Timočka Timočka
Početna / Vesti / DokTok: Dijabetičari sada mogu na redovne kontrole i onlajn
DokTok: Sve što treba da znate o dijabetesu

DokTok: Dijabetičari sada mogu na redovne kontrole i onlajn

Dijabetes je jedan od najvećih problema današnjice, svaka 11. osoba ima dijabetes, dok prema podacima svetske zdravstvene organizacije, u svetu ima 425 miliona obolelih, od čega je čak milion dece i adolescenata sa tipom I. U našoj zemlji obolelih ima oko 860.000, dok je procenat nedijagnostikovanih 35%, zbog čega je šećerna bolest peti vodeći uzrok smrti u Srbiji. Rana dijagnoza i redovne kontrole mogu da drže ovu bolest pod kontrolom. Ipak, usled pandemije virusa COVID-19, tek 20% obolelih dolazi na redovne zakazane preglede i stoga se telemedicina nameće kao jedno od rešenja u daljoj nezi pacijenta, a može uključivati dijagnozu, praćenje stanja ili čak lečenje pacijenta.

Dijabetes kao hronična, doživotna i progresivna bolest po toku ima deficit imunoglobulina i veći rizik za razvoj i lečenje infekcija bilo kojim agensom, pa tako i virusom COVID-19. Svaka infekcija redukuje već smanjeni imunitet pacijenta dijabetičara, a kovid pandemija zbog straha od globalne pandemije, za sopstveni život, oslabljenog kretanja i učestvovanja u socijalnoj kulturi, povećanog unosa hrane, kao i ređa kontrola parametara bolesti i nemogućnosti dolaska kod nadležnog lekara po savet za korekciju terapije i savet. Stoga je primena telemedicine u endokrinologiji i dijabetologiji u napredovanju, posebno u razvoju svesti lekara i pacijenata za potrebom ove napredne tehnologije komunikacije za dobrobit pacijenta, kako u zaštiti i lekara i pacijenta od infekcije, tako i za dobijanje adekvatnih informacija, odnosno preporuka prevencije i lečenja dijabetičara.

Dr Ljiljana Milovanović, specijalista endokrinolog, koja je i aktivni korisnik ovog tipa medicine, smatra da su mogućnosti velike: počev od momenta dijagnostikovanja bolesti preko dostupnih testova za dijagnostiku bolesti, pa do potvrde dijagnoze na osnovu viđenih nalaza, kontrole bolesti pružanjem terapije, prevencije komplikacija i preporuke za dalje lečenje.

„Stanje obolelog preko traženih poznatih parametra dobre kontrole bolesti se prati, koriguje se ili menja terapija, edukuje se pacijent o samokontroli i podešavanju doze lekova ili insulinske terapije prema merenim vrednostima traženih analiza, posebno i najčešće glikemijama”, rekla je dr Milovanović.

Komunikacija je jednostavna, zahvalna i traži se samo od pacijenta da ima neki validan nalaz kod sebe, već pripremljen, a ako nema, dobija uputstvo šta treba da pripremi za sledeći susret.

„To je odličan model lečenja disciplinovanih pacijenata, provera njihove samokontrole i upućivanje novoobolelih o statusu bolesti, kontrolama i prevenciji akutnih pogoršanja. Zato je moja poruka pacijentima svih starosnih grupa ovim putem: javite se i olakšajte sebi život sa dijabetesom”, dodaje dr Milovanović, sa kojom se možete konsultovati na platformi za besplatne zdravstvene konsultacije „DokTok”.

Povodom svetskog dana borbe protiv dijabetesa, „DokTok” u saradnji sa lekarima specijalistama za dijabetes organizuje live (lajv) uključenje na svom Instagram profilu.

Ovim putem pozivaju se svi da na „DokTok” društvenim mrežama (Instagram, Facebook) šalju svoja pitanja, na koje će u subotu, 14. novembra u 13:00 sati odgovarati dr Dragana Milosavljević, specijalista interne medicine.

Možda će Vas zanimati

DokTok: Loše psihičko stanje

DokTok: Šta da radim kada se osećam loše?

Često se nađemo u situaciji da nas obuzme neprijatan osećaj emocionalne praznine, koji utiče na …

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 7. aprila u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša u sredu, 7. …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica