Вести11 "ЗАСТРАШУЈУЋИХ" ОСОБИНА које наслеђујемо од родитеља

11 „ЗАСТРАШУЈУЋИХ“ ОСОБИНА које наслеђујемо од родитеља

Породица се одмара на софи
Фото: Shutterstock, илустрација

Облик носа, боја косе или очију су најмањи проблем. Ево шта све одређује генетика.

Сви знамо да се гомила особина преноси из генерације у генерацију у једној породици, многе од њих су дивне, али има и оних других. Доносимо вам листу особина којима преци могу да загорчају живот будућим генерацијама, оних које радије не бисмо наслеђивали…

Људи ће често рећи како на дивним очима или коси могу да захвале мајци или оцу, али неће баш много нас помислити „до ђавола, родитељи су ми били психотични, да ли је са мном све у реду“. Ако имате неке лоше навике, или лоше особине, врло је вероватно да сте и њих наследили, само да знате. Ево листе застрашујућег утицаја генетике на оно што јесмо, дакле, и ово се наслеђује:

Ген „за неверство“

Допамин се ослобађа у нашем телу кад радимо ствари које нам причињавају неку врсту задовољства, био то секс, или напоран рад у којем уживамо. Али, постоји ген који је одговоран за то што се ниво допамина не регулише како треба, и он чини да људи буду склонији варању партнера. Студија на ту тему показала је да је ДРД4 ген присутан код многих људи који су варали (или и даље варају) особе са којима су у вези, а он се, погађате, наслеђује.

Лоше навике у вези са новцем

Психолози кажу да се однос према новцу, као и навике у трошењу, формирају већ у узрасту до осам година. Дакле, образац понашања кад су финансије у питању директна је последица онога што видимо од родитеља, у најранијем детињству.

Избирљивост око хране

Особе које су јако пробирљиве кад је о храни реч, често имају проблем кад треба да пробају нешто што до тада нису јеле. То се такође учи у најранијем узрасту, па су деца родитеља који нису јели ово или оно најчешће иста таква. Знате оне клинце што се мрште на броколи? Па, мрште се сигурно и тата или мама, нису деца крива.

Немогућност да се изразимо

Ако су вам родитељи „стегнути“ кад је исказивање емоција у питању, вероватно сте и ви такви.

Склоност ка самоубиству

Особе које су наследиле ген РГС2 су под вишим ризиком од самоубиства. Вишегодишња истраживања показала су да су се у породицама у којима се овај ген преноси самоубиства дешавала буквално из генерације у генерацију.

Слабе вештине комуникације

Ако сте одрасли у породици у којој су се неговале вештине комуникације, и уз родитеље којима није био проблем да комуницирају ни међусобно ни са другим људима, и вама ће то ићи од руке. Али, ако су вам родитељи били затворени… не можете очекивати нека чуда, пошто није ко умео да вас научи томе.

Лоши обрасци у везама

Ако деца у најранијем узрасту не виде добар пример комуникације и компромиса у односу двоје људи, тешко да ће успети да тај токсични образац превазиђу касније, у одраслом добу, кад почну и сама да ступају у романтичне односе.

Трауме

Истраживања су показала да изразито трауматични догађаји утичу на структуру гена, а онда се ти измењени гени преносе на следеће генерације.

Песимистичан поглед на свет

Истраживање спроведено на Универзитету Британске Kолумбије показало је да је за ово одговоран АДРА2Б ген, који се такође преноси из генерације у генерацију.

Несаница

Ако неко од родитеља пати од несанице, велика је вероватноћа да ће то снаћи и децу. Исто важи и за синдром немирних ногу, али и за рецимо депресију, стања која су повезана са нивоом одређених једињења која се стварају у мозгу. Ово је такође потврђено независним студијама у више наврата.

Благоглагољивост

Жене генерално причају више него мушкарци, а то је потврдило и истраживање спроведено на Универзитету Мериленда. Научници су детектовали и ген одговоран за то: ФОXП2.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб