Timočka Timočka
Početna / Vesti / 28. Festival „Dani Zorana Radmilovića”: Dobitnik „Zoranovog brka” Željko Erkić
28. Festival „Dani Zorana Radmilovića” — Šesto veče

28. Festival „Dani Zorana Radmilovića”: Dobitnik „Zoranovog brka” Željko Erkić

U takmičarskoj konkureniciji 28. „Dana Zorana Radmilovića” ove godine je i Narodno pozorište Republike Srpske sa „Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja” koja je odigrana šeste festivalske večeri. Pred zaječarskom publikom bila je postavka čuvenog Brešanovog teksta koju kao režiser potpisuje Nikola Pejaković. Po njemu ne postoji ništa aktuelnije, u ovome času, od Brešana.

„Ne postoji ništa mudrije, pametnije i tačnije rečeno o nama sa ovih balkanskih prostora, o našem mentalitetu, nego što su rekli Nušić i Brešan. A između njih ‒ Kovačević”, navodi Pejaković u tekstu koji prati predstavu.

28. Festival „Dani Zorana Radmilovića” — Šesto veče

Glumački ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske je ovu priču o mentalitetu i nakaradnoj filozofiji života pretvorio u predstavu koja se bazira i na komediji i na kritici vremena današnjeg. Iako je od njenog nastajanja prošlo više od pola veka, vreme nije otupelo njenu oštricu, pa ona i danas podbada, kritikuje i izvrgava ruglu, govoreći o vlastoljubivosti, pohlepi i primitivizmu istovremeno pokazujući da promena sistema ne znači i promenu mentaliteta. Zato bez imalo problema pronalazi put do današnjeg gledaoca. To su potvrdili i Zaječarci koji su dugotrajnim aplauzom pozdravili glumački ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske. Nagrada za glumca večeri pripala je Željku Erkiću za ulogu Bukare.

„Ovo je jedna od najomiljenijih nagrada, jedna od najprestižnijih, za jednog glumca ovo je nagrada koju poželi da dobije, da radi ovaj posao upravo zbog ove nagrade. Naravno, postoji i ona glavna nagrada koja je još bolja i još veća, još značajnija. A i samo ime Zoran Radmilović sve govori”, kazao je novinarima dobitnik „Zoranovog brka” Željko Erkić.

Željko Erkić i Vladimir Đorđević — glumci

„’Predstavu Hamleta u Mrduši Donjoj’ u Narodnom pozorištu Republike Srpske radili smo zajedno, bio je to timski rad. Svi smo sve vreme na sceni, zajedno. Niko nema nekog posebnog izdvojenog prostora na sceni. Tu ideju imao je reditelj Nikola Pejaković koji je tu čitavu priču pomerio u današnje vreme i time približio likove. Rekao je da su ti likovi ovdašnji političari koji su iskoristili lov u mutnom, a korišćenje dijalekta koji oni, na žalost i danas imaju, olakšalo je da ih prepoznamo i ostvarimo na sceni”, objašnjava Erkić.

Vladimir Đorđević koji je tumačio Učitelja kaže da je glumačka ekipa prepoznala situaciju, tema im je bila bliska i ono što se događa na sceni kod publike dobro prolazi.

„Publika u Zaječaru je dosta dobro reagovala ovde, iako nije odmah prihvatila jezik predstave”, istakao je Đorđević.

Uoči predstave, upravnik Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković predstavio je knjigu „Peter Handke u Narodnom pozorištu Republike Srpske”. Ovo izdanje sadrži dela Handkea, jednog od najboljih dramskih pisaca na svetu, ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade, koja su izvođene u ovom pozorištu.

Možda će Vas zanimati

Udruženje građana „Montoja i pravednici” kreću u predizbornu kampanju

Udruženje građana „Montoja i pravednici” kreću u predizbornu kampanju: Na izbore samostalno

Udruženje građana „Montoja i pravednici” održali su pres-konferenciju, na kojoj je bilo reči o izlasku …

Stariji čovek šeta, zima

Danas promenljivo oblačno sa periodima sunčanog vremena

U Srbiji ujutru umeren i jak mraz, mestimično magla i niska oblačnost. Tokom dana malo …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica