Video„Vraćaju se rode u Zaječar”: Zaječar ulaže u budućnost mladih

„Vraćaju se rode u Zaječar”: Zaječar ulaže u budućnost mladih

Projekat „Vraćaju se rode u Zaječar”: Zaječar ulaže u budućnost mladih

Negativan prirodni priraštaj predstavlja problem sa kojim se Republika Srbija suočava poslednjih decenija. Migracije stanovništva i povećanje broja umrlih stanovnika u odnosu na broj rođenih, utiču na smanjenje broja stanovnika u celoj zemlji. Međutim, poslednjih godina u pojedinim gradovima u Srbiji, dolazi do povećanja broja novorođančadi, a Zaječar je jedan od retkih gradova, gde se, poslednje dve godine rodilo više beba, nego prethodnih godina.

Grad Zaječar

Trudnica sedi u parku

Grad Zaječar: Ljudi šetaju

U Zaječaru se u 2019. godini porodilo 347 žena, a rođene su 352 bebe, jer je bilo i pet blizanačkih trudnoća. To predstavlja znatno povećanje prirodnog priraštaja u odnosu na 2018. godinu, kada je u Zaječaru rođeno 309 beba i 2017. godinu kada je rođena 321 beba, navodi se u podacima Republičkog Zavoda za statistiku.

Majka u rukama drži svoju bebu

Grad Zaječar — Opština

Kako bi se trend povećanja rađanja u Zaječaru nastavio, Grad Zaječar raznim merama radi na poboljšanju populacione politike, pa je tako prošle godine u okviru Javnog poziva za sufinansiranje mera populacione politike, gradu Zaječaru dodeljena sredstva u vrednosti od 11.645.000,00 dinara.

Grad Zaječar dobio bespovratna sredstva za kupovinu kuća mladim bračnim parovima na selu

U Palati „Srbija” tada je potpisan Ugovor koji je u ime grada Zaječara potpisao gradonačelnik Boško Ničić, a u ime Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović. Projektom je predviđena kupovina kuća na selu mladim bračnim parovima. Cilj projekta je ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta i usklađivanje rada i roditeljstva.

Grad Zaječar dobio bespovratna sredstva za kupovinu kuća mladim bračnim parovima na selu

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović je ovom prilikom istakla da je bila jaka konkurencija među gradovima, ali je kvalitet projekta odredio dobitnike sredstava.

Majka u rukama drži svoju bebu

Bespovratna sredstva dodelio je Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

Otac miluje svoju bebu

Grad Zaječar misli i na radna mesta mladih ljudi, pa će tako u narednom periodu u Zaječaru biti izgrađene fabrike, kako bi budućnost mladih bila osigurana.

Grad Zaječar — Centar

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, nedavno je održao sastanak sa predstavnicima multinacionalne kompanije „Aptiv”, na kom je, nakon prethodnog dogovora sa kabinetom predsednika Aleksandra Vučića i odgovornima u Vladi Republike Srbije i RAS-u, utvrđena dinamika gradnje fabrike ove kompanije, u Zaječaru. Pun kapacitet rada (sve tri faze) i upošljenost svih 2.100 radnika očekuje se do kraja oktobra 2021. godine.

Sastanak sa predstavnicima kompanije „Aptiv”

„Pored ličnog zadovoljstva, zbog dolaska ove multinacionalne kompanije u naš grad, izrazio sam, kao gradonačelnik, zahvalnost u ime svih onih kojima je Zaječar u srcu i koji odavno čekaju jednu ovakvu proizvodnu investiciju, i kompaniji „Aptiv”, koja se odlučila za naš grad, i lično predsedniku Republike Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću, koji je zdušno borio se i zalagao da jedna ovakva fabrika dođe u Zaječar. Ovo je prilika koju odavno čekamo i za koju smo uvereni da će dati ‘novi život’ našem gradu. Govorili smo ‘ima nade’ i ta nadanja se konačno ispunjavaju”, istakao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Obilazak terena sa predstavnicima kompanije „Aptiv”

Takođe, planirana je i izgradnja domaća kompanije „Tel-kabl” koja posluje u Zaječaru već 15 godina, a u industrijskoj zoni „Zapad” u Zaječaru započela je investiciju vrednu 1,5 miliona evra. U planu je da već naredne godine u novoj fabrici bude zaposleno 60 radnika.

Početak izgradnje nove fabrike za proizvodnju kablova u industrijskoj zoni „Zapad” u Zaječaru

Prošle godine u Zaječaru je izgrađen i Capitol Park, u kom su radna mesta pronašli mnogi mladi Zaječarci.

Capitol Park Zaječar — Otvaranje

Građani Zaječara se slažu da razne podsticajne mere i otvaranje novih radnih mesta, od ključnog su značaja za opstanak mladih i povećanje nataliteta u gradu na Timoku.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

23,058PratilacaLajkuj
3,817PratilacaZaprati
1,278PratilacaZaprati
113PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x