Timočka Timočka
Početna / Društvo / Zdravlje / Rajačka narodna škola zdravlja: Shvati COVID-19 da bi ga pobedio
Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka narodna škola zdravlja: Shvati COVID-19 da bi ga pobedio

Kao da smo na početku epidemije. Nismo! Ali smo na početku borbe sa korona virusom u školama. Veliki izazov za srpsku medicinu, ali i obrazovanje i vaspitanje. Oba sistema imaju šansu da skupa pobede COVID-19. Možda i da mu nanesu definitivnu pobedu. Bezuspešno je bilo pobediti ga u bolnici. Pobedimo ga u školi!

Da bismo u tome uspeli, potrebno je SHVATITI ŠTA JE COVID-19. Shvatiti znači – prihvatiti, da bi ste doneli svrsishodne odluke u borbi sa korona virusom. Iako je prošlo pet i po meseci od početka epidemije, još uvek se postavljaju pitanja šta je COVID-19, kako se prenosi, da li maske štite od infekcije, da li oni koji nemaju simptome šire zarazu, da li su deca najopasniji izvor zaraze i sl.

Danas se u štampi pojavilo „Uputstvo Ministarstva prosvete školama” gde je pobrojano 10 postupaka u školama od 1. septembra 2020. godine, čiji je glavni cilj zdravlje dece. Na petom mestu se nalazi da će “prvi dan školske godine biti posvećen značaju prevencije od virusa COVID-19”.

Ako se vratimo na početak ove priče o zdravlju, onda je to nedovoljno, jer se odnosi samo na jedan aspekt borbe protiv korona virusa. Drugo, to je nedovoljno ako se odnosi samo na učenike. Iste reči i činjenice o korona virusu moraju čuti i poznavati nastavnici i osoblje škole, roditelji i jedan broj ljudi u zajednici na području škole koji se bave školom (članovi saveta roditelja, zvaničnici u mesnoj zajednici, u krajnjoj liniji stanovništvo na području škole…) čime bi škola ispunila svoju prosvetiteljsku ulogu u društvu.

Sveobuhvatnih obaveštavanjem o korona virusu pomenutih subjekata na području škole, postiglo bi se da sva obaveštenja o epidemiji budu ista ili slična, da ne bi različite reči i obaveštenja o infekciji korona virusom dovodili roditelje i učenike u zabunu.

Ostaje još jedno važno pitanje: Ko će đacima tog prvog dana u školi pričati o značaju prevencije virusa COVID-19 u školi u više hiljada škola u Srbiji? I ko će, ili na koji način te osobe osposobiti (edukovati) da urade tako nešto. Za dve nedelje može se i to postići. Najbolje bi bilo štampati priručnik sa uputstvom šta činiti protiv infekcije virusom korone. Priručnik bi se mogao trajno koristiti u školi i na području škole, kako bi sve škole u istom danu otkazale gostoprimstvo korona virusu.

Narod kaže: „Kakav početak, takav svršetak”, a svršetak u ovom slučaju je pobeda nad virusom COVID-19.

Možda će Vas zanimati

Kolumna „Mislopisi”: Portal očajnih

MISLOPISI: Portal očajnih

Postprvomajska kafica sa mojom drugaricom Ivanom i prepričavanje dogodovština od proteklih dana. Na repertoaru je …

Vakuumske epruvete za prikupljanje krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 28. oktobra u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša u sredu, 28. …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica