Timočka Timočka
Početna / Vesti / Akcija „Tegla meda za pomoć najstarijim sugrađanima u borbi protiv korona virusa”
Tegle sa medom

Akcija „Tegla meda za pomoć najstarijim sugrađanima u borbi protiv korona virusa”

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) pokrenuo je akciju pod nazivom „Tegla meda za pomoć najstarijim sugrađanima u borbi protiv korona virusa”.

Društvo pčelara „Timok” Zaječar uputilo je poziv svim pčelarima sa teritorije grada Zaječara da iskažu solidarnost i izdvoje minimum po jedan kilogram meda i rastvor propolisa, radi podizanja imuniteta i kvalitetne ishrane naših starijih sugrađana.

Svi pčelari koji žele da se odazovu akciji svoje proizvde mogu dostaviti 30, 31. marta i 1. aprila od 09:00 do 12:00 časova u prostorijama Društva pčelara „Timok” u Zaječaru, u ulici Ljube Nešića broj 42.

„Svi koji žele, ali ne mogu da donesu med, mogu da se jave na telefon 019/424-420”, navode u ovom udruženju.

Donirani med i rastvor propolisa biće dostavljen Crvenom krstu u Zaječaru.

Pčelari podsećaju da pčelinji proizvodi pomažu u borbi protiv virusnih infekcija, jer održavaju imunski sistem na zavidnom nivou, te se organizam lakše bori sa svim vrstama infekcija. Zbog zavidne količine flavonoida u svom sastavu, propolis i med se preporučuju u borbi protiv virusnih infekcija. Tako su se našli na spisku hrane koja se preporučuje za podizanje imuniteta.

Glavni sastojci propolisa su: flavonoidi, derivati cinaminske kiseline, terpeni, akoholi, ketoni fenoli, terpenoidi, kalkoni, heteroaromatski spojevi, ugljeni hidrati, minerali, aromatske kiseline, aromatski esteri, vitamini i drugo.

O antivirusnoj aktivnosti propolisa urađeno je mnogo naučnih radova, a dokazana je i u narodnoj medicini. Tačno je utvrđen mehanizam antivirusnog delovanja flavonoida, kojih u propolisu i medu ima u zavidnim količinama, a ima ih dosta i u jabukama, luku, belom kupusu, narandžama, grejpfrutu… Sve su to namirnice koje se preporučuju u ishrani, kako kod prevencije, tako i kod lečenja virusnih oboljenja.

Možda će Vas zanimati

Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka škola zdravlja: Pet saveta Svetske zdravstvene organizacije da se odbranite od virusa COVID-19

Svetska zdravstvena organizacija u nameri da pomogne da se na najjednostavniji način osoba zaštiti od …

Republika Srbija — COVID-19

U Srbiji korona virusom zaraženo 785 ljudi, preminule još tri osobe

U Republici Srbiji je do 15:00 časova 30. marta 2020. godine registrovano ukupno 785 potvrđenih …

Komentari

avatar
  Pretplati se  
Obavesti o

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica