DruštvoZdravljeRajačka narodna škola zdravlja: Više prenosa – više varijanti, manje prenosa –...

Rajačka narodna škola zdravlja: Više prenosa – više varijanti, manje prenosa – manje varijanti

Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Najavljuje se pobeda nad virusom COVID-19, ali još uvek imamo pojavu novozaraženih, a sada već tzv. „masovna imunizacija“ i dalje se sporo nastavlja. To je stvorilo uslove da se korona virus, iako u smanjenoj učestalosti i dalje prenosi na osetljive, a epidemija se nastavlja.

Odmah se znalo još od početka, kada se počelo odugovlačiti sa vakcinacijom da se epidemiji ne može stati na put. Da bi masovna vakcinacija bila od koristi trebalo je izvesti energično i u najkraćem roku. Prolazili su meseci, a ona još uvek traje.

Dolazak, korišćenje i favorizovanje vakcina su delovali opuštajuće na stanovništvo koje je odjednom, u većini slačejeva, napustilo primenu standardnih mera zaštite. Kada se to dogodi i dopusti korona virusu da se prenosi s jednog čoveka na drugog, njemu se dopušta da stvara nove sojeve i varijante. Tako se pominju indijski soj, delta soj i neki drugi kao forma prilagođavanja virusa da u neprijateljskoj sredini opstane. Zloslutnici kažu da su novi sojevi i varijante opasniji od virusa COVID-19!

Svetska zdravstvena organizacija je tu pojavu u borbi sa korona virusom nazvala duhovitom sintagmom koju će svako od vas razumeti: Više prenosa virusa – više varijanti virusa, manje prenosa virusa – manje varijanti virusa.

Postavlje se pitanje: „Ima li izlaza iz tog ćorsokaka?” — Ima!

Sprečiti, odnosno sprečavati u svakodnevici, na svaki mogući način prenošenje virusa sa izvora zaraze, bolesnih i inficiranih – na zdrave.

Od početka epidemije korona virusa, pa do dolaska vakcina, štitili smo se standarnim merama zaštite, među kojima su bile najčešće – nošenje maski, izbegavanje dugotrajnog kontakta i držanje rastojanja od dva metra od drugih osoba, pranje i dezinfekcija ruku, izolacija i dr.

Sada, vakcine sprečavaju prenošenje virusa. Počeli smo verovati da sa dolaskom vakcina, sve pomenute mere će se ublažili ili ukinuti. Moglo je to biti, da se vakcinacija obavila u najkraćem mogućem roku. Ali, nije. Sve dok se ne vakciniše toliki broj stanovnika da se stvori potrebna epidemiološka barijera koja će sprečiti u najvećoj meri dalje prenošenje virusa, ostaju i sve druge mere zaštite na snazi.

Ostaje za kraj ili početak nove epizode u kovid krizi, ono što je najvažnije: vakcinacijom protiv virusa COVID-19 i merama zaštite na svaki drugi mogući način, sprečićemo i ublažiti, mogući novi talas epidemije kovida u septembru koji najavljuju epidemiolozi.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

22,568PratilacaLajkuj
3,732PratilacaZaprati
1,285PratilacaZaprati
113PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x