VestiDokTok: Šta je temenjača i kako je se rešiti?

DokTok: Šta je temenjača i kako je se rešiti?

DokTok: Šta je temenjača i kako je se rešiti?

Temenjača je česta pojava kod beba, ali može da uplaši mame, posebno ukoliko se radi o prvom detetu.

Temenjača je vrsta seboreičnog dermatitisa ili ekcema i može se manifestovati kod beba već nakon nekoliko nedelja života. Ove promene su žućkastog, pločastog izgleda, i mogu da zahvate manju ili veću površinu glave novorođenčeta. Bezazlene su, ali ih treba pažljivo odstraniti.

Do pojave temenjače dolazi usled pojačanog lučenja lojnih žlezda, koje je po pravilu prisutno kod svakog novorođenčeta, ali se ove seboreične promene ipak ne javljaju kod svakog.

Bitan uticaj na pojavu temenjače ima način nege pomenutog dela glave – koji je osetljiv, pa samim tim plaši roditelje da pri kupanju primene pravilan tretman nege.

Kako se sprečava?

Redovnim kupanjem i pranjem šamponom, naravno nežnim pokretima, i bez obzira da li je bebino teme pokriveno kosom ili ne, ono mora da se očešlja posle svakog kupanja.

Kako se leči?

Ukoliko je već došlo do stvaranja temenjače, postupak je isti kao i kada je teme čisto: redovno kupanje i pranje glave/kose odgovarajućim šamponom. Posle kupanja, peškirom bebi osušiti teme i potom teme očešljati (npr. malim bebinim češljem). Ukoliko je temenjača zahvatila deblju i veću površinu bebine glave, taj deo se može natopiti uljem za bebe (najbolje uveče), da bi se sutradan sve to opralo bebi šamponom i iščetkalo.

Tretman temenjače može postati deo večernjih priprema za spavanje – prvo bebi operite kosicu, potom utrljajte ulje ili kremu u kožu cele glave, a potom nežno odstranite ljuspice kože koje su se već odvojile.

U većini slučajeva temenjača se povlači u toku prve godine života deteta, kada prestaje pojačano lučenje lojnih zlezda (s obzirom da hormoni koji su je uzrokovali, postepeno nestaju iz organizma). No, ako primetite da se stanje pogoršava ili da beba ne reaguje na terapiju, obavezno se javite pedijatru. Isto važi i u slučaju da se pojave crvenilo ili otoci na koži glave (uzrok temenjače ponekad može biti i gljivična infekcija).

Ukoliko želite mišljenje ili konsultaciju stručnjaka na ovu i slične teme, lekari različitih specijalnosti svakodnevno su vam dostupni na DokTok platformi za besplatne zdravstvene konsultacije. Tu možete da zakažete svoju konsultaciju i rešite nedoumice koje imate bez odlaska u zdravstenu ustanovu.


Piše: dr Karin Vasić, specijalista pedijatrije

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

22,244PratilacaLajkuj
3,591PratilacaZaprati
1,283PratilacaZaprati
113PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x