Timočka Timočka
Početna / Društvo / Zdravlje / Rajačka narodna škola zdravlja: Ulica protiv virusa COVID-19
Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka narodna škola zdravlja: Ulica protiv virusa COVID-19

U borbi protiv zaraznih bolesti koriste se epidemiološke metode i protivepidemijske mere, najčešće na terenu, u zajednici, izolacija, dijagnostika i lečenje bolesnika u zdravstvenim institucijama, u našem slučaju, danas – u bolnicama. I kovid ambulante su bliže bolničkom sektoru, dok su institucije kao što su Zavodi za javno zdravlje po okruzima i Instituti u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, u drugom planu.

Uvek je bilo da se u zavisnosti od težine i složenosti nekog zdravstvenog problema traži angažovanje najboljih stručnjaka. U vreme osnivanja srpske države kada nije bilo lekara ili je bilo toliko malo da ste ih na prste jedne ruke mogli izbrojati, pojedinci koji su imali dovoljno novca, tražili su da ih pregledaju i leče “bečki lekari”. “Bečki lekari” bili su zdravstevna elita tog vremena. “Bečke lekare” je Miloš Obrenović postavljao u karantinima na granicama tadašnje Srbije da spreče ulazak kuge i kolere u nju. I sada je tako. Najbolji lekari i najbolje bolnice nalaze se u inostranstvu.

Kada je reč o virusu COVID-19 svi se slažu da je to jedan od najvećih i najsloženijih svetskih zdravstvenih problema koji mogu da rešavaju najbolji lekari, elita preventivne medicine. Nažalost, ona ne postoji. Posle 2000. godine, opao je broj lekara preventivne medicine u zdravstvenim ustanovama, pored ostalih i epidemiologa. Jedni nisu više među nama, drugi su u penziji, a najgore je što Ministarstvo za zdravlje nije odobravalo specijalizacije iz ove oblasti.

U suzbijanju epidemije variole na Kosovu 1972. godine, najveće epidemije smrtonosne bolesti u Jugoslaviji, učestvovala je elita profesora preventivne medicine (prof. dr Slobodan Borjanović, prof. dr sci. medicine Vojislav Šuvaković, prof. dr Slobodan Krajinović, dr Boriša Vuković, prof. dr Miomir Kecmanović, dr Ana Gligić, prof. dr Ljubinko Stojković i dr.). Sada takva elita ne postoji. Ne postoji ni u Kriznom štabu, ni u Zavodima i Institutima za javno zdravlje, koje su (bile) specijalizovane preventivno-medicinske ustanove u našoj zemlji. Retki preventivci, lekari specijalisti epidemiologije su izvan sistema i organizacije borbe protiv korona virusa. Takav je primer prof. dr Zorana Radovanovića.

Profesori epidemiologije i stručna elita su na Institutu za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu. Prof. dr Pekmezović pojavila se jednom da bi promovisala istraživanje posvećeno virusu COVID-19 i zajednici. Sa te strane se ništa ne čuje! Ima li u SANU, u Institutu za epidemiologiju neko od elitnih stručnjaka koji bi se uhvatio u koštac sa korona virusom – ne znam.

Pozvali smo elitne stručnjake, ili bar tako mislimo da su, iz Kine i Rusije, da bi od njih saznali više o korona virusu i iskustvima u njihovoj borbi protiv korona virusa. Učinili su što su mogli i znali. Nisu mogli ostati večno kod nas. Otišli su ostavljajući nas u borbi sa koronom, sa onim što znamo i imamo.

U takvoj situaciji, borba sa virsom COVID-19 izašla je na ulice, koristeći medije, uz pomoć političke propagande. Ne podrške! U sudaru sa nadmoćnim neprijateljem COVID-19, nezadovoljan, umoran od politike, preplašen, siromašan, bespomoćan narod nije mogao iz svoje kože – izašao je na ulice, ali to je samo pogodovalo širenju epidemije korona virusa. Uprkos svemu, COVID-19 trijumfalno jezdi Srbijom.

Možda će Vas zanimati

Crveni krst Zaječar: Dobrovoljno davanje krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 27. januara u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša u sredu, 27. …

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 25.01.2021.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – ponedeljak, 25.01.2021.ZAJEČARNa osnovu 34 novoobrađena PCR i AG …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica