Video„Vraćaju se rode u Zaječar”: Zdravlje beba na prvom mestu

„Vraćaju se rode u Zaječar”: Zdravlje beba na prvom mestu

Projekat „Vraćaju se rode u Zaječar”: Zdravlje beba na prvom mestu

Nakon otpusta iz porodilišta, u kom se novorođenče zadržava nekoliko dana, i ako je sa bebom sve u redu, novorođenče se upućuje sa majkom kući.

Majka leži sa svojom bebom

Po povratku iz porodilišta, roditelji ostaju sa svojom bebom i mnogim pitanjima na koja nemaju odgovore. Ono što je najbitnije jeste zdravstvena nega bebe u prvoj godini života.

Roditelji sa svojom bebom

O tome šta sve čeka roditelje tokom prve godine života njihovog deteta, razgovarali smo sa dr Mirkom Nikolićem, pedijatrom.

Dr Mirko Nikolić — načelnik Pedijatrijske službe u Zaječaru

Prva kontrola novorođenčeta je od velikog značaja, jer se tada meri težina bebe, ocenjuje se kako beba napreduje i gledaju se drugi parametri, od toga kako je tretirana pupčana rana do toga da li postoje još neki zdravstveni problemi.

Dr Mirko Nikolić — načelnik Pedijatrijske službe u Zaječaru

„Pre otpusta, novorođenče dobija vitamin K, vakcinu protiv hepatitisa B i BSŽ… Dalji nadzor preuzima Patronažna služba, gde patronažna sestra obilazi novorođenče kući u prvim nedeljama. Pedijatrijska služba u Zaječaru zakazuje prvu kontrolu, u proseku od 7 do 10 dana po otpustu iz porodilišta. Pri prvoj kontroli lekari prate parametre, kao što su gubitak u težini i kako se odvija dojenje, odnosno, hranjenje adaptiranom formulom. Gleda se pupčana rana, da li se pravilno tretira. Takođe, neke bebe mogu imati fiziološku žuticu ili promene na koži. U najvećem broju slučajeva to je sve u očekivanim granicama”, kaže dr Nikolić.

Beba, novorođenče

Sledeću kontrolu deca imaju u Dečijem dispanzeru, sa navršenih mesec dana. Dalje praćenje novorođenčeta se prati kroz Savetovalište. Vakcinacije su sastavni deo zdravstvene nege beba.

Pregled novorođenčeta

Dr Mirko Nikolić — načelnik Pedijatrijske službe u Zaječaru

„Novorođenče u prvih godinu dana prima sledeće vakcine: protiv hepatitisa B i BSŽ vakcinu, sa navršenih mesec dana ide prva revakcinacija protiv hepatitisa B, sa navršenih dva meseca petaksim vakcina – protiv difterije, tetanusa, poliomijelitisa i teških oboljenja čiji je uzrok bakterija Haemophilus influenzae tipa b. Sama vakcinacija se sprovodi u više faza, tri doze vakcina u rasponu od mesec i po dana. Sa navršenih godinu dana prima se MMR vakcina (protiv malih boginja (morbila), zaušaka (mumpsa) i crvenke (rubeole))”, ističe dr Nikolić.

Vakcinacija dece

Pored vakcinacije, sa navršenih 5–6 meseci, beba osim dojenja odnosno mlečne formule, kreće da jede i čvršću hranu…

Majka doji svoju bebu

Majka hrani svoju bebu

Takođe, kod beba u prvoj godini životna bitan je i razvoj motorike. Razvoj motorike kod beba započinje sa prvim pokretim, a kasnije će beba sama sticati i razvijati motorne veštine kroz razne aktivnosti. Dete će prirodno samo pokušavati da ovlada novom veštinom.

Više o ovome, pogledajte u emisiji:

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

23,058PratilacaLajkuj
3,817PratilacaZaprati
1,278PratilacaZaprati
113PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x