Timočka Timočka
Početna / Društvo / Zdravlje / Rajačka škola zdravlja: Pet saveta Svetske zdravstvene organizacije da se odbranite od virusa COVID-19
Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka škola zdravlja: Pet saveta Svetske zdravstvene organizacije da se odbranite od virusa COVID-19

Svetska zdravstvena organizacija u nameri da pomogne da se na najjednostavniji način osoba zaštiti od virusa COVID-19, predlaže sledećih pet mogućnosti, jeftinih i jednostavnih, koje svako može da iskoristi kako bi se odbranio od zloćudnog virusa.

  1. PERI RUKE! Peri ruke tekućom vodom i sapunom, pažljivo i dovoljno dugo, dok izbrojiš do 30. Možeš ih nakon toga dezinfikovati nekim dezificijentnim sredstvom. Posle toga, nećeš imati viruse korone na tvojim rukama i neće biti opasnosti za tvoje zdravlje.
  2. LAKAT! Prevojem lakta možeš zakloniti lice kada kašlješ i kijaš. Ako koristiš maramicu, odmah je baci u korpu za otpatke. Uz solidnu higijenu disajnih organa ovim postupkom štitiš od korona virusa druge osobe u tvojoj okolini.
  3. NE DODIRUJ USTA, NOS I OČI! Znači, nastoj da rukama ne dodiruješ usta, nos i uši, jer tako možeš uneti u organizam korona viruse. Ruke se zaražavaju nakon dodirivanja predmeta koji su zagađeni virusima, pa ih, kada dodiruješ usta, nos i oči unosiš u svoje telo. Zbog toga rizikuješ da se zaraziš virusom COVID-19.
  4. ODRŽAVAJ SOCIJALNU DISTANCU! Socijalna distanca je tvoja udaljenost od neke druge ili drugih osoba u tvojoj okolini. Udalji se od osoba koje kijaju i kašlju na daljinu od najmanje jednog metra. Time ćeš izbeći da kapljice sa virusima koje izleću iz njihovih organa za disanje udahneš i posle toga oboliš od virusa COVID-19.
  5. AKO SE NE OSEĆAŠ DOBRO – OSTANI KOD KUĆE! Ako kašlješ, kijaš i imaš povišenu temperaturu, obavesti svog lekara i potraži pomoć i obaveštenja šta je pametno uraditi. Ne idi u zdravstvenu ustanovu. Tvoj lekar će oceniti u kakvom se zdravstevnom stanju nalaziš i predložiti sledeće postupke koje treba preduzeti. Sve vreme, treba se pridržavati mera koje su predložili Ministarstvo za zdravlje i Republički zavod za javno zdravlje.

Možda će Vas zanimati

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 11.08.2020.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – utorak, 11.08.2020.ZAJEČAROd juče je obrađeno 27 uzoraka PCR …

Zaječar — COVID-19

Jedan novi slučaj zaraze korona virusom u Zaječaru

Od juče je obrađeno 27 uzoraka PCR testiranih građana Zaječara od čega je jedna osoba, …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
1 Komentar
stariji
noviji najviše rangiran
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Milos Mancic

Hvala na savetima. Odlicni su vam tekstovi! Pozdrav!

1
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica