Timočka Timočka
Početna / Društvo / Zdravlje / Rajačka škola zdravlja: Državni proces “dekonfinacije” u Francuskoj
Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka škola zdravlja: Državni proces “dekonfinacije” u Francuskoj

Dolazi period u kome će se polako ublažavati i “skidati” mere zaštite od korona virusa. Oprezno, postepeno pristupanje ublažavanju mera zaštite od virusa COVID-19, treba da spreči nastanak drugog talasa epidemije. U toku je takva pojava u Francuskoj.

Jean Castex, visoki zvaničnik sa znanjem dešavanja u zdravstvenom sektoru, izabran je da spremi Francusku pilot strategiju oko ublažavanja mera izolacije zbog virusa COVID-19. On to mora da uradi, a da ne izazove drugi talas infekcije.

Kada je u pitanju iskustvo, francuski Premijer Édouard Philippe ga je prošlog četvrtka opisao kao “izuzetno efikasnog” tokom njegovog televizijskog obraćanja naciji gde je pokazao svoju uobičajenu rezervu.

Još nekoliko političara je hvalilo ovog čoveka koji je sada zadužen da vodi državni proces “dekonfinacije” za koji je sam Philippe priznao da će biti “strašno složen”.

„To možda zvuči kao težak zadatak, ali Castex je oštar kao ‘švajcarski vojnički nož’”, rekao je bivši savetnik nekadašnjeg predsednika Francuske Nicolasa Sarkozy-a, Franck Louvrier.

„On ne samo da je visoki zvaničnik koji poznaje administraciju kao svoj džep, nego ima i iskustvo na okalnom nivou i zna kako država funkcioniše i odozdo”, rekao je Louvrier za francuski nedeljnik „Le Point”.

Osim što je predsednik opštine Prades u Perpinjanu u južnoj Francuskoj, Castex je takođe i predsednik Nacionalne agencije za sport i to je bio sve dok nije postao Interministarski Delegat za Olimpijske i Paraolimpjske igre 2024. Međutim, zdravstveni sektor je mesto gde ovaj 54-godišnji stari lisac i ima veštine.

Solidno iskustvo

Xavier Bertrand, političar desnog krila, angažovao ga je 2004. godine da upravlja bolnicama i klinikama kada je on bio ministar socijalne pomoći kod Jacques Chirac-a, pre nego što je Castex postao direktor kabineta kod ministra zdravlja.

Tamo je Castex naučio kako bi trebalo da izgleda strategija u pandemiji, kako planirati zalihe maski i ostale bitne opreme, pre nego što je taj plan napušten. „On zna šta radi. On je neko ko je veoma solidan u tome”, rekao je Bertrand.

Baš je to ono iskustvo na koje se oslanja Makronova vlada da bi uspešno sprovela strategiju izlaska iz krize proizišlu iz korona virusa.

Mali je broj onih u Francuskoj koji otvoreno žele da diskutuju o ublažavanju restrikcija zato što se mnogi eksperti plaše da će to oslabiti rešenost javnosti da poštuje pravila izolacije.

Francuski premijer je priznao da bi bilo kakvo ublažavanje mere “ostani kod kuće” trebalo da bude postepeno da bi se izbegao drugi talas infekcije koji bi mogao da preoptereti zdravstveni sektor.

Pa, kakve su onda opcije izlaska iz svega ovoga?

  1. Dozvoliti ljudima da izlaze van na regionalnim osnovama,
  2. Taj izlazak odrediti po starosnim grupama,
  3. Odvojiti bitan od nebitnog rada,
  4. Identifikovati one ljude koji su imuni.

Francuska ima striktne mere izolacije od 17. marta, gde su zabranjeni svi nebitni izlasci van kuće i od svakog pojedinca se zahteva da pokaže potpisanu dozvolu, sa vremenom i datumom, svaki put kada zbog nečega izlazi napolje.

Period ograničenja je produžen do 15. aprila zbog velike stope dnevnih infekcija, a mnogi misle da će se to ograničenje produžiti i dalje, uprkos znacima da bi virus mogao da oslabi.

Medicinski eksperti žele da Francuska umnogome poveća svoje kapacitete za testiranje, za praćenje i karantin sumnjivih slučajeva pre nego što se bilo kakve mere izolacije podignu na viši nivo.

Upravo sada, ovoj državi nedostaju sredstva za sve ovo. Ministar zdravlja Olivier Véran se nada da će biti u mogućnosti da ponudi nekih 80.000 testova za COVID-19 dnevno do kraja aprila u poređenju sa trenutnih 12.000, pre nego što ova cifra dostigne 100.000 testova dnevno do juna.

Ne može se večito ostati u kući

Međutim, bitni testovi na antitela da bi se otkrili pacijenti koji su se oporavili od korona virusa još uvek nedostaju Francuskoj.

Eksperti misle da su testovi na antitela neophodni da bi se razlikovali oni osetljivi i oni imuni što bi bilo presudno u određivanju ko bi mogao da se vrati na posao i u školu.

Trenutno, u Francuskoj 65 miliona ljudi su u izolaciji, što ne samo da utiče na ekonomiju – ministar finansija upozorio je da se zemlja suočava sa najgorom recesijom od 1945, nego ovo zatvaranje, takođe, lišava studente obrazovanja.

Castex , otac 4 devojčice, zna da ne može večito da drži ljude u kući. Ali, pronalaženje izlaza će od njega zahtevati svo njegovo političko znanje. On ima samo nekoliko nedelja da dokaže da je stvarno najbolji čovek za ovaj posao.

Možda će Vas zanimati

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 20.01.2021.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – sreda, 20.01.2021.ZAJEČARNa osnovu 64 novoobrađena PCR i AG …

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 19.01.2021.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – utorak, 19.01.2021.ZAJEČARNa osnovu 56 novoobrađenih PCR i AG …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
1 Komentar
stariji
noviji najviše rangiran
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Bojan St.

Ma, nema nista od Francuza. Sto bi rekao moj djed – Ispusena lula

1
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica