Timočka Timočka
Početna / Društvo / Zdravlje / Rajačka narodna škola zdravlja: “Sitnice” koje ne smete zaboraviti
Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka narodna škola zdravlja: “Sitnice” koje ne smete zaboraviti

Družeći se sa korona virusom, već punih pet meseci, naučili smo kako da se čuvamo od zaražavanja korona virusima, ali nismo uvek dosledni u raznim okolnostima u svakodnevici u primeni mera zaštite.

Iz praktičnih razloga, ali i zbog pojednostavljenja situacija, sve svedosmo na tri: NOSI MASKU, PERI RUKE I DRŽI ODSTOJANJE OD DVA METRA.

Imao sam prilike da čujem da oni koji su oboleli od korona virusa često kažu kako se ne sećaju kada su i od koga bili inficirani. To je istina! Naš Zaječarac, akademik prof. dr Kosta Todorović, specijalista infektivnih bolesti i dugogodišnji direktor Infektivne klinike u Beogradu, poručio je jednom prilikom da su putevi širenja zaraznih bolesti često tajanstveni i nedokučivi. Iz tih razloga pripremio sam ovu priču o zdravlju o nekim “sitnicama” u svakodnevici, koje možete izgubiti iz vida, a bile bi od koristi, da se ne inficirate korona virusom i ne obolite.

Kada se radi o merama zaštite života i zdravlja, treba da znate da telo i “glava” (pamet) moraju funkcionisati kao celina. Kada se nađete u situaciji da Vas opeče vatra ili vruća voda, ili zapreti opasnost od udara strujom zbog neispravnog potrošača električne energije ili oštećenog provodnika struje, Vi mahinalno trgnete ruku.

Brojne su situacije u svakodnevici gde Vi reagujete na sličan način. Ako nam lekari savetuju da ćemo još dugo “živeti sa virusom COVID-19”, onda je potrebno da se tako uvežbate da na opasnosti od zaražavanja reagujete promptno. Već sam primetio kako, kada je o držanju odstojanja reč, osobe pri susretu se mahinalno udaljavaju na pristojno odstojanje i izbegavaju da se pozdrave. Pozdravljaju se dodirom nadlaktica.

Kada je o maskama reč, nismo to još postigli, jer da bismo uspeli u tome moramo imati masku. Mnogi nemaju dovoljno para da nabave maske, što je najveći problem. Zbog toga ispada da oni namerno ne poštuju ovu meru i da su u nekoj vrsti pobune. Jesu, protiv siromaštva! Taj problem bi se mogao rešiti ako bi se maske davale besplatno.

Kada je reč o pranju ruku, još teže je uvežbati se toliko da se ova mera “lako” i spontano primenjuje, jer na javnim mestima nema svuda sapuna i tekuće vode. Iz ovih nekoliko primera videli ste da moramo svakodenvno raditi na usvajanju novih navika i stvarati uslove da one postanu sastavni deo naše svakodnevice.

Ali, da se vratimo naslovu ove priče o zdravlju: “sitnicama” u svakodnevici da ne biste oboleli od virusa COVID-19. Pored pomenutih mera, predlažem sledeće:

  • nastojte da što više vremena provodite u svojoj kući ili stanu. Tako ćete smanjiti broj kontakata u toku dana. Možete provoditi na sličan način vreme u vikendici u blizini grada, ali i na prostorima pored reka i jezera, ili u šumicama blizu grada daleko od drugih ljudi.
  • kada perete ruke činite to temeljno tokom 20 sekundi. Nasapunjajte dlanove, pa nadlanice, a zatim i svaki prst ponaosob i isperite vodom. Ako u sebi, dok to činite, ponavljate stih koji zna svako dete: „Pre i posle jela treba ruke prati, nemoj da te na to opominje mati”, 20 sekundi proći će Vam brže. Ako nemate sapun, možete ruke nakvasiti alkoholom.
  • naviknite se da kada kašljete i kijate, to činite u prevoj lakta.
  • ako ste odvojeni od porodice, pošaljite im poruke elektronskom poštom, napišite im pismo ili razgovarajte s njima telefonom. Zapamtite, nastojte po svaku cenu, da u epidemiji korona virusa očuvate jedinstvo porodice.
  • ako se osećate zdravo, potrebno je da izađete napolje i nadišete se svežeg vazduha. Idite na plažu, na jezero, reku i bazen za kupanje, ali budite oprezni. Virus i tamo može sa inficirane osobe preći na zdravu.
  • važno je da izbegnete pozajmljivanje opreme za kupanje: naočare za kupanje, štipaljke za nos, loptu, gumeni čamac, pojas za spasavanje, dasku za voženje po vodi i opremu za ronjenje.
  • budite oprezni da ne sedite na ivici bazena i kada koristite javni klozet.
  • da ne zaboravim, nosite masku uvek u zatvorenom prostoru, posebno u velikim marketima, poštama, kada idete kod lekara, u bankama, restoranima, taksiju, vozu i autobusu, i u drugim sličnim prilikama.

Eto, to su “sitnice” kojih se setih. Verovatno da ima i drugih, ali za sada je dosta. Najvažnije da ne zaboravite da ih koristite.

Možda će Vas zanimati

Vakuumske epruvete za prikupljanje krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 23. septembra u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša u sredu, 23. …

Republika Srbija — COVID-19

Više od 60 novozaraženih korona virusom u Srbiji, preminula jedna osoba

U Republici Srbiji je do 15:00 časova 18. septembra 2020. godine registrovano ukupno 32.757 potvrđenih …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica