас буде и не дају вам мира у току дана. А можда и за друге у вашем животу. Није сан заиста пророчански. Један интелигентан човек ми је рекао, када сам га замолио да ми прича о својим сновима: „Сниште је ништа”, настојећи да на тај начин заборави шта је сањао и да брине и њиховом значењу.

Толико за данас. И запамтите: Док живот тече, здравље је најпрече.

Можда ће Вас занимати

Тимочка Крајина — COVID-19

Епидемиолошка ситуација на територији Тимочке Крајине – 13.01.2021.

Епидемиолошка ситуација на територији Тимочке Крајине – среда, 13.01.2021. ЗАЈЕЧАР На основу 83 новообрађена PCR …

Тимочка Крајина — COVID-19

Епидемиолошка ситуација на територији Тимочке Крајине – 12.01.2021.

Епидемиолошка ситуација на територији Тимочке Крајине – уторак, 12.01.2021. ЗАЈЕЧАР На основу 69 новообрађених PCR …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница