Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / 3D дисплеј за слепе (ВИДЕО)
3D дисплеј за слепе
Фото: YouTube / Screenshot

3D дисплеј за слепе (ВИДЕО)

Захваљујући рачунарима и модерном софтверу, слепе и слабовиде особе сада су у могућности да осете облике. Тим истраживача са „Станфорд” универзитета пронашао је начин да прикаже 3D информације особама које не виде. За ту сврху они су осмислили „2.5D” дисплеј направљен од стубића који се подижу и спуштају и на тај начин креирају тродимензионалне слике.

Уређај се састоји од матрице са 12×14 стубића са заобљеним врховима и моторима који обезбеђују подизање сваког појединачног стубића до тачно дефинисане висине. На тај начин се практично у реалном времену могу мењати 3D облици на екрану.

Назив „2.5D” је дат јер уређај није у стању да прикаже потпун објекат. Такође, резолуција је лимитирајући фактор, али то је проблем који је заједнички за све тактилне дисплеје. Они су данас веома ретки, па према томе и веома скупи. Идеја је да се на интуитиван начин дочара 3D објекат, а овај систем је нешто најприближније томе. Његова предност је што се објекти могу мењати веома брзо и флуидно, практично у реалном времену.

Овај уређај је још увек далеко од комерцијалног производа. Тренутно се налази у фази функционалног прототипа и иако је за ту фазу прилично “исполиран”, има још довољно простора за његово побољшање. Идеја је да се ради на смањењу обима стубића, као на повећању резолуције дисплеја.

 

Извор: pcpress.rs

Можда ће Вас занимати

Веб платформа путеви вина „Дух Балкана”

Почела са радом специјализована веб платформа путеви вина „Дух Балкана”

Данас је почела са радом специјализована веб платформа путеви вина „Дух Балкана”. На платформи је …

Дигитална платформа нематеријалног културног наслеђа Зајечарског и Видинског округа

Постављена дигитална платформа нематеријалног културног наслеђа Зајечарског и Видинског округа

100 најрепрезентативнијих примера нематеријалног културног наслеђа Зајечарског и Видинског округа на једном месту! Легенде, говори, …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница