Timočka Timočka
Početna / Društvo / Zdravlje / Rajačka narodna škola zdravlja: Šta narod radi?
Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka narodna škola zdravlja: Šta narod radi?

Udarne vesti u medijima su upravo one o korona virusu, ali većim delom o onima koji su na vlasti i šta oni rade, o bolnicama i lekarima, o vanrednim stanjima u gradovima u Srbiji, ali sve onako uopšteno, uz ponavljanje, šta je dobro preduzeti protiv korona virusa – mere zaštite. Ali, malo je u medijima članaka o tome – šta narod radi?

Ako neki želi da vidi šta narod radi neka svrati na pijacu, na autobusku i železničku stanicu, u kafić, poslastičarnicu, preveze se nekim sredstvom javnog prevoza… Ulazim u taksi gde me dočekuje krupan naslov na delu automobila ispod prednjeg vetrobranskog stakla: „Obavezno je nošenje maski!”. Vozač drži otvoren prozor i ima masku preko lica. Na moje pitanje da li korisnici koriste masku, kaže: „Kako koji”. Ne opominje ih. Boji se da bi se naljutili i ne bi koristili uslugu. Zazire od korona virusa. Veruje da stalno otvoren prozor s njegove strane i masku koju ima na licu, mogu da ga zaštite.

Sedim u poslastičarnici napolju, na otvorenom prostoru. Maske su ljudima oko vrata. Iza mene sede dva prijatelja i razgovoraju. Načuo sam razgovor. Razgovaraju o korona virusu. Jedan od njih, nesrećan i duboko zabrinut kaže: „Znači, svako mora da se razboli? Pa, ko ostane nastaviće dalje”. Ima utisak da se sada posle ovog naleta korone narod uplašio. Teško je reći da će to uticati da se celishodno ponašanje u vezi mera zaštite. Videćemo.

Odlazim na zaječarsku pijacu. Nekoliko prodavaca, još uvek nose nanizane na podlaktici “ivanjdanske venčiće”. Juče je bio Ivanjdan. Na Ivanjdan, devojke idu rano u polje i od ivanjskog i drugog cveća prave čudotvoran venčić. One koje žele da se udaju za nekog momka koji im se dopada, vrebaju priliku da ga pogledaju kroz venčić. Ako uspeju u tome, želja će im se ispuniti. Udaće se za momka koga žele za muža. Taj venčić, stavlja se na kuću pored ulaznih vrata da zaštiti ukućane od bolesti i svakog zla. Što bi se reklo u narodu: „Da u kući bude zdravlja”. Upitah jednog od prodavaca, šaleći se, da li štite venčići i od korona virusa. Potvrdio je, a ja nastavih dalje.

Juče su povodom praznika Ivanjdana, mnoga gazdinstva u Srbiji obeležili ovaj praznik kao krsnu slavu. Jedan od mojih prijatelja išao je na slavu kod kuma, u drugo selo blizu Negotina. Pitao sam ga da li zna da u Negotinu ima novih slučajeva virusa COVID-19 i da li sluša na vestima da su za širenje korona virusa najopasnija mesta – slavlja, žurke, porodična okupljanja na koja se pozivaju gosti. Kaže da je to propaganda i da bi na slavu išao po svaku cenu.

Takođe, javio mi se i jedan od prijatelja iz Novog Sada. Prvo pitanje koje sam mu postavio je o korona virusu „Šta radi narod”? Odgovorio mi je: „Zamisli, iz Beograda nam dolaze mladi i organizuju žurke u Novom Sadu? Ovde to nije još uvek toliko zabranjeno”.

Setih se jednog pevačkog novosadskog dua iz devedesetih „Ludi Srbi”. Eto, šta radi narod!

Možda će Vas zanimati

Republika Srbija: Statistički podaci o virusu COVID-19

U Srbiji 276 novih slučajeva korona virusa, preminulo još pet osoba

U Republici Srbiji je do 15:00 časova 7. avgusta 2020. godine registrovano ukupno 27.608 potvrđenih …

Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka narodna škola zdravlja: Javni govor i nadrilekari

Ovih dana bavimo se maskama preko lica da bismo otkazali gostoprimstvo agensu pandemije, virusu korona, …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica