Timočka Timočka
Početna / Društvo / Zdravlje / Rajačka narodna škola zdravlja: Sad su deca na redu
Rajačka narodna škola zdravlja: Deca — COVID-19

Rajačka narodna škola zdravlja: Sad su deca na redu

Dugo su deca bila, tokom epidemije korona virusa u drugom planu, potisnuta interesima odraslih. Ako su u prvoj fazi izolacije i policijskog časa bila zabranama zaštićena, kasnije kada su zabrane ukinute, odrasli su zaboravili decu i pohrlili da zadovolje svoje interese i potrebe. Političari da ostvare politčke ciljeve, bogati ljudi da ostvare prihode koji su počeli kopniti bez radne snage, odrasli su morali raditi da bi došli do para da prehrane porodice, a deca su bila prepuštena sama sebi. Mali broj je išao u predškolske ustanove, a najveći broj je ostajao kod svojih kuća, sa bakama i dekama, ili sama.

Mladi su se počeli družiti sa svojim vršnjacima, ostvarivali brojne kontakte i počeli poboljevati. Verovalo se da COVID-19 neće na decu i mlade, ali se ubrzo pokazalo da to nije tačno. Početkom avgusta sve je više dece i mladih koji boluju, čak i od teških formi korona virusa i dospevaju na aparate sa kiseonikom.

Tako, eto, i deca dođoše na red. U poslednjih nekoliko dana odrasli razmišljaju o početku školske godine, potajno želeći da ga odlože ili opet koriste onlajn nastavu. Sa vrha UN, genaralni sekretar grmi da, ako deca ne bi pošla u ssptembru u školu, bila bi to “generacijska katastrofa”. Državni epidemiolog dr Kon već predlaže da deca pođu u septembru u školu, da časovi traju pola sata i da u razredu budu po 13 učenika. Baš, po 13!

Bilo kako bilo, odrasli, roditelji i organizatori u prosveti i obrazovanju moraju posvetiti deci svu pažnju. A postoje dva zadatka.

Pošto je korona virus svuda oko nas:

  1. Decu moramo naučiti kako da se štite od infekcije korona virusom;
  2. Pripremiti škole za nastavu u uslovima vanrednog stanja.

Jedan od najvećih problema je što i posle pet meseci trajanja korona virusa, među odraslima postoji podeljeno mišljenje o tome šta je COVID-19. Znači, vi roditelji dobro se razmislite i nemojte u porodici širiti ideje i neistine o korona virusu. Da biste naučili dete da se štiti treba mu reći da je COVID-19, ozbiljna zarazna bolest koja se prenosi sa zaraženih na zdrave kapljicama sluzi koje zaraženi izbacuje iz nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja, a kada te kapljice dospeju u vazduh, onda ih udišemo i zaražavamo se.

Drugo, pokažite detetu kako da se ponaša na ličnom primeru. Dete voli da izgleda kao odrasli, pa ako vi svojim primerom idete putem ka zdravlju ono će vas imitirati i slediti.

Da biste delovali drugačije zbog korona virusa, a dete bi to zapazilo i sledilo bi vas, promenite neku ukorenjenu, tešku naviku i objasnite detetu da to činite zbog zaštite od virusa korona. Prestanite da pušite duvan, na primer. Tada će dete shvatiti da sa virusom COVID-19 nema šale, pa će pokušavati i ono da menja i prilagođava svoje ponašanje. Ima i drugih sličnih mogućnosti u životu koje možete iskoristiti.

Dalje, sada je vreme da dete nauči da redovno pere ruke. Činite to i vi redovno. Pitajte dete šta je sve potrebno da bi opralo ruke. Ono će nabrajati, jednom, dva puta, ono što zna da je potrebno, a vi insistirajte da doda još nešto što je zaboravilo da kaže. Šta nedostaje? Iako ima i vode i sapuna, i česme i lavaboa, ništa ne vredi ako nema volje da pere ruke. Tako ćete uvesti dete u problem donošenja odluka u životu i njihovo izvršavanje.

Dete voli da se pravi važno i da liči na odrasle. Ako to uzmete u obzir, onda će ono nositi masku, ako je i vi nosite onako kako je to propisano. Recite detetu da svi u našoj državi moraju nositi maske, jedino “ne mora” predsednik!

Dalje, naučite dete da se drži na odstojanju. To će biti najteže i nemojte gubiti volju i razočaravati se. Epidemija COVID-19 je narušila dečji život uništavajući im mogućnost da se igraju. A igrati se mogu jedino sa svojim drugarima. Nastojte da ipak u tome uspete tako što ćete dete upozoriti da u njegovoj okolini može biti neko bolestan od korona virusa i da bi držanjem odstojanja moglo da sačuva zdravlje.

Na kraju, radite sve ono što biste voleli da radi vaše dete: nosite masku, držite rastojanje od drugih osoba od 2 metra, perite ruke. Kada to činite, i druge stvari od značaja radi zaštite od virusa COVID-19, objasnite značaj takvog ponašanja detetu. Učeći vaše dete da se štiti od korona virusa, učite ga da štiti svoje zdravlje i od drugih zaraaznih bolesti.

Možda će Vas zanimati

Vakuumske epruvete za prikupljanje krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 23. septembra u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša u sredu, 23. …

Republika Srbija — COVID-19

Više od 60 novozaraženih korona virusom u Srbiji, preminula jedna osoba

U Republici Srbiji je do 15:00 časova 18. septembra 2020. godine registrovano ukupno 32.757 potvrđenih …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica