Timočka Timočka
Početna / Društvo / Zdravlje / Rajačka narodna škola zdravlja: Zaječarski “dani mudrosti”
Rajačka narodna škola zdravlja: Filozofija — COVID-19

Rajačka narodna škola zdravlja: Zaječarski “dani mudrosti”

Nije mala stvar kada u jednom gradu, posebno kakav je grad Zaječar na dalekoj periferiji Srbije, usred Balkana, ima Letnju filozofsku školu ili, rekao bih u toku godine – “Dane mudrosti”.

Sada su to dva, tri dana, a nekada ih je bilo 7, 8 dana. Neko je jednom odlučio da je mnogo imati sedam dana za mudrost i da je sedam dana mudrosti skupo za Zaječar, i skratio “dane mudrosti” na dva dana. Ima Zaječar i “dane pozorišta”. I to su “dani mudrosti”. Srećom, oni traju malo duže.

Ali, da se vratimo na početak ove priče – o zaječarskim “danima mudrosti”. Neki filosofiju definišu kao ljubav prema mudrosti, a drugi i kao nauku svih nauka. A nauka je znanje, pamet. Bilo kako bilo, najvažnije je kako se uz pomoć mudrosti može nauka iskoristiti u svakodnevici. Na to pitanje bi mogla dati odgovor filosofija svakodnevnog života.

Iako nije sve tako prosto kao što izgleda, ja bih se usudio da vam to pokažem na nekoliko primera iz svakodnevnog života. Recimo, uzmite nekog ko puši duvan, ili je pijanica, i svakog dana svojim ponašanjem pokazuje da ne brine za svoje zdravlje. A poznato mu je koliko su štetni alkohol i duvan za zdravlje.

Tako se, protiv zdravlja ponašaju kadgod i školovani ljudi, čak i lekari koji su izučili nauku medicine i zdravlja. Znači oni su dovoljno pametni, jer dobro znaju sve štetnosti duvana i alkohola po zdravlje, ali nisu dovoljno mudri da to prestanu da čine. I zato gube zdravlje i prerano umiru u teškim mukama i najgorim bolovima od bolesti koje prouzrokuju upotreba duvana i alkohola (rak grla, rak želuca, mokraćne bešike i dr.).

Drugi primer je naše svakodnevno ponašanje u vezi zaštite od infekcije korona virusom. Epidemiologija, deo medicinske nauke smatra da se, u nedostatku efikasne vakcine i leka, najbolje može zaštititi od infekcije nošenjem maske, držanjem odstojanja od dva metra prilikom susreta i razgovora sa nekom osobom i čestim pranjem ruku, ali ako izađete u grad videćete da se samo mali broj ljudi pridržava tih mera. Mnogi od njih su školovani i dovoljno pismeni da to shvate i prihvate, ali se ne ponašaju mudro. Znači, i oni kao u prethodnom primeru znaju, pametni su (to je nauka) šta treba da rade, ali nisu dovoljno mudri da to i urade!

Iz ovih primera ste videli kakav je odnos izmeđi pameti i mudrosti. Mudrost i pamet ne idu uvek ruku pod ruku u životu. Mudrost se stiče dugim životom i iskustvom, a pamet može i brže, čitanjem knjiga. I jedno i drugo se tokom života uči iz knjiga i slušajući i sledeći primer u ponašanju mudrih ljudi.

Možda će Vas zanimati

Danas promenljivo oblačno i suvo, za vikend ledeni dani

U Srbiji ujutro hladno sa slabim i umerenim mrazom, ponegde po kotlinama maglovito. Prepodne umereno …

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 14.01.2021.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – četvrtak, 14.01.2021.ZAJEČARNa osnovu 66 novoobrađenih PCR i AG …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica