Тимочка Тимочка
Почетна / Друштво / Здравље / Рајачка народна школа здравља: Схвати COVID-19 да би га победио
Рајачка школа здравља: О корона вирусу

Рајачка народна школа здравља: Схвати COVID-19 да би га победио

Као да смо на почетку епидемије. Нисмо! Али смо на почетку борбе са корона вирусом у школама. Велики изазов за српску медицину, али и образовање и васпитање. Оба система имају шансу да скупа победе COVID-19. Можда и да му нанесу дефинитивну победу. Безуспешно је било победити га у болници. Победимо га у школи!

Да бисмо у томе успели, потребно је СХВАТИТИ ШТА ЈЕ COVID-19. Схватити значи – прихватити, да би сте донели сврсисходне одлуке у борби са корона вирусом. Иако је прошло пет и по месеци од почетка епидемије, још увек се постављају питања шта је COVID-19, како се преноси, да ли маске штите од инфекције, да ли они који немају симптоме шире заразу, да ли су деца најопаснији извор заразе и сл.

Данас се у штампи појавило „Упутство Министарства просвете школама” где је побројано 10 поступака у школама од 1. септембра 2020. године, чији је главни циљ здравље деце. На петом месту се налази да ће “први дан школске године бити посвећен значају превенције од вируса COVID-19”.

Ако се вратимо на почетак ове приче о здрављу, онда је то недовољно, јер се односи само на један аспект борбе против корона вируса. Друго, то је недовољно ако се односи само на ученике. Исте речи и чињенице о корона вирусу морају чути и познавати наставници и особље школе, родитељи и један број људи у заједници на подручју школе који се баве школом (чланови савета родитеља, званичници у месној заједници, у крајњој линији становништво на подручју школе…) чиме би школа испунила своју просветитељску улогу у друштву.

Свеобухватних обавештавањем о корона вирусу поменутих субјеката на подручју школе, постигло би се да сва обавештења о епидемији буду иста или слична, да не би различите речи и обавештења о инфекцији корона вирусом доводили родитеље и ученике у забуну.

Остаје још једно важно питање: Ко ће ђацима тог првог дана у школи причати о значају превенције вируса COVID-19 у школи у више хиљада школа у Србији? И ко ће, или на који начин те особе оспособити (едуковати) да ураде тако нешто. За две недеље може се и то постићи. Најбоље би било штампати приручник са упутством шта чинити против инфекције вирусом короне. Приручник би се могао трајно користити у школи и на подручју школе, како би све школе у истом дану отказале гостопримство корона вирусу.

Народ каже: „Какав почетак, такав свршетак”, а свршетак у овом случају је победа над вирусом COVID-19.

Можда ће Вас занимати

Рајачка школа здравља: О корона вирусу

Рајачка народна школа здравља: COVID-19 – члан породице?!

Како? Од када? Где? – можда бисте ми забринути поставили питање. У тренутку када број …

Колумна „Мислописи”: (М)учитељи

МИСЛОПИСИ: (М)учитељи

Негде на путу од вртића до двадесет пете, двадесет шесте рецимо, свако од нас наиђе …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница