Тимочка Тимочка
Почетна / Видео / „Враћају се роде у Зајечар”: Здравствена брига о трудницама и пораст наталитета
Пројекат „Враћају се роде у Зајечар”: Здравствена брига о трудницама и пораст наталитета

„Враћају се роде у Зајечар”: Здравствена брига о трудницама и пораст наталитета

Највећи пораст наталитета био је 80-тих година у Зајечару, када се рађало око 1.000 беба годишње. Након тога, у Зајечару се бележи значајан пад броја новорођених беба.

Здравствена брига о трудницама и пораст наталитета

Међутим, 2019. године, у односу на 2018. годину и 2017, појављује се благи раст броја новорођанчади у граду на Тимоку.

Др Иван Чикарић — гинеколог-акушер

„Били смо изнад 300, чии ми се око 350, али немојте ме држати за реч и то је био један мали пораст у односу на претходну годину. Што се тиче ове године, број ће такође бити око 300 рођених беба”, истиче др Иван Чикарић, гинеколог-акушер.

Здравствена брига о трудницама и пораст наталитета

Када говоримо о стерилитету, Чикарић истиче да у последње време за велики број случајева постоје и решења захваљујући развоју науке која напредује невероватно брзином.

„Држава има програм финансирања вантелесне оплодње и до скоро је тај програм подразумевао три покушаја. Сада тај број покушаја није ограничен бројем све док постоје медицински услови за тако нешто. Ограничења која постоје у државном програму јесу године пацијенткиње и још један битан одлучујући фактор је да пар нема живорођене деце”, каже Чикарић.

Здравствена брига о трудницама и пораст наталитета

У оквиру града Зајечара постоји Комисија за подстицај рађања, тако да је то један од битних фактора за пораст наталитета.

Здравствена брига о трудницама и пораст наталитета

„Од следеће године Комисија за подстицај рађања у оквиру града Зајечара узимаће у обзир и секундарни стерилитет што није случај код државе, тако да ће бити комплементарна том државном програму за подстицај рађања, тако да ће многи који не буду испуњавали државни програм финансирања вантелесне оплодње моћи да конкуришу у том пројекту који град организује, тако да верујем да ћемо можда имати и већи број беба следеће године”, додаје Чикарић.

Др Иван Чикарић — гинеколог-акушер

Када жена остане у другом стању, битно је да се јави изабраном лекару-гинекологу у Диспанзеру за здравствену заштиту жена у зајечарском Здравственом центру, како би се потврдила трудноћа. Законски су обавезна најмање три ултразвучна прегледа.

Здравствена брига о трудницама и пораст наталитета

„Трудница се свакако обраћа свом гинекологу у Диспанзеру у коме имамо Саветовалиште за труднице и улази у процес контроле трудноће који подразумева како ултразвучно праћење, тако и лабораторијске претраге и давање савета трудницама о томе како да чува своје здравље током трудноће, како треба да се понаша и све што иде уз то. Оно што је нека препорука и законска обавеза јесу три ултразвучна прегледа током трудноће”, објашњава Чикарић.

Здравствена брига о трудницама и пораст наталитета

Др Иван Чикарић — гинеколог-акушер

„Захваљујући анестезиолозима, данас постоји могућност порођаја у спиналној и епидуралној анестезији. Трудница пред порођај посећује анестезиолога, како би се утврдило на који начин може да се породи и који тип анестезије одговара пацијенткињи. Иако постоји пораст броја царских резова, увек је и за мајку и бебу боље природан порођај”, оцењује др Иван Чикарић, гинеколог-акушер.

Здравствена брига о трудницама и пораст наталитета

Овај медијски садржај суфинансиран је од стране Града Зајечара. Ставови изражени у подржаном медијском пројекту, нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Можда ће Вас занимати

Данас облачно и суво, сунчано само у једном делу земље

У Србији ујутро местимично слаб мраз, у нижим пределима магла или ниска облачност, која ће …

Данас хладно и суво, разведравање након облачног јутра

У Србији јутро хладно, местимично магла и слаб мраз. Преподне умерено облачно, од средине дана …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница